Author Topic: Meister Scale P 47  (Read 150142 times)

Offline mirce

• Hero Member
Re: Meister Scale P 47
« Reply #300 on: July 30, 2012, 03:34:24 AM »
Vikend je bio radan, napravio sam ceo kokpit, doduše fali još nišan - kalimator, ali to ću namestiti sutra (tj. danas).

Dobar deo kokpita sam napravio još pre par meseci. Ko je zaboravio, kokpit je kupljen i isto vreme kad i kit, a stigao je od Dina iz Meister Scale-a.
Kokpit je napravljen od ABS plastike i potrebno ga je ojačati, upasovati, ofarbati dodati mu detalje kao i vedering.

Od Dina je onomad stigao i pilot... Koštao je "ko prva ljubav" ali vredi svaki $$$...

Kokpit i pilot u mnogome su "podigli" model i dali Thunderboltu potpuno nov šmek...

Tokom farbanja otvor kokpita nisam štitito, nisam hteo da se smaram još i sa tim, jer sam znao da će delovi kokpita sve pokriti...

Instrument tabla je deo kita kokpita, ali da bi izgledala ovako, mora da se doradi.

Iza plastike, koja čini prednji panel, ubacio sam providnu plastiku (staklo), a onda sam na štampači štampao svaki instrument posebno i lepio ga na svoje mesto...

Instrumente sam crtao još za prvi Hellcat i sreća pa su se skoro isti instrumenti koristili u svim avionima. Otvori na instrument tabli su, veći 15, a manji 11 mm!!!

Pošto sam završio ovaj deo posla, prešao sam na zadnju stranu kokpita. Nju sam napravio od ofset ploče. Ploču koja je štitila pilota od metaka koji su dolazili od nazad (he, he, al sam ovo sročio) napravio sam od alu lima  0,5 mm i tankog špera 1,2 mm. Šper služi da malo ukruti lim, da ne vibrira preterano.

Sve delove kokpita sam prvo ofarbao u nijansu zelene boje kao što su bile kabine tog doba. Potom sam crnom, srebrnom, crvenom bojom dodao detalje.
Da budem iskren, kit kabine je dosta "grub", ali pošto ovo nije model za Svetsko prvenstvo, može da prodje...
Stoga, nisam dodavao ni preterano mnogo detalja.

Kad su se sve farbe osušile, finom šmirglom sam prešao sve površine. Time sam skinuo sjaj i delove pripremio za vedering.
Njega sam radio opet sa pastelima.
Detalje koje sam hteo da dodatno "ofucam" još malo sam došmirglavao.
Ivice su radjene sa srebrnom bojom, a potom sam ih šmiglom "ublažavao" i prljavom krpicom od pastelnih boja doterivao.
Sve u svemu, kokpit je posle ovog "tretmana" mnogo bolje izgledao nego u početku.   

A onda je na red došao pilot. I na njemu je bilo posla.

Crevo koje je u originalu bilo na maski, nije moglo da se savije, a obaška što je bilo kratko da dodje do dela na bočoj strani kabine gde treba sa se postavi. Zato sam ga zamenio sa, neću da vam kažem... 
Šalim se, zamenio sam ga sa silikonskim  kabelom od 4 mm koji mi je ostao od nekog elektro modela...
Od originanog dela maske, iskoristio sam priključke...

U knjigama sam našao gde se crevo za kiseonik završavalo, pa sam ga i ja tamo "smontirao". Naravno, napravio sam ga da mogu po potrebi da ga izvadim...

Pilot ima i slušalice, a one ne mogu da rade bez utičnice...

...koja isto ima svoje mesto...

A sad, vrhunac perverzije, pojas... Treba li da vam kažem da sem što je lep i funkcioniše!!!

...tako da je pilot (nisam ga još krstio) stvarno stegnut sa njime za stolicu...

Kad vidiš ovu sliku, čik reci da nije pravi...

Dužina kabine je taman koliko treba da noge dodju na pedale...

...a i ruke su mu na pravim mestima...

Sve u svemu, pilot sasvim dobro izgleda...

...a da bi bio pravi "dasa" ima i sat...

I za kraj par slika sa kabinom...

Toliko za noćaske, laku noć...

Mirče

« Last Edit: July 30, 2012, 03:41:51 AM by mirce »

Offline marko

• Sr. Member
« Reply #301 on: July 30, 2012, 10:27:52 AM »
A uuuuu tebra, nisam pratio post jedno dve nedelje i sada sam potpuno zapanjen.  (res)

Masina je zesca.  :jaki:

M. (pijemo)

P.S. Ne bih da se pravim m`logo pametan i daulazim u teoriju, `al moram da prokomentarisem auspuh.Tebra, u onoj rupi u trupu koju si prosirio da bi prosla cev od  auspuha bi trebao da napravis lonac.
Ovde imas dimenzije za pitts auspuh od MVVS80, pomocice ti da odredis zapreminu lonca: http://www.mvvs.cz/docMVVS/muff/3211I_dim.pdf
       Smanjenjem poprecnog preseka izduva auspuha ces smanjiti buku, ali ce ti snaga motora, jos puno opasti.
« Last Edit: July 30, 2012, 12:49:35 PM by marko »
WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

Offline misha

• Hero Member
« Reply #302 on: July 30, 2012, 11:48:00 AM »
ovolika kolicina detalja je impresivna. jos da pilot moze da izadje iz kabine...

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #303 on: July 30, 2012, 01:08:07 PM »
Ma to što nemože da izađe je manji problem od toga što nema padobran, a i ručni sat mu se pokvario... :big smile
#FFCC00

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #304 on: August 01, 2012, 02:54:10 AM »
Kao što rekoh u utorak me je majstor Gojko zvao i prigušivači su bili napravljeni i upasovani u izduvni sistem.

Majstor Gojko je savršeno odradio svoj deo posla, a sad je još samo ostalo da se vidi da li su i inžinjeri iz Kombinata (čika Dule i Jole) napravili dobru konstrukciju.
To nismo mogli znati dok se nije kresnuo motor, a kad smo kod kresanja, kad sam otvorio garažu imao sam šta da vidim...

Ccccc....

Konačno je startovan i motor, MVVS pali veoma lako, na ruku naravno, a zvuk je bio mnoooooogo bolji nego ranije...

Izduv je i dalje glasan, ne mnogo više nego što je bio sa Pitts style auspuhom, ali "lepo" se čuje.
Iskreno, sad sam baš zadovoljan kako zvuči. Motor radi perfektno, na leru "broji" obrtaje i veoma lepo prima gas u svim režimima.

Za sada P 47 stoji u garaži, a razrada će biti po prospektu...

Kad se MVVS malo razradi, čisto eksperimenta radi, skinuću ovaj moj auspuh i staviti originalni MVVS Pitts style za ovaj motor (ima ga čika Dule).
Baš sam ljubopitljiv da vidim kolika će i da li će biti razlike u performansama, sa istom elisom i setingom. Tada ću egzaktno znati da li je eksperiment sa izduvom uspeo...

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: August 01, 2012, 02:58:30 AM by mirce »

Offline marko

• Sr. Member
« Reply #305 on: August 01, 2012, 10:20:09 AM »
Bravo tebra  (res)

M. (pijemo)
WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

Offline mtesa

• Full Member
« Reply #306 on: August 01, 2012, 11:52:36 AM »
U vezi "kresanja"....

Pilot je pilot.  :mhm :mhm
Striker, listen, and you listen close: flying a plane is no different than riding a bicycle, just a lot harder to put baseball cards in the spokes.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #307 on: August 09, 2012, 12:21:34 AM »
Danas je od mog majstor Gojka stigao i poslednji deo za P 47 - spiner sa platnama...

Na tanju platnu se nasloni spiner...

... a deblja je odstojnik da se propeler odmakne od kapotaža.

I spiner i platne su napravljeni od aluminijuma. Za spiner je korište tehnički crtež koji se dobije u dokumentaciji sa planovima od Meister Scala. 

Popodne sam konačno sastavio ceo model i slikao ga u dvorištu...

Malo detalji - rep...

Krila...

Detalji na trupu...

Onda par slika sa "Cvrletom"...

... pa sa Hellcat-om...

+ Panther...

U to su došli čika Dule i Goša, pa smo izmerili model...

Težina je...

...što je manje nego što sam se nadao...

Sledeći korak je bilo odredjivanje težišta. Označeno je po planu...

... i da bi bilo gde treba morao sam da dodam...

... ili 1,4 kg "tereta"...

Ovim podatkom baš nisam zadovoljan, ali ukupnom masom od 21,7 kg jesam. To je manje nego što sam želeo da model bude težak - 22 kg.
Gledao sam ovakve model i od 25 kg (Wayne-ov je toliko težak) i lete savršeno, tako da sa težinom mog modela mogu biti baš  (yay)...

I na kraju slika Goše sa svojim delom...

Pošto danas nije bilo toplo kao ovih dana, predveče smo ponovo upalili motor da se malo "rodira". MVVS radi savršeno i danas posle desetak minuta rada bio je mnogo hladniji nego pre neki dan kad je paljen na preko 30 stepeni...

Sad mi je ostalo da napravim adekvatan držač za trup za prikolicu i da u narednim danima još pomalo palim i rezradjujem motor. Potom sitni testovi u dvorištu i sa prvim danima  i nižom spoljnom temperaturom, idemo na Čenej da probamo Thunderbolta...

Pozdrav

Mirče

Offline disljenko

• Full Member
« Reply #308 on: August 09, 2012, 09:18:30 AM »
Savrseno......sve cestitke. Model izgleda perverzno dobro. Imas prelep "letni park", a sta tek treba da izadje sa proizvodne trake...ufff. Svaka cast jos jednom !!!!

Offline misha

• Hero Member
« Reply #309 on: August 09, 2012, 11:44:34 AM »
Ako se dobro secam samog pocetka gradnje, izgleda da je model napravljen za 11 meseci. Zaista impresivno.

Nadam se da ce sledece slike biti sa Ceneja...

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #310 on: August 09, 2012, 02:04:36 PM »
Mišo, mala greškica, sad sam gledao prve strane ovog "projekta", prva čioda zabodena je u horizontalac 09. oktobra, znači na današnji dan pre tačno 10 meseci...

Sledeće slike neće baš biti sa Čeneja, ali i te će ubrzo.
Mora temperatura malo da "spadne" da bi išao na letenje. Jedared sam "platio školu" sa pregrevanjem motora (prvi Hellcat), pa sad ne bih da istu grešku napravim dva puta.
Nadam se da će do kraja ovog meseca biti napravljen maiden flight, ako ne, u septembru će biti garant... I ja sam u "belom usijanju" da probam Jug-a.

Sad pošto je model gotov mali osvrt...

Baš sam uživao praveći ovaj model.
Priličan broj poseta ovom topiku ovde, na našem Forumu, a pogotovo onome šta sam pisao na RC Universu (za malo više od 9 meseci bez malčicko 40000 poseta) govori da je sa velikom pažnjom praćena izrada ovog modela.
Veliki stimulans, ali i obaveza, bili su mnogi lepi komentari od ljudi iz celog sveta, koji su pratili topic na RCU. Time je vršena i mala promocija naše zemlje, našeg znanja i modelarstva u Srbiji...

Pisao sam i slikao sve od samog početka, od kad je poštar doneo kutije pa do današnjeg dana, tako da nema ništa nejasno ili prećutano.
Utisak je sledeći, kit je mnogo dobar, OK falili su neki delovi i plan je kao da su ga "deca crtala na praksi" (pogotovo za trup). No, dovoljno je dobar da se sve može napraviti. Treba samo uvek razmišljatu "dva - tri koraka u napred" i nema greške.

Sam kit, a pogotovo cena delova (kapotaž, kabina, kokpit...) nije mnogo velika, jer ipak ne zaboravite o kolikom se modelu radi.
Jeste, skupi su trapovi, no kad ih vidite uživo koliki su i kako su napravljeni shvatite da vrede svaki $$$.

Model se veoma lako pravi, mnogo je jednostavniji za izradu nego bilo koji Zirolijev kit. Zato je sve tako brzo i bilo gotovo.

Thunderbolta nisam još leteo. Svi komentarišu da Meisterovi modeli mnogo dobro lete. Će da vidimo ubrzo...

Zbog relativno male težine u odnosu na veličinu, ne treba in neki "giga - mega" motor.
Naravno, najbolje bi legao, a to svi kažu da je "dobitna kombinacija", Moki 150 + P 47. Nažalost, kriza je i u Kombinatu tako da možda na nekom drugom modelu...
Ustvari i nije toliko kriza, koliko se "bojim" da će me Moki "zezati". Načitao sam se postova u kojima ljudi pišu o problemima koje su imali sa tim motorom. I onda, kad staviš "prst na čelo", daš tolike pare, pa se posle zaje...š, malo nema smisla.
Drugi problem je i servis i nabavka delova za Moki...

Motor koji sam stavio na P 47 - MVVS 80, odličan je kompromis izmedju snage i cene. To je još jedan plus za ovaj kit, jer ne morate kupovati neke presnažne i preskupe motore.

Kao i sve, tako i ova priča ima loše strane, a to je manipulacija sa modelom. Znači, definitivno jedan čovek ne može da ga opslužuje. Nema teorije...
Thunderbolt je toliko velik, težak i kabast da jednostavno ne možete sami da ga rastavite i sastavite.
Dok sam pravio model, ajd' još Bož pomozi, ali sad kad sam postavio motor, pa još kad dodje kapotaž, nema teorije da recimo možeš sam da okreneš trup.
Potom, treba staviti krilo, 2,6 metara je dugačko i 60 cm široko u korenu, da ne spominjem jedno 6 kila težine... Kad ga stavim na trup, moram podmetnuti sundjer da se karmani ne ulegnu u napadne ivice dok povezujem žice i pneumatska creva. Sem toga ne možeš jednom rukom da držiš krilo, a drugom da spajaš, recimo, žice. Za to ti trebaju obe ruke, a ko će onda držati krilo  da ne padne?

Kad i spojiš model, he, he, kako ga skinuti sa radnog stola? Svaki put sam zvao Maju i kad sam sastavljao i kad sam rastavljao, pogotovo kad sam ga, sa stola okretao i  stavljao na točkove.   
Ista priča će biti i na livadi...
Ajde, srećom tamo uvek nekog ima da pripomogne i da pridrži.
Zato takvi modeli "preko" i imaju relativno mali broj letova, jer se uglavnom lete samo na takmičenjima. Tamo ga sastaviš u sredu i rastaviš u nedelju i za to vreme napraviš 5 - 6 startova, pa tako par puta godišnje i to je to..

Sve u svemu, kad se sve sabere i oduzme, veoma sam zadovoljan "celom pričom"...
Model je lep, velik, atraktivan, lako se pravi, kažu da dobro leti i nije preskup... Šta više poželeti...

Znam sigurno da će sledeća dva projekta biti od iste firme - Meister Scale. Zero se već radi i potom Foke Wulf, za kojeg planovi i delovi stoje na polici.

Sledeći "nivo" može biti samo nešto sa svojih planova - Galeb G2, no to je već druga priča...

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: August 09, 2012, 02:35:01 PM by mirce »

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #311 on: August 09, 2012, 02:07:29 PM »
Svaka čast. Model prelepo izgleda. (:sok:)

P.S.
Pre poletanja, fiksiraj onaj alat... :sljus
« Last Edit: August 09, 2012, 02:50:22 PM by miša2002 »
#FFCC00

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #312 on: August 09, 2012, 02:22:42 PM »
Hvala Mišo 2002... Razmišljam da skinem koja klješta, a da dodam još jedan čekić, da bi bili u "balansu"... ;namig

Offline mišo

• Newbie
  • *
« Reply #313 on: August 10, 2012, 02:07:15 PM »
bravo, bravo miče...... svaka čast.  :)aplauz

mišo

Offline Goran-Le

• Jr. Member
  • **
« Reply #314 on: August 10, 2012, 11:19:54 PM »
 :)aplauz Bravo Mirce ovo prelepo izgleda  (res) verovatno ce isto tako  (<--) a onda naravno ()-()