Pitanje oko "ponasanja" punjaca

Started by zbabic, July 22, 2014, 06:38:48 PM

Previous topic - Next topic

zbabic

Pitanje se odnosi na situaciju u kojoj punjac ne moze da izbalansira baterije ni posle 120 minuta. Sta moze da bude uzrok i da li je punjac za zamenu?

Dve godine koristim RC Power BC6 Li-Po punjac u kombinaciji sa preradjenim PC napajanjem.
Baterije koje koristim su Rhino 3S 2250 25C, Zippy Compact 5000 3S 25C.
Rhino su razlicite starosti i u pocetku je njihovo punjenje trajalo 55- 65 minuta, vremenom se punjenje produzavalo, ali je uvek zavrsavano  tako sto punjac prijavi da su pune. Baterije praznim do 3, 7 V po celiji i uvek ih punim sa 1C u balance modu. Unazad 2- 3 meseca punjac za sat vremena napuni baterije, a potom balansira do beskonacno.
Pomislio sam da je do baterija, ali nije, nove baterije, kao i starije isto puni, a balansiranje ne zavrsi.
Naponi po celijama koje pokazuje punjac, odgovaraju vrednostima izmerenim mernim uredjajem.
S budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!

An-2 colt

Desavalo mi se na dve baterije da beskonačno balansira nakon storage moda preko zime.Ali kako krenem da ih "masiram" normalizuje se situacija.

vpanin

Ma, lose su ti baterije pa ne moze da ih izbalansira. Imam ja neke zippy sto rade isto. Chas se napune do 16.79 (4s) a onda se muche jos 2 sata pa prekinem punjenje. Nece nista da im fali za 0.01v po celiji, gledaj kolko A ugura unutra.

zbabic

Pojavio se novi momenat:
Nakon praznjenja baterije (Rhino 3S 2250 mAh 25C), napon po celiji bude 3,75- 3,80 V, a nakon punjenja baterija od 90 min, u bateriju "stane" 1600- 1650 mAh. Pred kraj punjenja, punjac pokazuje ukupan napon 12,6 V, kad proverim po celiji pokazuje 3,16- 3.18 V. Nakon 90 min prekinem punjenje i proverim bateriju, napon po celiji bude 4.14, 4.22, 4.23 V. Kod druge dve isto tako. Znaci sve tri baterije napuni identicno, prvu celiju nedopuni, a drugu i trecu napuni vise od 4.20 V. Proveri napon 30 min nakon punjenja.
Svakako cu nabavljati drugi punjac, zanima da li je neko imao slicnu situaciju i sta raditi sa punjacem?
S budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!

banbo

Probaj drugi punjac. I ja sam imao cudnih momenata sa istim punjacem. Desavalo mi se da mi balansiranje radi i po 140min. Napon na celijama bude oko 4.18-4.2 na njemu a na unimeru 4.21-4.24V. Kako god promenio sam bunjac i od tad mene vise punjenje ne brine.
Make things as simple as possible, but not simpler.

miša2002

Pre no što dođeš u iskušenje da ga razbiješ, probaj da ga napajaš sa auto-akumulatora ili prikači punu LiPo bateriju od 3S, u kom slučaju, prvo napuni do jedno 4,1V, po ćeliji sa PC napajanjem, pa onda prikači 3S ! Bilo bi dobro da imaš 4S kao izvor...
Ako se stvar "popravi" - zameni napajanje !
Ako se i dalje dešava isto, postoji mogućnost da su ti kontakti za 3S bateriju (balansni kablić ili klema na punjaču) izgubili dobar kontakt pa se javlja povećani otpor u grani te ćelije ili više njih...
"Ubaci" 3S balansni kablić u 4S, ali pazi da minus pol (uglavnom je crna žica) bude na početku tj pin "1". Kod većine piše "1"... Ako ne možeš da ga uguraš u konektor, nemoj da sečeš "zub" na konektoru od kablića, već proseci skalperom šlic na konektoru punjača ! Ovo uradi samo alo si siguran da znaš šta radiš !!!
Ako nije ništa od ovoga, onda ti je najbolje da kupiš nov, jer se popravka ne isplati !
"Turnigy Accucell 6" ti je isto to i košta oko 20$ + poštarina...

Potdrav
#FFCC00

Saka

Ja se izvinjavam sto malo upadam ovako u tudju temu :)
Dal da novu bateriju punim u balance ili charger modu ?
Inace punio sam do sad u charger modu i treba jedno 90 minuta za punjenje do 4.2 po svakoj celiji

zbabic