Main Menu

Ako neko, mozda, zna . . .

Started by leonardofibonacci, January 19, 2009, 08:35:14 PM

Previous topic - Next topic

leonardofibonacci

YU-ANJ

Uzeo sam ovu registraciju za primer, jer mi je to omiljeni JAT-ov avion. Zanima me znacenje registracije. Znam da je "YU" domen; pretpostavljam da je "J" neka varijabla, uodnosu na konkretan avion (mada ne znam, kako se dobija, jer ne idu po redu); "A" je konstantna kod cele JAT-ove flote, mada ne znam od cega i ona zavisi; "N"-om su oznacene sve b73X-ojke, dok su ATR-ovi oznaceni sa "L".

I, ako neko zna, kada cemo promeniti domen, u ovoj oblasti? Ovj "YU" domen mi je prirastao uz srce, ali sta je tu je . . . (mazi)
За живот ми мало треба: клавир, хлеб и парче неба!

kole

Pozdrav,

Kada sam ja nekada davno ucio teoriju iz jedrilicarstva, to je bilo objasnjeno ovako,

YU - oznaka zemlje,
A - prvo slovo oznacavalo je rod avijacije tj, A - komercijalni, B - poljoprivredna, C i D - sportska avijacija,
NJ - mislim da je registarska oznaka.

Avioni kada se predstavljaju tornju izgovaraju samo dva zadnja slova, mislim, jasno je da na Suboticku livadu nece sleteti Boing.

To je ono sto ja znam, e sad ako ima pametnijih od mene neka izvole...

Kole
Aeroplan Jocika, vidi!

IVAN3D

Quote from: leonardofibonacci on January 19, 2009, 08:35:14 PM
YU-ANJ

Uzeo sam ovu registraciju za primer, jer mi je to omiljeni JAT-ov avion. Zanima me znacenje registracije. Znam da je "YU" domen; pretpostavljam da je "J" neka varijabla, uodnosu na konkretan avion (mada ne znam, kako se dobija, jer ne idu po redu); "A" je konstantna kod cele JAT-ove flote, mada ne znam od cega i ona zavisi; "N"-om su oznacene sve b73X-ojke, dok su ATR-ovi oznaceni sa "L".

I, ako neko zna, kada cemo promeniti domen, u ovoj oblasti? Ovj "YU" domen mi je prirastao uz srce, ali sta je tu je . . . (mazi)

Pazi posto radim na aerodrou "Nikola Tesla" i svaki dan se susrecem sa svim nasim i mnogo inostranih aviona i mogu ti reci da registracija nema apsolutno veze sa tipom aviona a to sto su slicne za jatove avione to samo znaci da su registrovani prakticno u isto vreme (inace bi dva tehnicki ista aviona morala da imaju istu registraciju!!!) takodje su registracije drugih kompanija slicne ali ne postoji dve iste registracije na svetu!!!

Ivan
\\\" Sve što leti ima nezgodnu osobinu da pada \\\"

ex pseudonijum: GLIDER

saxpg

Kole je u pravu, oznake aviona imaju dva dijela . Prvi dio je oznaka zemlje (YU-srbija,  4O-Crna Gora, 9A-Hrvatska, OE-Aystrija,  N-USA itd)
Drugi dio se odvaja crticom i predstavlja registarsku oznaku. Ona varira od zemlje do zemlje. Kod nas se praktikuje da komercijalna avijacija
pocinje sa A (AOM, AOP, AOK- Montenegro airlines ili ANJ, AND-JAT) Slovom B pocinje generalna avijacija (BRO, BBB, BRI, BZI itd...)
Helikopterske oznake pocinju slovom H ( YU-HEK) .
Naravno poneko kao i za automobil moze da dobije neku "fensi" oznaku pa tako u CG imas : 4O-BBB, 4O-HHH i sl.

Inace na www.airliners.net mozes pronaci dosta interesantnih registracija:
D-EBIL
I-DOL
Ovo je samo par nekih koje su dolazile u Podgoricu pa su mi pale na pamet, ali ima svakakvih.

petar

Bas mi je drago da cujem razlicita misljenja jer sam pomislio svasta....

Kad sam na akademiji ucio frazeologiju (engleski koji se koristi za kontrole letenja) to nam je drzao covek koji je sletao i poletao sirom sveta.

Secam se dobro da je leteo na learjet_u sa oznakom YUBPZ (ili ti "jenki juniform bravo papa zulu"), sa tom oznakom on bi po prvom postu spadao u poljoprivrednu avijaciju sto mi nije bas bilo normalno...

pozzz

leonardofibonacci

Ljudi, hvala vam svima na odgovorima za registraciju, ali niko, jos, ne rece, da li se zna kada cemo preci na "Romeo Sierra" domen?

Nenad Miklusev

Verovatno nikada, jer vecina registracija u svetu uopste nije povezana sa nazivom zemlje, i prva dva slova registracije ne asociraju na zemlju kao sto je to kod automobilskih oznaka.
Ostace YU do daljnjeg i neke globalne reorganizacije oznacavanja.

leonardofibonacci

Cuo sam neke spekulacije i o novoj floti i o domenu, pa zato pitam.

NEBOJSA

Ovo moje pitanje bi bilo vezano za ovu temu,ali ne za ono o cemu ste pricali..
Nisam znao gde da pitam, pa ajde ovde cu,jel moze neko da mi kaze radno vreme Kyosho-ve prodavnice na sajmu?
Hvala!

panther

Space d.o.o. Bulevar Vojvode Misica 14 hala 5 Beogradski Sajam 011 2655 676 065 98 000 89 Svakim danom od 10h do 17h sem nedelje.