Ja ne letim helise ali se malo razumem u tematiku...
Nemoj da se ljutis, ali mislim da si sve pogresno uradio, osim jedne stvari... sto si resio da batalis kineze od 3500 din. Mislim da si izabrao dobar brend, ali pogresne proizvode
Mode1 znaci da ti je palica gasa sa desne strane,
Mode2 je sa leve strane i ja mislim da gotovo svi, a ako ne svi, gotovo svi, kod nas koriste Mode 2...
(skoro cela evropa koristi Mode2, francuzi vecinom Mode1)
Al sad ako se tako navisknes OK, imas pravo da bude jedinstven i verovatno ces biti, sto ce ti samo smetati, da opremu koju ne zelis , neces moci da prodas nikome jer svi koji se imalo razumeju prvo traze Mode 2 pa ostalo... a ako kasnije budes zeleo da predjes na mode2 imaces problem, ali je i tvoj i tako si izabrao, a i ovde ces tesko naci stanice Mode 1, jedino ove skupe koje mozes sam da biras mode 1-4...
Ali sve jedno ta stanica koju si dobio se iovako tesko prodaje i malo vredi bilo da je Mode1 ili Mode2.
Moj savet ti je da to batalis i odmah predjes na Mode2, normalno Spektrum, jer taj heli nece leteti ni sa jednom drugom sem Spektruma (Welcome!
)
Negde... prilicno verujem da bi finansiski i sve ostalo bolje prosao kod nas u Srbiji nego u Ceskoj, gde vec rece, ali....
Ne sekiraj se sto nekapiras ove kategoriji, naucices
Kod nas cak i pojedini malobrojni trgovci RC opremom to ne znaju i pisu gluposti, ali evo kako je to u svetu, po kategorijama:
RTF znaci ReadyToFly, znaci ukljuceuje svu opremu da doticna naprava poleti, avion ili heli...
RTR ReadyToRun, znaci ukljucuje svu oprema da se doticna naprava vozi ili plovi, auto ili camac.
BNF , ovo uobicajeno koristi HorizonHobby za svoju paletu proizvoda, jer je vlasnik Spektrum (radio Systems) njihova filozofija je... neko ce da kupi sebi odgovarajucu stanicu, koja mu odgovara shodno potrebama i ceni, a onda ce samo da kupuje modele BNF ili BND (Bind&Drive, automobili), normalno njihove.. sa Spektrum prijemnicima, vec ugradjenim u model, sa baterijom ako je elektro, sa odgovarajucim punjacem itd.
BNF BASIC je korak dalje, pa kazu ako imas nasu stanicu i vec si u RC Hobiju, onda se negde podrazumeva da imas neki kvalitetniji punjac i svoje neke baterije, pa u BNF Basic, dobije model sa odgovarajucim Spektrum prijemnikom, ali bez baterija i punjaca, jer vec imas svoje od drugih modela.. Fer !
PNP, Kupujes model sa motorom (Glow, elektro, benzin) sa servoima, sve fabricki spojeno, spakovano i testirano, stavljas ako je elektro svoju pogonsku bateriju, Predajnik i Prijemnik ....
ARF to smo naucili od ranije.. samo go model, uglavnom ova oznaka ide za avione, kompletan harwere i model aviona, bez motora, ESC, servoa, radio systema...
Ti svaku od Spektrum ozbiljnijih stanica mozes koristiti uz ovaj heli DX6, DX7, DX8, DX10 ili DX18 a verovatno i DX4 i DX5, nisam proveravao da li taj mali heli trazi heli mode (poseban softwere na stanici za helikoptere), samo Bind-ujes stanicu sa helijem i letis.. Bind, znaci upariti prijemnik helija sa Predajnikom u odredjenoj memoriji stanice, i tako uparis koliko hoces modela, jedino je limit Memo komada u tvojem Predjaniku od 10, kod Spektruma je Max. 50 Memo, s midlim da su fogurali i do 100 Memo u nekim modelima.... Kasnije samo biras koji model hoces da letis/vozis, izaberes ga i ceras... Samo pritiskom na dugme, sve sa jednom stanicom, na koju si se vec navikao, naucio MENU itd... Cak sa avio/heli stanicom mozes da vozis i auto/camac, ali je malo zgodnije kad ima tocak na volanu....
Mislim da si pogresio kod izbora modela helija jer to je mali Flybar heli, koji je stari model, vise se ne proizvodi,
njegova zamena je mSR X RTF (isti takav daljinac), ali je flaybarless sa elektronikom AS3X (mnogo znaci) mislim da je jeftiniji ot tog... pritom mSR X takoreci ne mozes razlupati ili jako tesko ako si uporan
...
Pretpostavljam da je taj bio na Specijalu, pa ti se dopao !!!
Sad cuti i teraj dok traje, pa se prvo raspitaj pa onda kupuj...
Pozdrav Zajko