Ovih dana sam prošitao par postova naših drugara, koji su se, silom prilika, proveli kao bosi po trnju, na sportskom aerodromu "13.Maj". Naime, počela je sezona letenja i za "veliku" avijaciju, pa se još namnožilo letilica i letača (MAŠALA!), tako da je organizacija letenja RC modela u takvim uslovima postalo pravo žongliranje. Dešavalo se da neki potegnu i po par desetina kilometara, a da jedva uspeju da naprave po let - dva. A i to pod stalnim stresom i oprezom da se ne naruši bezbednost "velikih". A za očekivati je da sa prolepšanjem vremena se situacija još više zago... ovaj... zakomplikuje.
Polazeći od toga, u predhodnih par dana sam malo prošetao, da izvidim situaciju na lokalitetima koji bi mogli da posluže za RC letenje i druženje. Konkretno, obišao sam letilište poljoprivredne avijacije "Kovilovo" i sportski aerodrom "Lisičji jarak". Pa, evo šta sam saznao:
Letilište "Kovilovo" se nalazi (kako je prikazano na slici) sa leve strane Zrenjaninskog puta, pored istoimenog mesta. Crvenom bojom su prikazani putevi koji vode sa Zrenjaninskog puta do letilišta. Oba su asvaltna. Iako nisu u najboljem stanju, jer su dosta opterećena kamionima koji voze za potrebu izgradnje "Kineskog mosta", ipak su uglavnom korektni.
Letilište se nalazi odmah pored puta, i na njega se ulazi preko tridesetak metara dugačkog kamenitog prilaza:
Od tog prilaza do piste ima na par mesta kolotragova od kamiona, ali ništa strašno.
Sama pista je prostranija od one na "13.Maju". Do duše, nije baš takvog kvaliteta, ali ima mesta po par stotina metara, koja su vrlo upotrebljiva.
Sa obe strane su njive, a do najbližih prepreka (drveća) ima poprilično.
Na letilištu, pored pista se nalazi samo jedan objekat, koji je na žalost spaljen, pa je ostala samo metalna konstrukcija.
Koliko ima od isključenja sa Zrenjaninskog puta do letilišta "Kovilovo", isto toliko ima do sportskog aerodroma "Lisičji jarak". O njemu nema šta posebno da se kaže, osim da je znatno prostraniji i uređeniji od "13.Maja".
U razgovoru sa rukovodećim ljudima sam saznao, da nema nikakvih problema da i mi tamo letimo, uz, naravno, poštovanje reda. A to u glavnom znači isto kao i na "13.Maju". Stim, da prostranost aerodroma znatno olakšava organizaciju letenja. Posebno zbog toga, što je površina koja je za nas upotrebljiva - potpuno odvojena od piste.
Sve u svemu, radi se o dvema lokacijama koje su vredne razmišljanja, naročito što će iduće godine "Kineski most" da ih učini mnoooogo bližim većini modelara. Posebna je pogodnost, što se obe lokacije nalaze blizu jedna drugoj, pa je teško verovatno da se nekome desi ono, da se naputuje, a da ne može da se naleti do mile volje.
Pa