Main Menu

Malo ko pravi modele, cak i u svetu

Started by coka, January 24, 2015, 05:42:24 PM

Previous topic - Next topic

tibeteagle

QuoteVaci, Igorstan, Tibeteagle i svi ostali, ajmo malo modelarstva...
Da šefe.  :big smile

presko

Мирче шефе имаш моју пуну подршку!

ak

Kakva je razlika izmedju sklapanja iz kit-a i sklapanja od penastog materijala sa gomilom programabilne elektronike?
I jedno i drugo zahteva odredjenu kolicinu znanja i umeca, samo drugacijeg tipa.

Svedoci smo da se svet u kom zivimo drasticno menja, takoreci eksponencijalno kad je u pitanju tehnika, pa je tako i sa ovim hobijem.
Desetinama godina su modeli radjeni od balze i spera, radi se verovatno i dalje, samo se hobi prosirio na "stiroporce", elektriku, 3d printere, FPV, bespilotne letelice, open source, multikopteri.

Sve se menja sem kamenja. Sve brze se zivi, a malo je vremena.

Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

SABURO

Ljudi ajde da se drzimo teme i bez vredjanja ucesnika u temi. To sto ste spomenuli da sam moderisao, jesam i za ne upucene polemika je isla van okvira ove teme i zato sam obrisao, moja dva-tri posta.
Nista pametno nije moglo da se procita, tako da ne gubite nista na kvalitetu teme

()-()

Nikola | rcfly.in.rs

igorpl

Malo fali pa da nastane uobičajena scena iz asteriksa i obeliksa kad se celo selo pobije zbog smrkjive ribe :hehe :hehe :hehe
Joj što volem što sam PRIMITIVAN

kole

Pozdrav Joja,

to na slici je Thermik Dream, lepo leti, penje kao penjac, leteo sam prosle sezone dosta ali sam zakasnio sa pocetkom iste zbog renovacije bejzmenta (znas i sam kako je ovde) Thermik XL je jos na stolu, radim po malo svaki dan. Sve je gotovo osim tapaciranja - opreme u kabini. Kad zavrsim tapacirung ceka se lepo vreme.

Vaci,

Ja te ne poznajem i nikad nisam cuo za tebe, tj. u vreme kad smo Mirce, Miklusev, Bata, Marko (pokojni) i mnogi drugi stari modelari ukljucujuci i mene pokretali Klub-klasu, F3J i slicno, nismo znali za tebe. Sad ili si bio negde u pritaji ili si i suvise mlad. Ja toliko imam i modelarskog staza i znanja i iskustva da jednostavno i kad ne radim nista ja modelarim. Zelim ti puno uspeha i staza u bilo kojoj verziji i aspektu ovog hobija.
A da evo nadjoh, poceo si sa postovima daleke 2012 sa temama "ja sam novajlija....veze nemam i sl" trebalo bi malo da modelarski ostaris i sazres pa da onda ti delis i svrstavas modelare. To sto si uspesan na forumu ne postavlja te u red velicina kao Mirce, Coka, Rale i ostali. Lepo bi bilo kada bi se sreli pa da nesto naucis od Koleta - Hobiste jer po stazu mislim da si jos u pocetnickim vodama.

Moderatori,
ako smatrate da je ovaj moj ispis za brisanje onda izbrisite i ostalo sto napisah u ovoj temi, nema potrebe da se delimicno cita. Hvala.

Ajd uzivajte.
Aeroplan Jocika, vidi!

Vaci

Izvinjavam se, pio sam kafu pa sam se razkucao ko nezdrav. :)

Ne, tvoj post nije za brisanje, nema nista uvredljivo u njemu. Nemoj da se ljutis, upotrebio sam rec glupo jer ne znam bolji izraz, mozda "manje pametno".  Da, ja sam mlad covek, 34 godina, konkretno delom tehnike zvanim "modelarstvo" se bavim od skoro. Smatram sebe pocetnikom, i verovatno cu to i ostati zauvek. Status na ovom forumu mi nije bitan, bitno mi je caskanje i druzenje, evo moze moderator odmah da obrise ovo "Sr.Member" i da ga vecno zaglavi na nulu. Bez problema, ne zezam se. Saburo ozbiljno, to bi mi bas bila fora, ako bi mogao. Drago mi je sto je ljude zanimalo ono sto sam pravio, i sto su me bezbroj puta pitali i javno i privatno kako nesto da odrade. To me ne cini velicinom ali mi vrlo imponuje, i govori da je moja dobra namera ipak uspela, i da neki trag postoji. Govori da sam se bavio necim sto golica ljude, necim sto bi zeleli da probaju. Mislim da je to sve sto treba bilo ko sa foruma da zna o meni.

Ne postoji razlog da cujes ili da si cuo za mene. Izvini jos jednom, ali to sto si bio modelar ne znaci da ne mozes da napises nesto glupo, na brzinu, onako, ili nepromisljeno. Pa sam takav post prokomentarisao. I ja i svako drugi dodje u takvu situaciju. Ne delim i svrstavam modelare, jer bi to znacilo da pravim klase,to me toliko ne zanima i toliko nemam prava na to da ne mogu da ti opisem. To sto se neko ne bavi modelarstvom, ne znaci da je zaboravio sve sto je znao, vec da jednostavno nije modelar vise. Da se ne ponavljam, ima sta sam pisao. Ne znam zasto svi o izrazu "hobista" misle da obelezava ljude nize klase u ovom hobiju. To je toliko pogresno da mi se mozak koci. I tu ima milion profila, racunajuci tu i bivse modelare.

To sto mene uopste pominjes (ne znam na osnovu cega) u istoj recenici sa Mircetom i ostalima tog ranga, nije u redu ni prema njima ni prema meni, i ne znam odakle si to izvukao. Ovo nije tehnicka vec bla-bla tema gde pricamo slobodno, bar sam ja tako shvatio.

Evo veruj mi da bih najiskrenije voleo da upoznam i tebe i tvoje drugare, jer ja nemam ni jednog drugara sa kojim se bas druzim a da je modelar. Ako se to desi vodim vas na kupus, kajmak i rakiju. Kako bih samo voleo da je bilo nekog pre 3 godina da mi pokaze nesto u tom delu kojim sam se bavio...

Oprosti sto ti se obracam sa Ti, mozda je to ono srpko nekulturno, a mozda je to ono srpsko prisno i juznjacki, pre ce biti ovo drugo. Mogu da se prebacim na Vi ako treba.

Svako dobro.  (pijemo)

igorpl

Ja se prijavljujem odmah za kajmak i rakiju ako važi ponuda još uvek  2eaa, a ni meso sa kupusom ne bih preskakao da ne uvredim domaćina
Joj što volem što sam PRIMITIVAN

Joja

@ Mirce,
Nemam vremena sada da se bavim postavljanjem slika, a I za pisanje sam tesan, ali jednom prilikom cu I to uraditi.

Vidim da je ovde Coka vec stavio tacku, ali cu ipak napisati par redova, jer predpostavljam zasto je Coka uopste otvorio ovu temu.
Prica je sa strane Severne Amerike (USA I Canada), ovo ce biti samo moje skromno zapazanje sto neznaci da je 100% tako, ali verovatno nije daleko od istine.
Da krenem sa par cinjenica, AMA I MAAC magazine koji se salju clanovima modelarskih asocijacija u pomenutim zemljama tirazi su reda velucine 150K I 5K, to je podadak kada sam ja to istrazivao pre 10 godina. Znaci teorijsk moselara ima oko 155K. Od tih modelara, najveci procenat su dedice koji su se nekada bavili modelarstvom I dalje su clanovi iz ljubavi a dolaze u klubove vise dase druze nego da lete. Od te cifre, mislim da se broj prepolovio za poslednjih 10 godina zbog krize I sto je dosta ti starijih pomrlo. Znaci ostaje cifra od oko 75K, sto nije malo. Od te cifre 90% isklucivo kupuje ARF-ove tako da stizemo do cifre od 7,5K. Od ove cifre 80% pravi modele iz terapeutskih razloga, a ostatak je da kazemo stvarno aktivno. Kada se to podeli na razlicite kategorije kojih ima dosta ostaje da se red velicine onih koji se stvarno bave sa time svodi na nekoliko stotina.
U celu pricu nisu uzeti ni u razmatranje ljudi koi kupuju igracke I nete ih sto je znacajno u porastu u poslednje vreme, ali nivo tehnickog znanja ti ljudi je da mnogi neznaju ni da koriste lemilicu.
Sto se tice ovih koji se racunaju u stotinama, to je grupa koja je vrlo usko da kazem specijalizovana I oni su vrlo selektivni (izbirljivi)u onome hta hoce I vrlo skrti oko trosenja svojih tesko zaradjenih para, ali u u isto vreme I spremni da potrose "vece" pare kada je u pitanju upravo ono sto im se dopada.

Pozdrav svima I Koletu koga potpuno razumem.

Joja

Na ovu temu sam imao ovih dana I da popricam sa Frankom Tijanom koji prodaje poznatu marku cianoakrilnog lepka ZAP. On mi je rekao da je u poslednjih 15 godina prodaja lepka pala na 20%. Ovo, a I drugi detalji u razgovoru sa njim potvdjuju da je moj gornji komentar dobra procena realne situacije u modelarskom svetu.

marko.jovanovic

Pročitah celu temu i nisam mogao da odolim da nešto ne dodam. Vidim da su se dosta pominjali Ameri u raznim kontekstima...
Da ne bude po političkoj liniji jer mrzim i politiku i političare. Gledam dosta i pratim on momke sa flitetst.com i prosto ne mogu da verujem da se oni oduševljavaju nekim stvarima kao što su sobni modeli VAUUU, takođe raketoplani opet VAUU. Pa ljudi to se ovde pravilo pre 30 godina  i takmičilo se i u to vreme bila dosta zastupljena disciplina. E sada da li je to samo marketinški trik što su napravili emisije o tim stvarima ili stvarno oni kao nacija nisu imali toliko dodira sa tim disciplinama nemam pojma ali tako mi je delovalo. Možda ovo i nije baš post za ovu temu ali rekoh da ne otvaam novu a ovde se već pomenulo nešto slično....
The ground is the limit (or a water)

mirce

...

tibeteagle

QuotePročitah celu temu i nisam mogao da odolim da nešto ne dodam. Vidim da su se dosta pominjali Ameri u raznim kontekstima...
Da ne bude po političkoj liniji jer mrzim i politiku i političare. Gledam dosta i pratim on momke sa flitetst.com i prosto ne mogu da verujem da se oni oduševljavaju nekim stvarima kao što su sobni modeli VAUUU, takođe raketoplani opet VAUU. Pa ljudi to se ovde pravilo pre 30 godina  i takmičilo se i u to vreme bila dosta zastupljena disciplina. E sada da li je to samo marketinški trik što su napravili emisije o tim stvarima ili stvarno oni kao nacija nisu imali toliko dodira sa tim disciplinama nemam pojma ali tako mi je delovalo. Možda ovo i nije baš post za ovu temu ali rekoh da ne otvaam novu a ovde se već pomenulo nešto slično....
Pogledajmo stvari realno.
Sve kategorije modelarstva potiče iz USA. Sve što se nekada radilo i danas radi u celom svetu u ovom hobiju ima veze sa USA na neki način, bez obzira na sve veću internacionalizaciju tehničkog hobija u čijem centru je isto USA. Ko ima uvida u magazine od 1930.-ih godina može da vidi da su evropski modelarski magazini pisani po uzoru američkih. Sve dalje je teklo uvek po nekim kopijama originala, koje su prvo nastali u USA.

To što se mladi danas upoznaju sa istorijom modelarstva preko internet TV kanala nije nikakav problem već trend. Nekada se modelarstvo, tehničko znanje i roba koja prati ovaj hobi se izrazito popularizovao samo preko magazina i dobro organizovanih klubova. Njih danas internet polako istiskuje i daje nove neverovatne mogućnosti i nove dimenzije za navedeno.  Sve pohvale svima koji prave modelarske kanale kao Flite Test i sl. Ako mogu i da zarade na tome što preko svojih skarabudžija šire znanje mlađem naraštaju, ali i starijima sa upoznavanjem novih tehnologija, onda su veoma vešti savremeni medijatori modelarstva.

Internet, kao najefikasnije informatičko sredsvo čovečanstva, isto potiče i živi zahvaljujući USA. To što ovde razmenjujemo interaktivno informacije međusobno i to nadgleda USA. Nemojte misliti da možete i da prdnete, a da se to ne čuje u USA.  :big smile

marko.jovanovic

Ok ako je tako verovatno si upućniji od mene u neke stvari. Nisam se toliko duboko bavio ovom temom nego je to bilo samo moje onako zapažanje na osnovu njihovog sajta koji je verujem jedan od popularnijih tamo koliko vidim. Taj Josh Bixler ili kako se već zove se negde predstavio da se bavi dosta vremena modelarstvom i rc hobijem pa me čudi da nije ili se pravio da nezna neke stvari kada je pravio te emisije o gore pomenutim modelima. Ali ipak nekako mi se čini da je kod njih nastao jedan jaz ili praznina u nekim disciplinama pa se klinci uglavnom okreću RC-u pre bilo kakvog modelarstva tipa jedrilice, rakete..... Jer je tamo njima to dosta dostupno i jeeftinu u vidu RTF modela...Što je kod nas opet čini mi se bila obrnuta varijanta. Bar ja kada sam išao na modelarsku sekciju prvo su nas učili da pravimo zmajeve, zatim klizače i da se takmičimo sa njima a posle su došle jedrilice A3 i A2 pa rakete i raketoplani i tek na kraju neki rc.
The ground is the limit (or a water)

tibeteagle

Da dodam samo i to za neki balans, da USA nije sve u modelarstvu i da Evropa ima dosta udela u razvoju modelarstva u kojem se sve evropske nacije bile uključene od početka. Tu je i Japan. U ostalom USA je nastala na temeljima Evrope pa i u tehničkom smislu. Svi USA koreni vode negde do Evrope, a istina je živa da mnogi mladi ameri ni ne znaju na kojoj je to planeti. To je pokazano na testovima učenika koje prave njihova ministartsva obrazovanja za proveru kvaliteta škola i kadrova za učenje. A za Majkl Džeksona znaju svi.  :big smile