Stvari se, naravno, komplikuju...
Ajmo ponovo, posto niko ne zna kako sta leti tj. svako zna kako leti njegov model, dajte da se nadjemo prvi put samo na letenju, da vidimo gde smo, kakvih modela sve ima, itd....
U pricu se uvodi elektro, naravno da treba, ali vise niko ne spominje sajle i vitlo. Pa, takvih modela ima isto koliko i elektro. Sta sad, ako Zemunski aerodrom nije adekvatan onda tamo da lete samo elektro, a ovi drugi, sta, da nedodju... Malo nema smisla...
Ako neki teren nije adekvatan za organizaciju pa, necemo ici tamo. Sta da se radi. Za jedrilice bar ima livada kliko hoces.
Sto se tice nabavke istih modela to vidim nece "piti vodu". Da se ne lazemo ni meni se ne daje 200-tinak evra za model koji cu mozda leteti samo par puta.
Odokativna varijanta visine takodje nije pravi put...
Stoga, kad budemo konkretno, na terenu, videli koliko brzo koji model ide gore smatram da cemo imati sliku koliko treba neki seting motora da radi...
Znaci, moj Stork za 30 sekundi ode garant na 300 metar dok npr. model od 1,6 metara Mouton sa svojim setingom nece se popeti 50 metara. Mozda prema snazi motora treba odrediti duzinu rada istog....
Hajde da se nadjemo na letenju, pa svako par puta podigne model pa, se vidi: Model na sajlu ide do neke visine (tu vreme nije bitno), Storku do te ili priblizne visine treba 10 sek. OK takvi motori rade toliko, Moutonu do iste visine treba 1 min. OK za motore koji su sa cetkicam, ovakvi, onakvi, rad je 1 min. itd....Ali prvo moramo videti cime raspolazemo...
Ko se seca i mi kad smo leteli Klub klasu, pocetkom devedesetih, na Aradcu, Subotici, Ceneju nisu svi imali iste modele. Pokojni cika Marko Vujic nas je godinama pobedjivao jer je, prvenstveno dobro leteo, ali i imao F3B model sa svim mogucim varijantama...
Time smo i mi imali stimulans da nabavljamo ili pravimo slicne "sprave" ne bi li ga stigli...
Nije Marko uvek bio najbolji, nekad je sticaj okolnosti, termika, vetar uticao da pobedi i savim prosecna jedrilica, pa cak i model sa samo repnim komandama....
Iz ove price, nazalost, pomalo je istisnuta HLG prica oko koje je sve i pocelo...
Potpuno podrzavam Magika da je prva sezona kljucna, a posto do iste imamo jos 6 meseci to je dovoljno vremena da se propozicije doteraju...
Slazem se i sa Bocinim predlogom da se podele ove dve klase ali, da sastanak bude na terenu...
Konkretno pitanje: da li sta za da se nadjemo na Ceneju 16-tog novembra u 10-11 sati da letimo jedrilice?
Pozdrav
Mirce
PS Dok sam ovo pisao Boca rece iduce nedelje Jarak, ajmo tamo da se nadjemo, kazu da ce desetak dana biti jos lepo i toplo. Do 16-tog moze da se promeni vreme, znaci Lisicji Jarak 9-tog novembra u 11 sati. Da li se slazete?
Jos nesto ajde ukljucite se i ostali nemojte da samo gledate sa strane... To pogotovo vazi za suboticane koji imaju jedrilice.