Main Menu

Oprema za elektro bicikli

Started by mirce, January 16, 2013, 11:15:00 PM

Previous topic - Next topic

marko.jovanovic

Voleo bih da znam koja je poenta elketro biciklova, elektro točkova,sigveja i ostalih gluposti sem ako niste invalid?
I onako stilom života bežimo od prirode odavno, ne ustajemo iz stolica i automobila i onda još i ono malo aktivnosti koje nam je bog dao (šetanje i možemo dodati i biciklizam) uništavamo kojekakvim elektro pogonima, skuterima i ostalim stvarima i to zarad nekog fenseraja ili šta već. I posle će mo se pitati otkuda toliko srčanih oboljenja i kojekakvih sličnih stvari... Pedale podnoge i okreći, uživaj u prirodi, bavi se fizičkom aktivnošću, šetaj po prirodi ili gradu uživaj.....
The ground is the limit (or a water)

ak

Moze da posluzimo starijim ljudima koji biciklo koriste kao prevozno sredstvo.
Za sve ostale je gadget.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

sasa

Quote from: marko.jovanovic on April 08, 2015, 07:29:36 AM
Voleo bih da znam koja je poenta elketro biciklova, elektro točkova,sigveja i ostalih gluposti sem ako niste invalid?
I onako stilom života bežimo od prirode odavno, ne ustajemo iz stolica i automobila i onda još i ono malo aktivnosti koje nam je bog dao (šetanje i možemo dodati i biciklizam) uništavamo kojekakvim elektro pogonima, skuterima i ostalim stvarima i to zarad nekog fenseraja ili šta već. I posle će mo se pitati otkuda toliko srčanih oboljenja i kojekakvih sličnih stvari... Pedale podnoge i okreći, uživaj u prirodi, bavi se fizičkom aktivnošću, šetaj po prirodi ili gradu uživaj.....

:mhm :mhm :mhm  :)aplauz :)aplauz :)aplauz
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

Birdum_Bardum

Quote from: marko.jovanovic on April 08, 2015, 07:29:36 AM

Kakav kralj ovaj Igor  lol

drjack

Moze da promeni ime ali mozak nikako...   :_D :_D

marko.jovanovic

Izvinjavam se što ulazim u prepirku ali očigledno me je neko grdno zamenio sa nekim o kome nemam pojma ni ko je ni odakle je ni šta je....
možda se nekome neko priviđa ili šta već?
The ground is the limit (or a water)

uros2002

Pozdrav,

Jeste da je tema stara ali da ne otvaram novu pitacu ovde.

Naime planiram izradu tricikla za klinca. Slicno ovom
https://www.youtube.com/watch?v=VpMqCrVom2A

Pogon na pedale sa dodatkom elektro motora.

Napred dva tocka od bicikla a za zadnji tocak planiram od motora dimenzije gume 150-70-14.

Muce me dva problema:

1 - kako da napravim prednje tockove da se kace na ram samo sa jedne strane.

da či je dovoljno da osovinu tocka odvijem(zavijem) sa jedne strane dublje u glavcinu tocka i stavim kontra navrtku, da bih sa druge strane gde planiram da pravim rukavac imao vise mesta da stegnem tocak. Ili mora da se pravi nova osovina tocka na strugu?

2 - Da li moze ovaj motor da se iskoristi za pogon i sta mi jos treba osim njega. (elektronika, baterija.....)

Moze li pomoc oko potrebnih delova?

tibeteagle

Quote1 - kako da napravim prednje tockove da se kace na ram samo sa jedne strane.
Takav točak mora da je već sa takvom glavčinom i osovinom pravljen da je predviđen za konzolno vešanje, kao što je prikazano na video klipu.
Konstruktivno gledano, a još i sa elektro pogonskim delovima zajedno tricikl je najmanje  5 puta složeniji od bicikle. Mehanizmi i jedinstvena gradnja jako poskupljuju projekat.
JAKO je opasno saobraćati se sa niskim vozilom u saobraćaju, jer se mnogo slabije primećuje na putu.
Ergonomski nije prikladan za ljudsku građu jer se u ležećem položaju teže vrti pedala, jer se ne može upotrebiti težina tela za pritisak kao kod bicikle.
Ima još 100 razloga zašto je nisko građeni tricikl loš izbor vozila.
;namig

uros2002

Hvala na odgovoru.

Potpuno se slazem sa tobom.
QuoteJAKO je opasno saobraćati se sa niskim vozilom u saobraćaju, jer se mnogo slabije primećuje na putu.
Ergonomski nije prikladan za ljudsku građu jer se u ležećem položaju teže vrti pedala, jer se ne može upotrebiti težina tela za pritisak kao kod bicikle.

Posto sam iz sela u okolini BG u neposrednoj blizini imam nekadasnji sportski centar (predhodno vojno sportski centar) a sadasnje naselje.
U okviru njega ima suma pored jezera kroz koju je napravljeno nekoliko kilometara asfaltiranog puta i sto je najvaznije nema saobracaja. Tricikli planiram da se vozi samo ovde i ako pronadjem jos negde u blizini nesto slicno.

Za elektro pogon nisam siguran da cu ga praviti on je kao opcija. Posto neznam sta mi sve treba od opreme za njega. U svakom slucaju pravim tricikli slican ovom iz klipa.
Nasao sam dosta vido materijala oko izgradnje istog ali me buni samo prednji tockovi. Neko je preradjivao standardne tockove, neko je koristio fabricke tockove za tricikli sa fabrickim rukavcima....

Ja planiram ceo projekat u samogradnji.

U svakom slucaju Hvala jos jednom na brzom odgovoru.
Najvaznija je bezbednost vozaca.

Hvala

tibeteagle

Da bi bili bolje vidljivi ovo niski tricikli, postavljaju se zastavice na dugi štap za dan, dok se noću moraju isto toliko visoko osvetliti.
Za saobraćaj na putu su opasni ali sto tako i na stazama za bicikl su nezgodni zbog širine u susretu sa drugim biciklistima. Ima jedan i u mojoj okolini i viđam ga kako se muči...

Predlažem da se ne započne projekat bez da se napravi ili kupi dobar plan i na osnovu toga napravi kalkulacija za zadnji šaraf na njemu. Celog života gledam kako se ljudi zaleću u razne manje i veće projekte bez detaljnog plana i kalkulacije, a posle vidim gomilu nedovršenih stvari na otpadu.

QuotePosto sam iz sela u okolini BG u neposrednoj blizini imam nekadasnji sportski centar (predhodno vojno sportski centar) a sadasnje naselje.
U okviru njega ima suma pored jezera kroz koju je napravljeno nekoliko kilometara asfaltiranog puta i sto je najvaznije nema saobracaja. Tricikli planiram da se vozi samo ovde i ako pronadjem jos negde u blizini nesto slicno.
Da je neki elektro karting uredu je, ali za jedan bicikl da se ograniči na mali prostor za vožnju vikendom takođe nema smisla.

tibeteagle

Setio sam se ovoga. Ako se baš želi pedalisati nešto poluležeći, napraviti ovako nešto i stilu je mnogo interesantnije, a nije ni mnogo skulje. Ne mora da je Porše, može i neki Ferari ili Lamborgini. Provozate se sa svojim papirnim quadciklom beogradskim bulevarima, a ne nekim šumskim stazama i da vidite šta će biti?  Čak ne treba ni da se registruje ni na koji način, jer se smatra biciklom(?).

https://youtu.be/-q4WYaBv2KA

https://youtu.be/MjEKi9D2hh0

matic

Taj motor je prejak za dete dovoljan ti je od 250 300 w kontroler je 20e i potenciometar za kontrolu gasa oko 5e i naravno baterije

Anakin

Quote from: tibeteagle on January 13, 2016, 11:31:47 PM
;namig

Gospodine Laslo, sedite, jedan.

Za razliku od klasicne bicikle, gde je sva tezina vozaca rasporedjena na tri male tacke, zadnjicu i sake, kod rekumbenta je tezina rasporedjena duz celog kicmenog stuba. Za razliku od neudobnog polozaja sedenja kod vecine bicikala, sedenje na rekumbentu je vrlo udobno. Zbog toga ljudi cesto nakon ozbiljnijih povreda ili usled nekog zdravstvenog problema prelaze ili voze iskljucivo rekumbente. Teziste na rekumbentu je nize i samim tim lakse za voznju. Polozaj na rekumbentu je aerodinamicniji od onog na bicikliu. Vrat je u daleko normalnijem polozaju. Genitalije i prostata nisu na udaru. Itd... Pedale se ne guraju svom tezinom, osim ako neko nema nameru da opterecuje srce bespotrebno. Pedale se okrecu sa obe noge punih 360 stepeni. Veca kadenca, sporiji prenos.

@uros2002

Ti si za izgradnju rekumbenta od nule dosao da trazis savet na modelarskom forumu. Kao da si kod filatelista pitao koji stap za pecanje da kupis. Idi na biciklisticki forum, ima ljudi koji prave sami rekumbente, dobices sve savete koji ti trebaju a verovatno i par novih ideja.
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

uros2002

Hvala svima na odgovorima

Quote from: matic on January 14, 2016, 08:48:22 AM
Taj motor je prejak za dete dovoljan ti je od 250 300 w kontroler je 20e i potenciometar za kontrolu gasa oko 5e i naravno baterije

Motor od 500W jeste prejak ali ni dete nije malo 14g.
Koju eletroniku treba da nabavim i koji potenciometar?
Quote from: Anakin on January 14, 2016, 10:03:04 AM

@uros2002

Ti si za izgradnju rekumbenta od nule dosao da trazis savet na modelarskom forumu. Kao da si kod filatelista pitao koji stap za pecanje da kupis. Idi na biciklisticki forum, ima ljudi koji prave sami rekumbente, dobices sve savete koji ti trebaju a verovatno i par novih ideja.

Hvala na odgovoru.

Netrazim savete za izgradnju od nule. Posto je u ovoj temi vec bilo reci o elektro biciklu, samo sam trazio misljenje i ako neko moze pomoci oko elektronike i komande za pogon na elektro motor.

Vec radim na crtezu za tricikli (rekumbenta) i smisljam kako da preradim tocak od auta ili od motora.
Nasao sam nekoliko zanimljivih resenja oko prerade tocka od automobila.
Lakse mi je mozda sa moto tockom ali videcu obe varijante.

U svakom slucaju Hvala