Potpuno podrzavam da se posle mnogo godina pokrene neka takmicarska klasa.
Jedrilice su (naizgled) klasa koja nije mnogo zahtevna kako po izradi modela tako ni za letenje.... No, ovo samo na prvi pogled....
Imam dovoljno godina i zivota i modelarske karijere, da pamtim da je bilo slicnih pokusaja da se pokrenu neka takmicenja i da, naravno, nista nije zazivelo....
Citajuci samo ove postove vec se vidi da svi koji zele nesto da naprave "vuku" na stranu one klase ciju opremu imaju...
Neki od Suboticana ( Hanak, Adam, Viktor...) su zajedno samnom leteli u F3J klasi dok se odrzavala kod nas. To, kao, rucno vucenje modela, uopste nije tako naivno i jednostavno a, najlon za pecanje od 10 evra samo"Perica" koji se bas ne razume misli da moze...(bar ne u F3J klasi).
Vitla i ozbiljne modele jedrilica sada uopste ne spominjem.
Pa, da se ne lazemo, vecina nije nikad ni videla uzivo F3B, F3J ili F5J model.... Bez ljutnje, molim...
Da sad "ne tusim" kako je to bilo kad je bilo, predlozio bih (posto ne idu babe i zabe) da se napravi neka "Klub klasa" u kojoj bi svi imali apsolutno iste modele i gde bi samo umece pilota dolazilo do izrazaja... Tako bi se postigao pravi takmicarski karakter...
Sve zavisi sta se zeli, ja mislim da za sada treba vise voditi racuna o masovnosti a, ne o vrhunskim modelima.
Takodje, treba voditi racuna o finansijama, stoga modeli ne smeju biti skupi i moraju se lako reparirati...
Dalje, nemaju svi "nabudzene" stanice sa nevidjenim mogucnostima miksovanja, tako da modeli treba da se prilagode prosecnom modelaru kako po letenju tako i po manipulaciji...
Na kraju krajeva, klase gde svi lete iste modele veoma su popularne i atraktivne...
Predlazem da:
- Jedrilice moraju biti sve iste, od istog proizvodjaca
- Jedrilice da budu termicke raspona od 1,8 - 2,5 metra
- Jedrilice da se startuju rucnim slepom sa sajlom od 150 metara
- Jedrilice da imaju repne komande i elerone ( za ovo su dovoljne i cetvorokanalne stanice )
- O propozicijama takmicenja naknadno ali, propozicije od nekadasnje "Klub klase" sasvim zadovoljavaju ( slobodna prijava leta, let od 6 minuta i preciznost sletanja )
Takmicenje prvenstveno treba da bude masovno pa, potom ko se "primi" pravicemo ozbiljnije klase (F3J ili F5J o F3B nemojte ni da razmisljate...)...
Ne zaboravite da i organizacija ovakvih takmicenja nije jednostavna. Vodimo racuna da ne zakomplikujemo stvari....
Sto se mene tice, ja imam veoma dobre modele i za F3J i za F5J i rado cu se odmah prikljuciti tim kategorijama ali, ne radi se tu o meni....
Ipak treba "demokratski" da se odluci sta i kako.
Samo vodimo racuna sta je REALNO IZVODLJIVO za nase uslove...
Imam jos jednu molbu, zaboravimo sujetu i sve poznate "srpske osobine" i NEMOJMO DA SE POSVADJAMO OKO OVOG.
Molio bih sve zainteresovane da daju svoje misljenje, da se vidi sta se radi u inostranstvu po pitanju ovakvih klasa, da se vidi sta se leti, kakve su propozicije i da damo neki rok, recimo do Nove godine, da osmislimo kako da ovo izgleda, da bi imali vremena da do pocetka sezone (oko aprila) imamo modele sa kojima cemo se takmiciti...
Ja, predlozih...
Sve primedbe i sugestije su dobrodosli...
Bilo bi lepo da se zna ko sta predlaze i da nema skrivanja iza pseudonima....
Pozdrav
Mirce
P.S. Ako hocete mozemo ovo postaviti i kao poseban post....