Kako ste vi resili problem napajanja vRx-a na polju? Imam 4 nezavisna potrosaca koja traze 12 volti, vTx i avion imaju nezavisno napajanje, stanica, i vRx. Deluje mi previse da koristim 4 razlicite 3S baterije za sve to, a ne znam kako bih drugacije. Jedino drugo resenje koje mi deluje ok je konverter sa 12v na 220v za kola pa da imam i (suvisno) napajanje za laptop i mogucnost kacenja opicnog adaptera, ali onda sam vezan za automobil i ne mogu mnogo dalje da odem od njega. Video prijem gledam sa lap topa preko USB inputa za AV.
Jednom lipo baterijom mozes napajati sve potrosace na zemlji. Switching regulatori napona nisu skupi samo treba pogoditi neki koji ti ne generise smetnje i kvari sliku. Druga varijanta je linearni regulator napona koji su takodje prilicno jeftini (ebay ili ga sam mozes napraviti, jednostavno) s tim sto je malo manje efikasan i generise toplotu ali nema smetnji.
Ako imas fatshark cvikere recimo preporucljivo je smanjiti napon ispod 12V iako ce raditi i preko tog napona.
Ja sam na kraju zavrsio sa 2 regulatora, jedan linearni na nekih 7.5-8V (za fatshark) i drugi switching 3.6V (za DVR).
Imati jednu bateriju o kojoj moras da brines je mnogo lakse i manje su sanse da zavrsis sa praznom baterijom u sred leta.
Preporucio bih ti da upakujes ceo "ground station" da bude kompaktan, da se napaja sa jedne baterije, i da nema zezanja sa kablovima (sve vec povezano). Iz licnog iskustva jedna od boljih investicija (u pogledu potrosenog vremena) kad je FPV u pitanju.
Ista prica vazi i za onboard komponente, jedna baterija za napajanje svega ako je ikako moguce, jer: a) ne vuces dodatnu tezinu u vidu druge baterije b) ne moras da brines o stanju dve odvojene baterije.
Pozeljan je regulator napona za onboard komponente i zbog razlicitih opsega na kom komponente rade a nekima se skracuje i radni vek ako je napon prevelik (gornja granica).
Ako napajas sve sa 4S baterijom onda je dovoljan i step-down regulator koji spusta napon na recimo 11V (zavisi od onboard komponenti). Kod 3S baterije bi bio bolji takozvani buck-boost switching converter koji podize ili spusta napon nezavisno od ulaznog napona. Npr. napon na opterecenoj 3S lipo bateriji u toku rada moze da padne i ispod 10.5V pri cemu ti se moze desiti da kamera prestane da radi ili se video predajniku smanji domet.
Glavna mana switching regulatora su smetnje koje moze generisati pa je najbolje uzeti neki od vec proverenih.
Posto se onboard sve napaja sa jedne baterije imaces verovatno problem sa smetnjama koje generise ESC pa ce ti trebati i LC filter.
U medjuvremenu se pojavila i
jeftina varijanta na HobbyKing-u pa ne mora da se pravi.