Sutra dan, posle eksperimenta o kojem ste mogli čitati u predhodnom tekstu, Zenoah GT 80 je skinut sa Hellcata i otišao je u istoriju...
U kutiji je čekao novi MVVS 80 i krenuo sam njegovim sa postavljanjem na model. U prvi mah izgledalo je da to baš neće ići lako ali, problemi su se, nekako, sami razrešavali "u hodu".
Osnovno pitanje je bilo kako da se novi motor pričvrsti za model. Pošto se otvori od nosača Zenoaha i MVVS-a nisu slagali morao sam da smislim kako da zadržim dve "gredice" koje su nosile GT 80 i da na njih postavim MVVS-a.
Rešenje je bilo u jednoj medju ploči u koju su sa jedne strane dolazili odstojnici sa šrafovima of fire wall-a a, sa druge strane su trebali da se postave novi odstojnici prema motoru.
Radeći korak po korak, prvo sam od špera napravio medju ploču u obliku kakav mi odgovara. Neću vas sad smarati sa pričama koliko sam puta sve morao da stavim i skinem sa modela ali, drugačije nije moglo i samo tako sam uspeo vrlo precizno da razmerim gde treba da dodju i kako treba da izgleda i ploča i svi neophodni otvori na njoj.
Pošto sam tu novu ploču morao da urežem dva navoja M 6, odlučio da je napravim od 6 mm debelog prohrona. Naravno, da sam do svih "zaključaka" dolazio u "konsultacijama" sa čika Duletom, Joletom i ostalima...
Nemojte se čuditi što sam koristio prohron i "gvoždje" jer težina delova koji sam morao da ugradim uopšte nije bila bitna, šta više, bilo je poželjno da sve bude što teže, da na kraju ne bih morao da dodajem olovo. Takodje, ne treba zaboraviti da je novi motor (MVVS) oko pola kile lakši od Zenoaha i da sam skinuo auspuh koji smo Coka i ja pravili a, koji je još novih 550 grama.
Sve u svemu u Corelu sam nacrtao tačan oblik ploče i mail-om sam poslao crtež "madjioničaru za rad sa prohronom" tj. Belom.
Dok je "Šabački Prohronski Gigant" pravio ploču, Jole mi je u svojoj firmi napravio pet odstojnika, koji stoje izmedju modela i medju ploče. Ove odstojnike sam napravio sa navojem, tako da u buduće, ako budem morao da skidam motor, neću morati da se "zezam" sa skidanjem centroplana i držanjem "kontra matica" iz trupa.
Posle par dana, kad je Beli javio da je ploča gotova, seo sam na motorbicikli i "dok si rekao džigerica" obreo se u Šabcu.
Beli i Pedja, su mi ploču isekli na svom CNC plazma sekaču, izbušili rupe, urezali navoje...
Ljudi moji ploča je izgledala ko neko umetničko delo, onako cakleći se na suncu...
Ludilo, kao i uvek kad odem u Šabac... Svaki put se oduševim sa kakvom lakoćom oni to odrade... Hvala momci...
Došavši kući, nije mi trebalo ni deset minuta da montiram motor...
Jole mi je u svojim firmi napravio i četiri odstojnika koji dodju izmedju ploče i motora. Oni su bili malo duži i nisu imali navoj u sebi.
Ploča je na pet tačaka fiksirana za trup a, motor se sa četiri šrafa M 6 drži za nju.
E, kad je to postavljeno, pristupio sam postavljanju servoa za gas, saugh i kill swich.
Smislio sam i da baterije za flapsove, svetla i paljenje postavim ispod kapotaža, što je moguće više napred. Iskoristio sam nosače koje mi je Golub napravio i na njih sam iskonstruisao ploču koja nosi servoe, paljenje i deo baterija. Bateriju paljenja nisam mogao da postavim na istu ploču ali sam za nju napravio novi nosač i izdigao ga za 30 mm.
I u trupu su pale prepravke, tako da su sad servioi za horizontalce došli koliko god su mogli više napred i nisu, kao do sada, iza težišta.
Nekada...
Baterije za svetla i flapsove, kako sam već napisao, postavljene su mnogo više napred a, tu je i nova šestoćelijska baterija za paljenje. Baterije sam postavio na sundjer, koji je duplo lepljivom trakom zalepljen za ploču, a, baterije su stegnute sa "čičak trakom". Ovakvo postavljanje omogućava lako manipulisanje a "čičak traka" veoma snažno drži baterije na svom mestu...
Napred dolazi veća (teža) elisa i sve ove prepravke, smatram, da će doprineti da neću morati ili ću morati da dodam veoma malo olova da bi doterao težište... Videćemo za koji dan...
Što se tiče elise Mejzlik 27x10 će verovatno biti velika i prilikom sletanja postoje dobre šanse da će zakačiti tlo...
Manja dvokraka, 26x10, skoro da mi ništa ne rešava, jer su razlike u prečniku minorne a, 25 colski propeler je suviše mali.
Rešenje leži u postavljanju trokrakog propelera ali, elise ovih prečnika su već poprilično skupe (mislim, ni dvokrake nisu jeftine) pa, sad kupovati par elisa za probu nije uopšte naivno...
Nažalost, kod nas niko nema ovolike elise, tako da ne mogu da pozajmim neku da bih video kako i koliko vuku i kakve su im razlike...
MVVS preporučuje trokrake elise 24x10, 24x12 i 25x10, 25x12...
U prvom pasusu manuala za motor piše da se elisa bira tako da na zemlji motor ima od 6000 - 6500 obrtaja i da motor ne prelazi 7000 obrtaja.
Raspitivao sam se na sve strane, tražio mišljena i savete mnogih modelara, koji propeler da kupim ali, slaba vajda...
Neke informacije sam našao na Internetu i iako je to "slab trag" rešio sam da se ipak držim tog saveta, tako da sam rešio da kupim Metts 24x10 trokraku pa, ću videti...
Jole je trenutno u Austriji i za idući vikend bi trebao da mi donese propeler.
Takodje sam mu naručio i auspuh, pravljen baš za ovaj motor i za jedno desetak dana ću, ako Bog da, paliti motor i početi sa prvim testovima...
Kao i uvek bićete obavešteni o svemu... Ko zna, možda nekom, nešto od ovih mojih iskustava, nekada zatreba...
Veoma sam vodio računa da elisa izlazi u sredini dami motora...
Morao sam kod strugara napraviti jedan odstojnik od 15 mm da bih elisu udaljio od kapotaža.
Inače, napravio sam još neke prepravke na modelu.
Sa done strane kapotaža sam napravio otvor za bolje hladjenje...
Golub mi je ofarbao novu kabinu, antenu i kapotaž...
Da gorivo prilikom slivanja, kroz otvor za hladjenje, ne bi "natapalo" donji deo centroplana, napravio sam jednu "okapnicu". Nadam se da će "čorba", koja se sliva, zahvaljujući ovom limu, slivati dalje od trupa, tj. kapljati na donji deo kapotaža...
Kod Zenoaha GT 80 ovaj deo trupa je baš bio dosta mastan, ali kod MVVS-a, pošto ima lamele na usisu, možda to i neće biti slučaj...
Kill swich sam postavio na mesto gde je nekada stajao servo za gas...
Onaj deo u koji idu crvena i crva žica a, koji drži bela šelna je led dioda od paljenja. Led dioda sem što pokazuje da li je paljenje uključeno, pokazuje i da li je napon baterije paljenja dobar a, ako je nizak led dioda "blinka" i da je vam do znanja da "neće biti više letenja"...
Pozdrav
Mirče