Main Menu

minimoa

Started by dejan_ts, December 08, 2008, 10:58:18 PM

Previous topic - Next topic

dejan_ts

da li se neko suocio sa problemom koji ima minimoa,radio se o onom prelomu krila gde se menjaju dva profila razlicite duzine ,kako je to moguce izvesti a da to bude jako dobro i pozitivno
zapravo sta raditi u dom detalju ,ostao sam bez texta..........

doajen

Dejane,Minimoa; smanjena verzija"Moazagotla", takodje jedrilica visokih sposobnosti sa slobodno nosecim krilom, ima isti takav prelaz (ne na prelomu "pelikan "V" oblika) vec jedno rebro dalje ka eleronu i zanemarljive je razlike u dubini krila; na modelu razmere 1:10 je oko 5 mm!! , i u stvari je neki "prirodniji (opticki!) , prelaz ka eleronu!Medjutim, ako imas adekvatan crtez, sledece rebro, pomereno strelasto unazad je iste dubine kao i zadnje rebro centroplana!! Mozda te ja nisam najbolje razumeo /malo je konfuzno i tvoje pitanje/ , ali to bi trebalo da bude objasnjenje!Tako je prema knjizi Ing. Borisa Cijana "Vazduhoplovno jedrilicarstvo" iz koje ti preme njegovom opisu i crtezu ovo prenosim! Medjutim, kada si u Bg svrati, pa cemo to lako resiti. Raduje me da si se najzad odlucio da sagradis Minimou! Pozdrav! P.S. Trup koji imas (a mozda si uz njega dosao i do nekog crteza krila) NIJE u realnoj razmeri! Prava jedrilica imala je presek turpa /sirinu/ na mestu pilota samo 460 milimetara!!!

dejan_ts

e zdravo i jako mi je drago da se neko pojavio sa kim bih mogao malo da diskutujem u vezi te konstrukcije krila ,zapravo ja sam to radio i malo prakticno preko kartonskih rebara rezanih na laseru i bas sam razmatrao sta se desava ,naravno sve je radjeno u onoj pravoj dubini ,cetiri rebra na kraju centroplana i pocetak uske da kazemo 5 rebara,profil se menja ako je na centroplanu recimo HQ3.15 i dubine 460mm,pocetak uske krece sa HQ3.14,ali ovde se i sama dubina korena uske menja, ona spada od izlane ivice centroplana za 45mm i na toj dubini se formira eleron ,naravno na usci,malo jeste komplikovano ali kad sam ja to sve namestio desilo se da moram izmedju samog spoja centroplana i ushke da odmakem za 30mm i na tu razdaljinu postaviti rebro centroplana povecam za 15mm,tada dobijem duze i deblje rebro ,to rebro prati napadnu ivicu uske i dolazi u strelu tako da samim tim pomeranjem dobijam fin prelaz iz uske na centroplan ili obrnuto, ali sta se dalje deshava spoj centroplana i uske nisu paralelni ,napadna ivica se produzava a izlazna se krati i taj spoj je kos pod uglom od 15stepeni(napadna ,srednja ramenjaca,pomocna ramenjca,izlazna ivica)
eto ja sam to protumacio nekako ,a sto se tice trupa ,pre godinu ipo dana sam radio konstrukciju cele minimo u corelu,i taman da je pocnem sa rezanjem i spremanjem fajlova za to ,isecem rebra za trup i pukne mi HD,tako da sam osta bez ikakve dokumentacije za to ,pa sam se sad opet navratio na nju jer mi je jako privlacna za ove moje lepe padine Goca,trup mi je ostao samo na slici jer kad sam se selio iz radionice pola sam stvari morao da pobacam tako da je i taj skelet morao da ode od mene,ali dobro nije uzalud, barem sam video gde sam pogreshio i nije bio za upotrebu nikako ,radio sam ga od sopstveno napravljenog lipovog spera na 3mm.

dejan_ts

zaboravio sam u napomeni da stavim da se nikada ne drzim planova koje nalazim i dobivam ,u svakom slucaju drzim se nekih mojih teorija i naravno malo kojekakvih proracuna custo da vidim sta me snalazi i sta dobivam ,u zadnje vreme samo radim nacrte i proracuna a kada cu to sve da odradjujem ko ce ga znati ,prednost mi je u tome sto imam laser mashinu u bilo kojedana na raspolaganju i pored toga CNC mashinu u maksimalnoj finoci rada  :D

Nenad Miklusev

Ajde Dejane, evo ti Minimoa, pa je napravi, da vidimo i to cudo.
Download plana:
http://www.fileden.com/files/2006/8/8/160349/Minimoa%20100.zip

Plan je na 3 PDFa, za raspon od 100", 2,54 m, imas i video sa prvog leta ovde:

http://www.youtube.com/v/4sIhesZq57I&hl=en&fs=1

Imas i clanak iz francuskog casopisa MRA o gradnji modela u tom zip folderu.

Sve sto ti nije jasno oko gradnje, imas ovde na 14 strana sa dosta slika,

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=814213

E sad , ako ti ni posle svega ovoga ne bude jasno, izaberi nesto jednostavnije, Slingsby Kadeta na primer,

dejan_ts

Nesho bash ti hvala za crteze od Minimoe ,naravno mnogo ce mi znaciti ovi crtezi za dalju gradnju proekta ali ima nekih nedostatak te cu sam morati ponovo da se navratim modeliranju oblika rebara trupa i rebara krila,za crtez nemam reci ,stvarno je ok ,stim shto se moze reci ja cu ovo sve lepo da preformulisem i odradim na 4.8m, shto mi je i cilj za ovu jedrilicu ,veca jedirlica veca visina letenja a i lepshe je za kontrolu ,naravno ovaj proekat ce maolo sad stagnirati jer sam u izgradnji DV 20 Katane od Diamond Crafta firme ,jako lep i jako dobar model, raspona 2.4 i svega ukupne tezine jedva 4kg, i pogonskom grupom OS FL70, cetvorotakni ,