Pretpostavljao sam, prosle zime dok sam pravio Jug-a da cu sledece zime biti daleko skuceniji sa prostorom.
Naravno, hvala bogu, bio sam u pravu.
Uz dva detenceta koja trenutno spavaju, cela kuca je postala magacin pelena, igracaka i decijih stvari.
Na nasih 30 i kusur kvadrata, samo bi mi jos Thunderbolt falio.
Ali, postoji za sve resenje.
Pocetkom zime, kada sam nabavio retrakte i kada sam i napisao poslednji post, doneo sam iz magacina krila ovog aviona.
Ideja je i bila da iskoristim ovo hladno vreme i prepustim se modelarenju na ovim elementima.
Decembar, Januar, zima, a i vec me podugo drzi neka prehlada....tako da je bas tako i bilo.
Da se prisetimo, vec sam puno puta rekao, ovo sto ja pravim nije ni nalik osnovnom modelu.
Dakle sve sto vam budem prikazao, ne postoji na originalnom planu.
Najveca inspiracija mi je dosla kada sam posetio muzej vazduhoplovstava i kada sam uzivo video koliko prelepih detalja ovaj avion poseduje.
Za mene, kao zakletog masinca, verodostojnost reprodukcije komplikovanih mehanizama i detalja je vrhunsko zadovoljstvo.
Za sada, ni ne razmisljam o detaljima samog finisha modela, ali zato me u prethodnom periodu, poprilicno zaokupiralo pitanje mehanizacije krila (elerona i flapsova).
Elem, da sada ne bih zadirao u aerodinamiku, posto flapsovi i eleroni nisu gotovi, pa vam ne mogu slikama pokazati sta sam zamislio i uradio, evo jednog izvestaja o tekucim radovima, kojima se krilo poprilicno privelo kraju.
Kao prvo, izradio sam noge stajnog trapa, produzene za 15 mm, tako da sam dosao na dimenzije stajnog trapa sa plana.
Ovo poprilicno odgovara dimenzijama i obliku originalnog trapa pravog aviona.
Naravno, ako bi merili kljunastim merilom, nasla bi se po neka razlika, ali vizuelno i odokativno sasvim odgovara.
U krilima sam pripremio mesto gde ce trapovi biti smesteni.
Prosle zime sam krilo izradio nemajucim pojma gde i kako ce sta leci, tako da je ovogodisnja muka bila poprilicna, ali ipak totalno ocekivana.
Naravno, iskoristio sam sva pojacana rebra krila kao nosace, s tim sto sam izradio jos jednu pregradu koja ce nositi plocu stajnog trapa.
Sama ploca je izradjena od 3 tromilimetarska spera (hvala Vjeko) sa kandzastim maticama M4 sa gornje strane.
Ploca je ulepljena u krilo i pojacana trouglastim lipovim letvicama i komadima spera.
Sam ugao je takav da stajni trap pri izvucenom polozaju potpuno odgovara polozaju na pravom avionu.
Samu plocu koja nosi mehanizam retrakti, a koja se montira na plocu u krilu, izradio sam od vitroplasta.
Evo sta je bila ideja.
Koliko god pazili, neminovno je da svaki avion, kada tad, dozivi grubo sletanje.
Ako su sletanja malo grublja, a sve ste korektno napravili, nista se nece desiti. Mozda se malo iscasi geometrija trapa ali mozete leteti dalje.
Kod grubljih sletanja, sa velikim G, nesto mora puci.
Uz mnogo srece, pukne sama noga stajnog trapa ili tocak. Ako imate malo manje srece, pukne sam mehanizam retrakti ili krilo.
Moja ideja je bila da ceo sistem koncipiram tako da unapred predvidim koji element ce puci.
U ovom slucaju to je ploca koja na sebi nosi mehanizam retrakti a montira se u krilo-ploca od vitroplasta.
Kod grubljih sletanja doci ce do njene deformacije, kod grubih do njenog loma. Kod jako, grubih, nadam se da ce popustiti noga i ploca, te da ce konstrukcija krila i mehanizmi ostati netaknuti.
Ploca je prvenstveno trebala da bude izradjena od aluminijuma 2 i 2.5 mm, a razmislajo sam i o karbonskoj ploci.
Aluminijum je odlican izbor jer bi se njegova deformacija videla, pa bi se u tim slucajevima zamenila cela ploca.
Karbon je maseno laksi ali ce pri jakom udaru puci kao staklo, bez najave.
Vitroplast je resenje koje sam ,zahvaljujuci mom drugaru Zoliju iz Vrsca koji mi je dao jednu plocu, veceras napravio, cisto radi probe.
Same viljuske tockova sam nacrtao, opet potpuno postujuci oblik viljuski na pravom Thunderboltu i sledece nedelje cu ceo fajl poslati Water jet-u.
Bice mi isecene viljuske, ploce od dve razlicite debljine aluminijuma, kao i sarke elerona i flapsova.
Kada sam veceras sve zalepio i montirao, izgledalo je bas mocno.
Daleko vise mozganja je bilo oko flapsova i elerona.
Posto kormila nisu gotova, ne mogu vam pokazati sklopno, celo resenje, ali za sada evo ovoliko.
Iscrtao sam i iskonstruisao oblike elerona i flapsa, kao i izlazne ivice krila, koje obezbedjuju propisan oblik kanala.
Da bi ovo sto vise odgovaralo originalu, a da ne skidam mere sa fotografija, uvecao sam crteze pravog aviona na dimenziju modela i direktno skinuo mere.
Izlazne ivice sam napravio od spera od 0.4 mm, koji se savrseno dao iskriviti po rebrima.
Najveci sex je bio u tome sto je na gornjaci krila izlazna ivica prava linija ali na donjaci je kriva.
Sa najvecom tvrdoglavoscu sam ispostovao i ovaj detalj.
Sva rebra koja ce nositi sarke kormila su pojacana a izradio sam i sve nosace servoa.
Pomoc mi je bila na raspolaganju, s vremena na vreme.
Kada stignu delovi od W-jeta, nadam se da cu vec imati gotove elerone i flapsove, pa cu vam prikazati i to.
Kod pravog aviona, pri obaranju flapsova, flaps se prvo kretao u nazad, a tek kada svojim kretanjem poveca povrsinu krila i izadje skoro 30cm, tek onda se obarao.
Kako sam ovo zamislio, videcete uskoro.
Naravno, ni jedna komanda se nece videti od spolja.
Sa druge strane, sam flaps mi pokrecu 3 servoa.
U medjuvremenu, priveo sam kraju horizontalni stabilizator.
Izradio sam male prepuste na izlaznoj ivici stabilizatora i reprodukovao do kraja oblik iskrivljenog aluminijumskog lima izlazne ivice pravog aviona.
Trimere jos nisam isekao ali to ce biti jedan od sledecih poslica.
Izmestene sarnirne ose izveo sam identicno kao na originalu.
Velika kolicina fotografija mi je omogucila da pri brusenju poptuno prekopiram oblik horizontalca i elevatora pravog aviona.
Za afirmaciju svima, koji mozda u ovu zimsku noc zavrsavaju svoje nebeske ptice, ovaj avion pravim na kuhinjskom stolu. Za sva smirglanja idem do podruma gde inace drzim ogrev i u jakni, hoblujem, turpijam i brusim. Kada mi treba neka masinska obrada, odem do radionice...i to po nekada i vise puta u toku noci.
Ipak avion se polako radja a ja uzivam u svakom trenutku njegovog stvaranja.
Srce i volja prave avion-a ne prostor i alat.