Jednom prilikom, preturajući po "magacinu", u potrazi za delovima za završnicu, između ostalog, naletim i na gomilu dioda, raznih oblika, veličina i boja i pade mi napamet ideja da "elektrificiram" Pipera. Odvojim ih na sektor za Pipera i nastavim dalje...
I tako, došlo vreme da se odradi i taj deo, pre presvlačenja.
Pošto Piper nema nikakvu signalizaciju u standardnoj varijanti, na volju mi da je stavim ili ne. Odlučio sam da ugradim nešto od onoga što se nalazi na velikim "pticama".
Zanimljivo je da nisam uspeo da pronađem nikakav protokol za upotrebu svetala na avionima, osim globalnog pozicioniranja i nekog načelno prihvaćenog protokola.
Jedini isti podatak kod svih je za osvetljenje vertikalca tj loga na njemu i ono je stalno-neprekidno a pozicija nije, što i nije bitno, kao ni osvetljavanje piste i krila.
Onda, kod jednih je crveno i zeleno upaljeno non-stop, kod drugih u jednakim vremenskim intervalima upaljeno-ugašeno, kod trećih na zemlji konstantno upaljeno u vazduhu svetli-nesvetli u intervalima....
Colision kod većine konstantno svetli na zemlji a u vazduhu blic pa pauza ili par uzastopnih bliceva pa pauza...
Za beacon kod nekih je narandžast, kod nekih crven ili gore crven a dole narandžast i uglavnom prvo gornji pa donji blic pa pauza...
Nigde nisam pronašao vremenske intervale, redosled, zapravo ništa konkretno!
Možda sam pogrešno tražio? Pitao sam par profesionalnih pilota, mehaničara ili već i dalje je ostalo "?" !...
Da li neko zna, postoji li išta konkretno na ovu temu? Ili makar neki opšteusvojeni protokol ili već!
Kontrolnu pločicu ću odraditi kad saznam bar neki protokol. Pošto imam još tri slobodna kanala, tj dva kad oduzmem jedan za svetlo, smisliću još neku igračku !..
Za crveno i zeleno svetlo, sam izabrao diode 5x2 mm sa ovalnim vrhom po 2.000mcd svaka. U principu bi bile dovoljne po jedna za svaku boju, ali sam odlučio da ih postavim po 6 komada u nizu sa donje strane. Prvo sam epoksijem premazao deo gde dođu diode i poređao ih jednu do druge, sa malim zakošenjem
Pa sve premazao tankim slojem epoksija
Pa postavio reflektujuću foliju i ojačanje i sve zalio epoksijem.
I ostavio da se suši.
Pozdrav
Miša