Ono što mi jedino pada na pamet da se nekako neispravan servo stavi van funkcije kad krene da vuče više struje nego što je to uobičajeno npr da se stavi neki osigurač između svakog prijemnika i servoa, koji bi prekinuo kolo naprimer kada servo povuče 2A, a u normalnom radu pri najvećem opterećenju ne vuče više od 1A, i time ostavio u funkciji prijemnik i ostale servoe, pa onda lavovska borba da se prizemlji letelica.
.
Kako ovo napraviti.. . moze neki crtez.. .
POWER BOX sa individualnim napajanjem, kao što sam već napisao u prvom, mom, postu ovog topika!
Ubacivanje klasičnih osigurača, nije baš preporučljivo, a najviše zato što nije u stanju da "proradi" po prestanku opterećenja, a osim toga, teško je definisati baš koji bi odgovarao. Ako staviš F-brzi, isključiće se tj pregoreti i kad ne treba. Ako staviš M-srednji (njih i nema kod nas) situacija je 50-50, a ako staviš T-tromi, može da se sj.be sve a da ne odreaguje...
Znači, najjednostavnije rešenje je ubaciti stabilizatore iz serije 7805 i 7806, a ima ih od 0,1A , 1A , 2A i 3A (kod nas) za bateriju od 2S do 4S maksimalno, ali je problem hlađenje, jer se greju i bez opterećenja što je veći napon baterije to više, a lepo je to što prekidaju napajanje pri nazivnoj struji i "pipaju" stalno, kad opterećenje padne ispod, ako padne, "prorade" normalno...
Bolje rešenje je LM317, jer "trpi" i 7S bateriju, ali je on ograničen do 1A, što za većinu malih servoa, može da prođe, pa čak i za HXT900 je 1A ni tamo, ni ovamo (?). Kad sam ga već pomenuo, istovremena komanda na tri HXT900, može da pravi smetnje tj poteškoće, jer su ESC-ovi za ovu klasu, sa BEC-om od 3A Max...
DC-DC konverteri bi bili najbolji, ali je skupa varijanta i nije baš imun na duže preopterećenje...
Postoje i još neka rešenja, ali ona, već, zahtevaju malo žešće poznavanje elektronike...
Za veće modele, kojima 200-300gr i nije neki problem, to je lakše rešiti - dodatna 2S baterija i 780x po kanalu, a prijemnik na BEC od ESC-a, a ako nije elektro tj nema ESC onda na poseban stabilizator...
Ima i najjednostavnija varijanta - kupiš na HK par gotovih BEC-ova i sklopiš od njih, gornju varijantu.
VAŽNO !!!
Bitno je odvojiti srednje kablove od prijemnika ka "kanalnim potrošačima", osim onog ka ESC-u ako se prijemnik napaja sa njegvog BEC-a, a ako je svak za sebe, onda se svi srednji odvajaju !
Ja lično, izmaltretiram mehaniku do besvesti i ako mi je nešto sumnjivo, naručim POWERBOX od "ELEKTRONIKA 2002" i ne se sekiram !
Pozdrav
Miša