Author Topic: PIPER J3 CUB  (Read 114967 times)

Offline miša2002

• Hero Member
Re: PIPER J3 CUB
« Reply #105 on: January 11, 2012, 05:31:40 PM »
Piper sa apliciranom Srpskom zastavom, mnogo lepo izgleda. Tako je prvi model farban, ali on je komplet plankiran i farbanje mu je to dozvoljavalo, ili da je presvučen folijom.
U ovom slučaju je to malo problematično. Verovatno niste primetili da se ovde radi o presvlačenju platnom i da je "štos" da se vidi da je to platno (kao i originalni Piper). Imao sam veliki problem oko nabavke platna i uspeo sam da ga nabavim u ovoj boji. Mogao sam da biram ovu boju ili SMD ili crnu ili neku od tri vrste maskirnih!...
Osim toga, ovo i nije Piper žuta!
#FFCC00

Offline Anakin

• Sr. Member
« Reply #106 on: January 11, 2012, 10:12:38 PM »
Mišo, na brzaka je bilo jer mi je ideja pala na pamet na poslu i, po svom obicaju, morao sam odmah da je bacim u neki prikaz. Ideja za vertikalac je delom došla i iz razloga što si pomenuo da se Piper presvlači platnom pa mi je palo na pamet da bi se ovako najlakše mogao rešiti problem eventualnog razvlačenja platna i deformacija onog što je naslikano, odštampano itd... Vertikalac je relativno male površine pa da i primetiš da se razvlači lako ćeš ga presvući ponovo i ukalkulisati koliko se razvlači pa za neki procenat, recimo, staviti plavu da je tanja što bi se kompenzovalo već pomenutim razvlačenjem i deformacijom. "Dummy" motor je već bio tu a izgleda lepo pa nisam hteo da ga sklanjam, znam da nisi planirao pravljenje istog. Što se tiče munje, nju sam prvo hteo da maknem ili ostavim u crnoj boji a onda sam video da udara na beli deo zastave i rekao: "Što da ne probam?" i ispalo je bolje nego što sam mislio. Sa crnom mnogo odudara trup od repa. U crnoj/beloj varijanti munje, ako je produžiš na kapotaž, praktično nećeš imati nikakav kontrast na prelazu trup-kapotaž što bi sa bilo kojom drugom bojom vež bio problem. Možda ne bi bila loša varijanta produžiti munju na kapotaž a na mesto "dummy" motora staviti diskretan Piperov amblem (mislim na ono meče sa natpisom PIPER CUB). Što se tiče fonta, tu sam probao par varijanti. Svaki je bio Arial Bold a promene su se odnosile na "normal", "italic" i stepen zarotiranosti. Ova varijanta mi se najviše svidela jer ovoliko zarotiran prati munju i liniju trupa a italic ga ispravi taman toliko da bude skoro kao normal i nekako je ovako najčitljivije. Činjenica o kojoj nisam razmišljao do sad je da je ovo položaj Pipera u letu i pri poletanju/sletanju. Kada se spusti na zadnji točak sve što sam pisao o fontu i položaju pada u vodu. Meni lično je bitnije kako izgleda u letu, naročito Piper sa lenjim sporim preletima. Što se tiče gaća, kad pogledam ovo nekoliko sati nakon izvedbe... i meni su suvišne. Meni su najzanimljiviji oni Cub-ovi koji lete po Aljasci i sličnim nedođijama i vukojebinama sa onim N puta "oversized" točkovima gde se gaće praktično i ne vide.
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
— Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #107 on: January 12, 2012, 07:51:20 AM »
Ono na "brzaka" je u stilu: "Ako je ovo na brzaka, kako li je tek natenane?".
Možda grešim, a možda i ne, rekao bih da si "srodan" s dizajniranjem, pa čak i da se baviš time!? Ispravi me ako grešim.
Sad mogu da kažem da smo se 70% složili iz prve i još 10% iz druge-za gaće, ostalih 20% će biti neki miks...
Dummy mi se sviđa sa strane, ali od napred, ili ti s preda, mi je ružan i mnogo mi remeti "pogled"... Ipak je ovo samo 1/6 skale, tako da može i bez njega.
Probao sam sa grbom Beograda, ali grb napred, grb pozadi, malo ne ide. Piperov medvedić me asocira na "plišanog medu" i ... Možda onaj natpis PIPER u vidu table, da se premesti na mesto motora a munja malo produži preko kapotaža i malo zarotira ka dnu slova, a slova "skew" po S do letvice ispod njih...
#FFCC00

Offline Anakin

• Sr. Member
« Reply #108 on: January 12, 2012, 11:33:40 AM »
Evo još dve varijante, po nekim smernicama koje si izneo. Krenulo je kao jedna varijanta ali onda je ova neplanirana, bar meni, ispala ubedljivo najbolja. Slova poravnata po donjoj letvici, motor sklonjen, munja produžena i zarotirana, tablica "PIPER". Nije loše ali me je zanimalo kako će ispasti ako flipnem munju po vertikali jer je u prvoj varijanti mnogo išla na dole i... meni se tako mnogo više dopada. Što se same munje tiče, verujem da većina "na 1" ne bi ni primetila da je flipovana a nekako ne gubi formu jer se završava pri sredini kapotaža.

Varijanta sa normalnom munjom.

Varijanta sa flipovanom munjom.
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #109 on: January 12, 2012, 03:25:49 PM »
Uh čoveče, malo si me prijatno iznenadio trudom, pa sam se i ja potrudio i mislim da je ovo ono što bi moglo da zadovolji. Možda bi slova mogla za 1o manji nagib.
U letu

I na pisti

Trenutno mi se čini da je to - to.
Kako ti se čini?

Pozdrav
Miša
« Last Edit: January 12, 2012, 07:06:59 PM by miša2002 »
#FFCC00

Offline Anakin

• Sr. Member
« Reply #110 on: January 13, 2012, 01:04:15 AM »
Uživaj, Mišo, nije to nikakav napor za mene. Bavio sam se pre 10ak godina pripremom štampe a kasnije autoringom i slično pa mi dizajn nije stran, kao ni Adobe aplikacije. Sada za to uglavnom nemam vremena, što zbog posla, što zato jer sam ponosni otac kćerke od 2.5 meseca. Što se mene tiče, ova varijanta može da bude finalna, sviđa mi se. Imao sam i ja ideju sa stilizovanom munjom ali nisam znao koliko si voljan za to jer sam je već prefarbao u belo a, sobzirom da model presvlačiš platnom, vidim da ti je autentičnost baš bitna. U svakom slučaju biće mi izuzetno drago ako ga tako "obučeš". Sad, što se tiče ostalih perspektiva, samo bi registarski broj stavio sa gornje strane desnog krila i to bi bilo to. Jel možeš ti ili neko koga znaš da ti izrezbari onu "Piper" pločicu na kapotažu a da ne bude teška i ne podigne značajno cenu modela. Mislim da bi tako bilo daleko bolje nego staviti nalepnicu. Ajde da ga završiš pa na proleće da ga zalijemo na prvom letu.

Jesi ovog parkiranog greškom uploadovao u CMYK-u jer su meni boje potpuno sulude. Mahom zelene i sl.
« Last Edit: January 13, 2012, 01:06:55 AM by Anakin »

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #111 on: January 13, 2012, 08:21:24 AM »
OK, našli smo se na "može da prođe" i nek ostane tako. Do pre pola sata, nisam "zamarao" pogled s njim, i ponovo "bacim oko" i to je to.

... Možda onaj natpis PIPER u vidu table, da se premesti na mesto motora a munja malo produži preko kapotaža i malo zarotira ka ...
Bukvalno sam mislio "u vidu table", jer imam nekih malih parčića materijala, koji su mi ostali od prednjih ploča

Gde prođe laser, ostaje crno, a debljina materijala je 1,75mm - taman, mada bi moglo i tanje, ali ...

A, što se tiče onog marsovskog prikaza, imao sam problem sa postavljanjem slike. Aplodovao sam je 4-5 puta i uvek su neki drugi marsovci izlazili. Neznam šta im se dešavalo u tom trenutku, pa sam to ostavio za kasnije da ponovim. Zadnja varijanta prikaza je bila neka zelena... Oko pola osam (19:30), sam ponovio upload i prikaz je bio OK. Kad sam malopre ponovo pogledao, opet mi je sve OK !?
Za svaki slučaj, sad sam proverio profil i RGB je. Uvek koristim ono "Save for Web & ...", jer automatski izbacuje RGB. Ovi "pljuckavci" prolupaju na CMYK, a oće i laser ponekad...
A ono drugo, što reče, budi siguran da 99% nije i neće primetiti. Osim toga, ovaj radim sebi za merak i, kako reče Coka "... pravi filigranski rad..."...

Malo sam se "zaneo" u dodavanju nekih detalja, tako da sam "nabio" težinu trupa na 1.690 gr, bez baterije i platna. Servoi krila su u toj težini. U krilima nema servoa. Za sad su 520 gr, oba krila sa eleronima, bez planka i platna.
Ako uzmem da H9 ili SIG, za svoje 1/6 modele od balze, predviđaju od 3,2 do 3,5 kg na poletanju, još uvek sam lakši poprilično, a balze skoro i nema!..

Pozdrav
Miša
« Last Edit: January 13, 2012, 08:28:29 AM by miša2002 »
#FFCC00

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #112 on: January 18, 2012, 02:13:36 AM »
Jednom prilikom, preturajući po "magacinu", u potrazi za  delovima za završnicu, između ostalog, naletim i na gomilu dioda, raznih oblika, veličina i boja i pade mi napamet ideja da "elektrificiram" Pipera. Odvojim ih na sektor za Pipera i nastavim dalje...
I tako, došlo vreme da se odradi i taj deo, pre presvlačenja.
Pošto Piper nema nikakvu signalizaciju u standardnoj varijanti, na volju mi da je stavim ili ne.  Odlučio sam da ugradim nešto od onoga što se nalazi na velikim "pticama".
Zanimljivo je da nisam uspeo da pronađem nikakav protokol za upotrebu svetala na avionima, osim globalnog pozicioniranja i nekog načelno prihvaćenog protokola.
Jedini isti podatak kod svih je za osvetljenje vertikalca tj loga na njemu i ono je stalno-neprekidno a pozicija nije, što i nije bitno, kao ni osvetljavanje piste i krila.
Onda, kod jednih je crveno i zeleno upaljeno non-stop, kod drugih u jednakim vremenskim intervalima upaljeno-ugašeno, kod trećih na zemlji konstantno upaljeno u vazduhu svetli-nesvetli u intervalima....
Colision kod većine konstantno svetli na zemlji a u vazduhu blic pa pauza ili par uzastopnih bliceva pa pauza...
Za beacon kod nekih je narandžast, kod nekih crven ili gore crven a dole narandžast i uglavnom prvo gornji pa donji blic pa pauza...
Nigde nisam pronašao vremenske intervale, redosled, zapravo ništa konkretno!
Možda sam pogrešno tražio? Pitao sam par profesionalnih pilota, mehaničara ili već i dalje je ostalo "?" !...

Da li neko zna, postoji li išta konkretno na ovu temu? Ili makar neki opšteusvojeni protokol ili već!

Kontrolnu pločicu ću odraditi kad saznam bar neki protokol. Pošto imam još tri slobodna kanala, tj dva kad oduzmem jedan za svetlo, smisliću još neku igračku !..
Za crveno i zeleno svetlo, sam izabrao diode 5x2 mm sa ovalnim vrhom po 2.000mcd svaka. U principu bi bile dovoljne po jedna za svaku boju, ali sam odlučio da ih postavim po 6 komada u nizu sa donje strane. Prvo sam epoksijem premazao deo gde dođu diode i poređao ih jednu do druge, sa malim zakošenjem

Pa sve premazao tankim slojem epoksija

Pa postavio reflektujuću foliju i ojačanje i sve zalio epoksijem.

I ostavio da se suši.

Pozdrav
Miša
#FFCC00

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #113 on: January 18, 2012, 03:02:01 PM »
Kad se prvi sloj epoksija osušio, zalemljeni su krajevi dioda i ostavljeni izvodi za priključenje. Ošmirglano je "čelo" dioda i poravnjeno sa ivicom, i sve komplet, premazano epoksijem i ostavljeno da se suši.

Posle sušenja od 48h, sledi poliranje čeone ivice svetla. Poliranje je šmirglom 2.000, do "glanca" tj sve dok ne postane "providno" i ko staklo!

Nakon ovoga, sledi provera.

Ovde je doveden mali napon, čisto da se vidi da li je sve OK. Nažalost, tek sad sam primetio da mi je jedna zelena iz druge grupe. Nijansa je druga, što je bolje, no da ne radi, a moglo je da se desi, jer nisam ih proveravao pre montaže, što mi se, inače, nedešava. Ipak sam rešio da ostane tako. Da je zamenim, u principu, nije problem, ali izgubiti dva dana na nešto što i nije toliko bitno, je apsurd. Uostalom, ovako to izgleda u radu i pri dnevnom svetlu:
ZELENA

CRVENA

A ovako u prostoriji pri neonskom svetlu:
ZELENA

CRVENA

Intenzitet jednog "fara" je oko 10.000mcd, što je sasvim dovoljno da se vidi položaj modela i pri sunčanom i pri popriličnoj visini i daljini!
Kontrolu intenziteta i komandni sklop, ću odraditi tek na kraju.
Nadam se da ću dotle uspeti da saznam neki "svetlosni" protokol...

Pozdrav
Miša
« Last Edit: January 18, 2012, 05:18:56 PM by miša2002 »
#FFCC00

Offline Schwab

• Full Member
« Reply #114 on: January 18, 2012, 04:07:53 PM »
For the first time I was flying by Jet propulsion!No engine vibrations.No torque and no lashing sound of the engine propeller.Accompanied by a whistling sound, my jet shot through the air. Later when asked what it felt like, I said, "It was as though angels were pushing". 'Adolf Galland-ME262 ace'

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #115 on: January 18, 2012, 04:50:08 PM »
@Schwab

Ovo već imam, ali sa drugog linka. Pregledaću detaljno sajt, možda ima ono što tražim!?
U svakom slučaju, hvala na trudu!

Da rezimiram pitanje, tj malo pojasnim. Globalna i uglavnom, usvojena pozicija svetala mi je poznata, kao i neki protokol, ali to nije ništa definisano nekom regulativom!
Malo mi je čudno, da u dvadesetprvom veku, nema nekog standarda ili već, koji bi to regulisao ili, bar na neki način, uredio, makar civilni saobraćaj.
Moram da kažem, da potragu za ovim nisam započeo pre neki dan, već pre neki mesec i nenađoh ništa konkretno!

Mislio sam da pokrenem novi topik po ovom pitanju, ali nisam znao gde bi ga "smestio" i koliko je to aktuelno pitanje za modelare. Ako urednici smatraju da bi ovo bilo dovoljno interesantno za novi topik, slobodno preselite pitanje u novi topik!
« Last Edit: January 18, 2012, 04:56:02 PM by miša2002 »
#FFCC00

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #116 on: January 23, 2012, 05:12:55 AM »
U međuvremenu sam započeo sa "tapaciranjem" modela. Početni rezultat me baš nije zadovoljio, ali, ako uzmemo u obzir da ima više od 25 godina od zadnjeg "tapaciranja" i nije tako loše. Najveći problem mi je što materijala imam to što imam i nemogu da nabavim još, jer ga više nemaju ovako tankog i u ovoj nijansi... Ako ništa ne sjbm trebalo bi oko 0,5 m2 da ostane za rezervu.
Presvlačenje sam počeo od repa, jer su mi to najmanje površine i nije mnogo da se ponovi (mislim na platno) ako baš bude potrebe...
Prvo sam presvukao desnu stranu vertikalnog stabilizatora i onda imregnirao. Nisam uopšte bio zadovoljan i taman sam hteo da skinem i sve odradim ispočetka i u ... bacim kompletan vertikalac na sto, pri čemu slučajno potkačim četku i ona pade na platno s unutrašnje strane i,.. platno se zateže na tom delu i ispade još i dobro. Naravno, odma sam sve prešao s te strane i ispade "odlično, može da prođe"!
Za drgu stranu, tj levu stranu, sam prvo impregnirao platno, pa onda zalepio. I rezultat je bio:

Pozdrav
Miša
#FFCC00

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #117 on: January 24, 2012, 12:56:27 AM »

Pošto sam presvukao levu stranu rudera, izbušio sam rupe Fi 0,8 mm, kroz konstrukciju i provukao lakiranu žicu kroz njih.

Za "colision light" sam upotrebio SMD bele diode. Mogao sam upotrebiti i standardne LEDiode, ali nisam imao širokougaone, a ove su mi od 1200 i od 12.000 mcd što je "taman". Diode sam zalemio za već postavljene vodove i utopio sa epoksijem u unapred pripremljeno ležišta, i sa gornje strane kapnuo još malo epoksija i time povećao ugao vidljivosti !

Isto to sam uradio i sa donjim svetlom. Zalemio ih međusobno i izvode zalemio na crvenu i crnu licnastu žicu. Ovde sam se dvoumio koju vezu da izvedem, tj da li da imaju neki program ili da bude bez, i odlučim da ide najjednostavnije i da imam samo dva izvoda za spajanje sa kontrolnom logikom u kabini.

Kad sam već pomenuo kontrolnu logiku, još nisam 100% definisao koji protokol ću uraditi, ali i to će biti ovih dana.
Da Pajper ima trapove na uvlačenje, kompletna signalizacija bi mogla da bude automatska i ne bi trebao dodatni kanal za to. Ionako ima tri kanala "viška", tako da ni to nije problem, ali o ovome tek kad dođe na red...

Pozdrav
Miša
#FFCC00

Offline Anakin

• Sr. Member
« Reply #118 on: January 25, 2012, 01:06:19 PM »
Mislim da ce ovo izgledati jako dobro kada ga budes zavrsio. Jedino me zanima, kako ces da farbar ruder kada si ga vec presvukao!?

Pozz
R.

p.s. Sto model sa ovoliko detalja stoji u Trenaznim modelima?

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #119 on: January 26, 2012, 03:47:10 PM »
Farbanje, kao farbanje, mi nije bio nikakav problem. Lepo se videla struktura platna i sve bi bilo OK da sam na vreme primetio da ne valja zaštitna traka. Delove trake, koje je "potkačila" farba, pri skidanju sam skinuo bez lepka tj lepak sa trake se nije skinuo već je ostao na platnu i na već prefarbanom delu. Sa farbe sam relativno lako skinuo lepak, ali sa platna - nikako.
Traka je "Beotape". Izgleda normalno, čak i malo slabije lepi, ali ne trpi da se farba!... Istu farbu sam koristio već milion puta, tako da nije do nje...
Moraću da žrtvujem strukturu platna, ali ću zato, malo da naglasim konstrukciju u "džezva" stilu, pa ako mi se ne svidi - sve iz početka...

A to što stoji u trenažnim modelima je zato što smatram da bi bio u scala treba mnogo više verodostojnih detalja. Ovako i ako "omanem" negde u detaljisanju, ostaje trenažni!
Po meni, scala model treba da ima verodostojan izgled i sadržaj, nekog postojećeg "pravog" aviončića!...

Pozdrav
Miša
#FFCC00