Nisam pisao o P 47 skoro 2 nedelje... Iskreno nisam mnogo na njemu ni radio, ali ipak se nešto "šljakalo"...
Od zadnjeg pisanja, ošmirglana je gornja strana krila, čime je apsolutno spremno za panel linije.
Na trupu je ostalo da se naprave karmani. Mislim da je to poslednji veliki "konstruktivni" posao pre postavljanja staklene tkanine.
Meister je dao neke šablone od tankog špera, ali se oni nikako ne uklapaju sa spojem trupa i krila, tako da sam rešio na karmane pravim skroz iz početka.
Da bih dobio idealnu ivicu trupa, morao sam da montiram krilo i od papira da napravim šablon...
Potom sam skinuo krilo, stavio na njega najlon i vratio ga na trup. Donju stranu karmana, onu koja naleže na krilo, napravio sam pd 1,5 mm debele balze i prilepio sam je za trup. Pošto stoji na krilu, normalno je daće da karman idealno naleže kad bude bio gotov...
Zadnji deo karmana, njegov donji deo prati donju stranu krila...
Prvo sam napravio zadnja dva trougla od 3 mm balze koja daju oblik gornjem delu karmana...
...potom sam nacrtao i iskrojio zadnji gornji deo karmana.
Za lepljenje sam koristio Zap, najredji, super lepak...
Da bih proverio kako sve stoji postavio sam na krila oba flapsa...
Paralelno sam radio na levoj i desnoj strani, napravivši i zalepivši prvo sve trougliće...
Od zadnjeg dela karmana krenuo sam sa plankiranjem. Koristio sam 1,5 mm debelu balzu. Krojio sam deo po deo i svaki je zahvatao po pola trougla koji su davali oblik karmanu...
Kad je sve bilo gotovo, ošmirglao sam sve spojeve i dobio sasvim pristojnu površinu i oblik...
Da bih doterao bočne ivice karmana, morao sam da skinem krilo i najlon...
Ostalo je da se još doteraju donji spoj karmana sa trupom i još neki sitni detalji.
Na kraju evo kolika je razlika izmedju modela od 2,1 m raspona (Zero) i 2,6 metra...
Pozdrav
Mirče