Tek ćeš da "talasaš" Miloše, kad budeš počeo da je letiš.
Ako ti je termičko jedrenje srcu milo, "ne gine" ti skakanje od sreće po livadi.
Pored toga što ti zavidim, dodao bih još par rečenica.
I ja sam radio to što je tvoj drug iz Pančeva, i sada ti. Prvo sa starim modelom istog raspona kao što je tvoj, ali klase F1A (jedna od kategorija slobodnoletećih modela, bez motora i servoa, sa statičnim komandnim površinama u toku slobodnog leta). U početku čak bez pogona, već sam imao jedan servo za komandu pravca, malu bateriju, prijemnik, sajlu i živu vučnu silu (ne bih da imenujem, da se Saša ne naljuti :big, smile). Sajla dužine 70-80 metara, komandujem "kreni" i model ide u penjanje bez motora, zahvaljujući fizičkoj kondiciji pomenutog.
Kasnije su naravno usledile i nadogradnje: servo za komandu dubine i elektromotor.
Zadovoljstvo je ogromno. Zato što to leti sporo, lepo se vidi, ne prevrće se ni kada odložiš stanicu na zemlju, minimalno propada, lako se okreće u termici itd.
Evo nekoliko mojih zapažanja, koja će ujedno biti i primedbe na tvoj model, za njegovu namenu koju si naveo.
Nisi nam napisao kakva je koncepcija krila, a deluje da su konstruktivna ili od stiropora i potpuno plankirana balzom.
Ovaj model će definitivno da bude teži i brži od onoga koji sam ja koristio. Neki od razloga za to su: pun plank od balze na krilima-teže od konstruktivnih, izradjenih od balze i plankiranih samo od napadne ivice do najveće debljine profila i presvučenih laganom folijom, brži profil-meni malo čudan u današnje vreme za slobodnoleteće modele jedrilica, (naravno, krila si već takva zatekao), cev od fiberglasa-veća težina od karbonske, veća baterija-veća težina, olovo u repu-veća težina od repa bez olova i "pun" rep-veća težina od konstruktivnog presvučenog folijom.
No, modele koje sam ja koristio, imalo je smisla leteti u mirnom vremenu, sa vetrom jačine 1-2 m/s. Ovaj će očigledno moći da se koristi i pri vetru jaćine 4-5 m/s.
Ja iskreno nisam pristalica velikih crnih površina na modelima, zbog velikog upijanja sunčevih zraka i zagrevanja, ali ne kažem ni da je to pogubno. Pored toga, ono što sigurno možeš da izvedeš vrlo lako, ako imaš da staviš bateriju manjeg kapaciteta, ona bi ti uštedela i težinu u trupu i olovo na repu.
Ako ti je namera da i ti, kao što poveći broj ljudi kod nas radi-nabavi jedrilicu za termičko letenje, a onda je "vozi" na 8-12 metara od zemlje, dodajući i oduzimajući "gas", onda ova moja priča i nema baš puno smisla.
Bez obzira na ove primedbe, model mi se puno svidja, mislim da će da leti odlično i da ćeš da nam se pohvališ još koliko sutra u toku dana i opišeš nam svoju sreću.