U zadnjih 7 - 8 dana sam sastavljao model. Bez obzira što je sve bilo namešteno, pa rasklopljeno za farbanje, ovo "finalno" sastavljanje iziskuje poprilično vremena.
Prvi delovi koje sam namontirao na model bili su prekidač i ventil za punjenje vazduha. Uz ventil tu je bio i mali Robartov manometar...
Mali prekidač ispod ventila za punjenje je prekidač kojim se gase svetla kad model stoji na zemlji.
Potom sam krenuo iz "dubine trupa" i postavio boce za pneumatski sistem.
Servoe i ventile nisam ni vadio, tako da je povezivanje pneu sistema bila sledeća faza. Cilindri na trapovima su poprilični, a sem njih tu je još 5 manjih vazdušnih cilindara (4 za otvaranje vratanaca za trapove) i jedan za repni točak. Zato sam za P 47 namenio 2 nejveće Robartove boce za pneumatiku.
I za ovo, kao i za ostala povezivanja, morao sam dobro da "smislim" gde će i kako da prolaze creva i razno razne žice.
Najvažnija stvar je da se sve može relativno lako rastaviti i sastaviti i da ni jedan deo nije "zarobljen", pa da mu kasnije ne možete prići ili treba da "raskupusate" pola modela da bi nešto namestili...
Da se vratim pneumatskom sistemu. Sem dve boce tu su i dva pneu ventila. Po jedan servo pokreće svaki ventil.
Jedan pneumatski ventil je za vratanca, a drugi za trapove. Umiksovao sam ova dva servoa.
Na JR 9303 postoji opcija da se uspori hod servoa i to sam iskoristio, tako da kad hoćete de se trapovi spuštaju, servo koji pokreće ventil od vratanaca ide normalnom brzinom, a onaj koji pokreće trapove radi usporeno.
Kad se trapovi uvlače u model onda servo koji pokreće ventil za trapove radi normalnom brzinom a onaj za vratanca najsporije što može.
Time sam dobio dovoljno vremena da se trapovi izbace ili uvuku, a da ne zakače vratanca.
Sem dva kanala nema potrebe ni za door sequencerima i sličnim "elektronikama"...
E sad, čisto da sve ne bude jednostavno, kad se aktivira servo za ventil trapova, preko Y kabele pokreće se i lampa sa donje strane krila koja ulazi i izlazi iz krila.
E tu sad mora malo da se mehanički doteruju hodovi, ali može da se namesti.
Problem je što za lampu treba veliki otkloni na servou, a za ventil baš mali. No, kako rekoh, sve se da namestiti.
Ovo bi moglo i sa novim miksovanjem, ali 9 kanala na mojoj stanici su bila taman koliko mi je trebalo...
Iskreno još par bi dobro došlo...
Sledeće je bilo da postavim trapove u krilo i da priklučim i sprovedem sva creva od pneumatike.
Ista priča je i sa pneumatikom i crevima od unutrašnjih poklopaca trapova.
Njih sam spojio, kao što sam već rekao, sa poklopcima repnog točka...
Sledeće je bilo da postavim nosač motora. Kod mog majsor Gojka sam poručio velike platne od 30 mm i za šrafove koji su dolazili sa unutrašnje strane fire wall-a.
Ove platne imaju veliku površinu naleganja na drveni fire wall i samim tim teže će im biti da se vremenom utisnu u drvo.
Naravno, došlo je i vreme da se na sve šrafove i matice postavlja plavi Locktite, hemija protiv odvrtanja...
Sa donje strane krila sam od tapete za saobraćajne znakove isekao krugove i polepio ih na mesta gde su bila svetla za prepoznavanje na pravom P 47.
Sa blicom od, foto aparata, izgleda kao da rade...
Na modelu su odradjena i poziciona svetla kao i svetlo za sletanje. Posebna baterija napaja led diode a pneumatski ventil od trapova, kad ode u krajnji položaj (spušteni trapovi) pritisne prekidač koji aktivira svetla da sijaju...
Da bi se videlo i po danu, stavio sam dve led diode od 50000 kandela... Našao sam neke platne pa sam ih ubacio, čisto da izgledaju "retro"...
Baš šljašte...
Horizontalci su sa servoima povezani čeličnim žicama od 2 mm. Majstor Gojko je još onomad narezao navoje i napravio delove što za spajanje žica, što za postavljanje viljuškica...
Šipke su dugačke 1 metar a od servoa do elevatora je 1,5 metara, tako da se moraju nastavljati.
Na Hellcatu sam primenio ovaj sistem i pokazao se mnogo dobro, pa ga zato nisam menjao...
Na elevatorima su viljuškice sa kuglicom (ball link) dimenzija 3 mm...
Da bi oba horizontalca išla apsolutno paralelno, povezao sam ih preko Match Box-a. To je JR-ova spravica na koju možete da priključite do 4 servoa i da sa njom za svaki, nameštate revers, i krajnje položaje. Match Box vam takodje štedi na kanalima i miksovanjima, ali ne i na $$$...
Kroz vertikalac prolazi navoj od 3 mm i na njegovim krajevima su plastike na koje dolaze viljuškice sa sajlama...
Hitec HS 645 MG pokreće vertikalni stabilizator i repni točak...
Za repni točak najlon ide direktno, a za vertikalac, čelična žica ide kroz bovden...
Žice od servoa elerona i flapsova sam produžavao lemljenjem. U zadnje vreme ne koristim produžne kablove, nego lepo kupim žice na metar i zalemim ih na postojeće koje izlaze iz servoa. Time em napravim dužinu koja mi tačno treba, em nema bojazni da će se nešto izvući i da će se izgubiti signal.
Žice od pozicionih svetala kao i one od servoa takodje su provučene kroz krila. Sve, zajedno sa pneumatskim crevima od vratanaca i trapova izlaze na sredini krila...
Namešteni su i eleroni (ulepljeni u krilo) i flapsovi, kao i polugice koje ih pokreću...
I u trupu je postala "gužva". Prijemnik sam stavio ispod tj. iznad servoa od vertikalca. Time sam izbegao da produžavam kablove od servoa horizontalca i pneu ventila.
Baterije sam postavio, bez mnogo "filozofiranja" izmedju sundjera i prednjem delu trupa.
Konačno sam došao i do motora. Njega sam postavio zadnjeg jer je model i ovako velik i težak, a "sto puta" sam ga okrenuo gore - dole...
Ovde je sve bilo "šraf na šraf" tako da sam sve odradio dok kažeš "džigerica"...
Naravno, pre motora sam postavio rezervoar na svoje mesto.
Tank je kao i na svim mojim modelima odradjen sa dva creva, jedno za odušak i drugo koje ide ka karburatoru i deli se na dva dela - na vod za punjenje i na vod prema karburatoru...
Za ovaj sistem morate imati Y deo koji razdvaja creva...
Crevo za punjenje ima vodjicu kroz koji klizi...
Naravno, ovaj kraj se mora zatvoriti kad se sipa "čorba".
Odušak je iza krila...
...i taj izvod sam postavio ovde namerno, da mi, kad dignem model na spiner da skidam krila, ne curi gorivo po rukama...
Sem toga. bilo i je mnogo zgodnije da provučem tigon crevo tamo, nego da ga ma,eštam ispod kapotaža, oko auspuha...
Iznad elektronike paljenja postavio sam led diodu, koja signalizira da li je sistem OK...
Ova led dioda se nalazi ispod klapni kaotaža...
Kad već spomenuh kapotaž, morao sam da kupim dugačak cevasti ključ da bih mogao da ga stegnem...
Tu je i neizostavni kill switch, koji ujedno služi i kao prekidač sa kojim daješ kontakt elektronskom paljenju.
Servo jednostavno pritisne prekidač i kontakt je uspostavljen, kad hoćeš da ugasiš motor, samo "drkneš" prekidač i servo se pomeri u suprotnu stranu...
Ovo je sistem sam koristio na svim modelima što sam ih do sada leteo. Jednostavno i efikasno...
Pre nego što sam postavio krila na trup proverio sam i kako radi pneumatika...
... i sve je bilo u redu...
Dok se punila baterija za paljenje...
...izbušene su rupe na elisama...
... i time je sve bilo spremno za postavljanje krila na model i "kresanje" motora...
Ali, moramo da ostavimo nešto i za sutra...
Pozdrav
Mirče