Ma, to sa osećajima može lako da se reši kvarcnom grejalicom i ventilatorom. Ali bi mi strašno nedostajao Gile, da mi zvoca.
Nego, simulator je stvarno izvanredan. Veljko mi je dao kablić sa donglom na par dana, pa sam imao prilike da ga uporedim sa RF G4.5 i AFPD. Utisak koji sam imao od kada sam nabavio demo (možeš samo da gledaš, ali će ti mnogo toga od donjeg pisanija biti jasno),
http://www.phoenix-sim-files.com/files/demos/phoenixRC_Demo.exe još više je pojačan posle ovog uporednog testiranja.
Phoeniks sam skinuo sa interneta i instalirao pre par nedelja. Pri instalaciji nije tražio nikakve šifre i kodove, ali je zato odbijao da se pokrene dok ne uključiš njegov dongl. Ni makac. Nema nikakvih tabletica, ništa! Očigledno je zaštita hardverska, odnosno - sve je u donglu. Zato, čim je Veljko doneo dongl, sve je proradilo u trenutku. Prvo je sam predložio da podignem sve moguće nadogradnje i dodatke sa gomilom novih letilišta i modela, što sam naravno prihvatio. I to sve besplatno, što kod drugih simulatora nije slučaj. To je prilično potrajalo, ali je svo vreme dozvoljavao da se leti.
Prvo se izabere stanica koju koristiš. Ima veliki spisak naj popularnijih modela stanica, koje čim odabereš - sve radi. Svako dugme, prekidač, klizač... Ako tvoja stanica nije na spisku, imaš mogućnost da preko veoma intuitivnog grafičkog interfejsa sam prilagodiš svoju stanicu. Probali smo i jedno i drugo. Moju JR-9303 je imao na spisku, i sve je od prve proradilo. Za MX-16S je Ljubigamajka uradio prilagođavanje i takođe je sve proradilo.
Kada se to završi, sve ostalo te natera da razgoračiš oči i opustiš vilicu. Fizika je fenomenalna. Realno do bola. Ima bato da se nalupaš modela dok ga ne ubediš da znaš da letiš. A to se od simulatora i traži - da ti pomogne da naučiš da letiš i da usavršavaš tehniku letenja. Tapšanje po ramenu tu nije od nikakve pomoći. U tu svrhu su urađeni izvanredni tutorijali za početnu obuku, osnovne akrobacije i napredne akrobacije. Posebno za modele sa krilima, posebno za helikoptere. Od figure do figure. Svaki detalj je objašnjen i pokazan, pa izvoli vežbaj.
Grafika? Kako reče Veljko, samo nedostaje sunce i vetar u kosi. Potpuno 3D okruženje te naprosto uvuče u monitor, pa izgubiš predstavu da u stvari nisi na livadi. Percepcija modela te ne ostavlja u nedoumici u kom položaju je model. Skoro pa da pružiš ruku i da ga izvučeš iz monitora. A zvuk četvorotaktaša će vas naprosto izbezumiti.
Posebna priča su helikopteri, za koje je sve gore navedeno dovedeno skoro do savršenstva. Ljubigamajka je najviše tom segmentu posvetio pažnju, i konstatovao da ni jedan drugi simulator nije uspeo da helikoptere toliko približi realnosti. Phoenix najviše i hvale zbog simulacije helikoptera i F3A aviona.
I na kraju ovog kratkog osvrta, višnja na torti!!! Na stranici sajta Phoenix-a:
http://www.phoenix-sim.com/technical.htmMožete da nađete detaljno uputstvo kako da slikate SVOJ model i SVOJE letilište. Te slike pošaljete e-mailom ili na disku Phoenix-u i oni vam urade vaš model i letilište za ugradnju u simulator. E tu se može otkloniti onaj ozbiljan nedostatak što nema Gileta, pa ostaju samo sunce i vetar u kosi.
Toliko za sada, ovako na brzinu.
Za neki dan, kada završim neke razgovore sa jednom firmom iz Hong Konga (a i odakle bi mogla da bude!?!), imaću jedan konkretan predlog u vezi sa ovim i svim ostalim simulatorima.