Main Menu

Malo ko pravi modele, cak i u svetu

Started by coka, January 24, 2015, 05:42:24 PM

Previous topic - Next topic

marko.jovanovic

Pa vidi po meni najvažnije je da čovek zna ono za šta se obrazovao. Šta nama vredi što svako dete u osnovnoj školi zna bolje istoriju amerike i evrope od naše spostvene kao i glavne gradove i zemlje.... Kada završe školu pa čak i faks oni su praktično NESPOSOBNI za bilo šta.
A dodao bi i to da su AMERI celokupan svoj program mlaznih aviona i raketa  bazirali na NEMAČKOJ tehnologiji jer su AMNESTIRALI što su mogli više naučnika posle WWII-a, takođe malo je falilo da AMERI pričaju NEMAČKIM jezikom i to treba da se zna.
Pri tome što sam gore napisao ne podcenjujem niti smatram njih kao glupu naciju NAPROTIV da nije njih koji su CENILI I DAN DANAS CENE ZNANJE ne bi bilo pola stvari na ovom svetu. Takođe malo je falilo da NEMCI i naprave atomsku bombu prvi ali su ih izdali obaveštajci, špijuni i neki od ključnih naučnika....
Svejedno da ne odemo u off topic mrzim njihovu GEOPOLITIKU ali cenim svo znanje i tehnologiju koju su nam podarili i oni i Rusi, Japanci.....
The ground is the limit (or a water)

coka

U medju vremenu na planeti zemlji... tema bese zasto ni ono malo modelara sto godinama modelari po kuhinjskim stolovima kada im porodica ode na spavanje, i ciji su lepak i smirgla bili stil zivota, to sve manje rade.

tibeteagle

U međuvremenu na planeti zemnji, od postupaka šmirglanja i ostalih manualnih radova na izradi modelarskih konstrukcija zakoračili smo u eru kada te postupke ne treba raditi. Roboti seku ili grade sa mikrometarskom račnošću a površina reza i finiš 3D delova iz štampača su kao polirano. Pojavili su se i novi materijali kao penaste plastike i fiber materijali u vido ploča, cevi i ostalo, sa kojima ne treba stotine noćnih meditacija provoditi sa već danas ne poznatim postupkom šmirglanja. Za par sati je gotov model i na livadu, a što je prvenstvani cilj u modelastvu, letenje. U svemu treba ići napred i koristiti sve navedeno novo u izradi modela.
Kako vidimo po forumima, preko lepih Solid-nih radova, sve više i starijih modelara ide u korak sa vremenom a to je za pohvalu. Kako nemamo tačan podatoak koliko modelara po svetu radi sam modele po novim receptima, možda mnogo više nego nekada, ne može se zaključiti da je naslov tačan. Ako se pogledaju samo Ameri, po forumima i ostalim sajtovima, nema kuće gde nema neke radionice, pa makar i u garaži. Kuhinjski stolovi im služe za što je namenjeno. Sve više je i hajtek opreme i tim ne malim garažama za 2-3 auta, pa ja zakjučujem suprotno od predpostavke u naslovu.

coka

Opet, naravno, licne pretpostavke bez prihvatanja da ima i drugacijih misljenja.
Gde svrstati maketare, koji prave plasticne  makete koje nikada ne polete?
Da li su oni glupi, zavedeni, neobrazovani ili nemaju internet?
Svako uziva u onome u cemu uziva.
Nekome je primarno letenje, nekom pravljenje, neko uziva u mesavini ta dva....i jedino sto je bitno je osmeh na licu koji ima dok radi to sto radi.
Na forumu sa koga je cela tema i preuzeta, dosta odgovora je bilo tipa : evo mene, tu sam, upravo pravim to i to...
Na istoku ( citaj : kod nas ) nista novo, ako nije Pink stick, sve je to zabluda i lecenje kompleksa.
Neverovatno sa koliko licemerja se svoje frustracije skrivaju.

tibeteagle

Coka u pravu ste. Celo modelarstvo je lečenje nekog kompleksa. Normalni ljudi nemaju potrebe za ovakvom složenim sporednom delatnošću. Ja priznajem da imam nešto veću dozu kreativne energije, pa je projektovanje i gradnja svojih modela dobar odušni venti. Zašto drugima treba ova velika glupost od hobija sa šmirglanjem ili bez, ne znam. Svako neka pogleda u sebe.

coka

Te, prvi put i od vas nesto pametno.
Valjda ce te sada malo usporiti sa kritikovanjima velikih modela, balze, kompozita, sus motora, masa vecih od 800 gr, materijala razlicitih od deprona,stiropora, raznih pena, hitec servoa, turbina, scala modela sa bilo cime sto prevazilazi figuru junaka crtanih filmova, bilo kakvih atipicnih konstrukcija, tipa letece krilo, kanard, leteci trup, v rep,..., rendeta, smirgle, rucnog rama za secenje stiropora, automatskog rama za secenje stiropora, ako nije cnc, glow goriva,benzina, dizel goriva, .............................................................

tibeteagle

Coka, drago mi je da ste nešto napredovali u tehnikama izrade modela i prihvatate CAD CAM CNC tehnologije i u vašim radovima i da ste konačno prihvatili i elektro pogon. Verovatno ste razumeli da je to dobra stvar. I Mirče je lepo prihvatio i priznao da je to pravo uživanje. Vaš rad na povećavanju Sbah elektro modela je za pohvalu, ali čekam kraj priče, da ne bude unapred hvaljen jedan model u fazi sastavljanja laserom isečenih delova.
Eto da ja znam i da pohvalim, ako je to nešto više od plakanja za tehnologijom šmirglanja.

coka

Postovani gosn Laslo

Drago mi je da brinete o mojoj edukaciji i prihvatanju novih tehnologija.
Kada ce te to poceti da radite i u vasem slucaju?
Ili smatrate da ce te uvek sve moci da nadjete na www.google.com?
Ako sam ja probao elektro pogon, kada ce te vi probati sus, benzinski ili turbinski?

tibeteagle

QuoteAko sam ja probao elektro pogon, kada ce te vi probati sus, benzinski ili turbinski?
Hvala Bogu nikada. Na vreme sam prešao na nove tehnologije izrade i pogone i ne vraćam se u nazad. Na vreme sam izbegao skupe načine da dođem do radosti letenja. Ja pravim modele za 1-2 časa i letim ga sto časa, a ne obratno. Volim prirodu i crvkut ptica na livadi i ne zagađujem ga sa dimom i bukom. Živela struja.

Povećavanje odnosno kopiranje modela na veće dimenzije za skuplje pare od novog, kako ste sami priznali, takođe neću nikada, jer je to previše nelogično i prosto za mene. Ali priznajem vaš rad, jer je svako negde sa svojim modelarstvom, pa ako je vama to trebalo, neka vam je na zdravlje. Ja nemem ništa protiv nelogičih projekata i pun je i ovaj forum sa kopiranjem američkih modela.

Zaboravio sam i to reći malo pre, da mi je drago i to, da ste se našmirgali i dosta stirodura u nekom čudnom takođe tuđem projektu, a koji materijal toliko omalovažavate u mojim skromnim a jedinstvanim radovima. Uvek govorim da je veći izazov napraviti nešto od interesantnih materijala  a lako je od balze, špera, orakovera i karbona napraviti bilo šta. To je za mene prevaziđeno, jer sam uradio dosta modela sa tim klasičnim materijalima još veoma veoma davno. Naravno sa SUS motorima sam ih leteo.

Nešto vezano za ovu temu topika.
Šta vas briga koliko ljudi pravi modele po svetu? Ako se sam ne osećate dobro sa svojom meditacijom šmirglanja, nećete se bolje osećati ako saznate neku  cifru o broju graditelja ili tendencji pada ili rasta. Ne znam kome je važno, ko još radi ono što neko smatra važnim u svom radu? Meni nije.

Delimo mišljenja na drugačijim nivoima. Meni i većini modelara je važno letenje, a vama dugotrajno pravljenje. Ja to poštujem pa probajte i vi.

coka

A sada iz postovanja prema auditorijumu koji se vec odavno zgadio nad nasom prepiskom, ostavicu vas da uzivate u cvrkutu ptica u vasoj glavi.
Vi ste taj koji se magicno lepi na moje postove.
Ja vase nisam komentarisao, i u meni necete naci sagovornika koji ce vam pomoci u izgradnji svog ega.
Mislim da malo zlobe, podosta sujete i enormno mnogo gluposti koje ce te i ubuduce unositi u odgovorima na moje redove, vise govorite o sebi nego o temi u kojoj se javljate.

marko.jovanovic

Nisam mislio da zakuvam bilo šta ali se sada kajem što sam počeo pisati ovde na ovoj temi.
Ono što sam ja napisao odnosilo se na konkretan primer i čuđenje da kažemo mlađe generacije rc hobista  u Americi o tehnologojama, ili bolje da kažem kategorijama koje postoje ohoho vremena. Ja lično mislim da je za celo pitanje ove teme najbitniji razvoj penastih materijala i elektro pogona. Da ne bude opet optužbi da smo pali sa marsa. (iako to baš nije lepo jer koliko vidim ovaj forum je javan i svaki komentar na neku temu je ok ili je to ovde drugačiji slučaj) Čitajući gomile postova po ovom forumu što je i normalno jer sam nov ovde primetio sam (bez uvrede) da oni koji postave temu se na neki način odmah prozovu za moderatore i da je pojavljivanje novih mišljenja ma kakva da su nepoželjno naročito ako dođe od novajlija.
Ja se neću više oglašavati na ovoj temi jer je ovo sve što sam hteo da kažem.
The ground is the limit (or a water)

tibeteagle

Coka, žao mi je da niste nikada komentarisali moje radove, pa makar jednu reč. Naravno ništa nije obavezno.
Da budem laserski precizan. I ova tema je iskopirana sa američkog foruma. Zar nema niko neku svoju originalnu ideju, pa makar i za ovu livadu?  ???

Joja

Mislim da se tema nepotrebno spustila na licni nivo, mada mislim da tema kao takva nije lose pokrenuta. Mislim da je ideja pokrenuta sa namerom da se stekne slika koji je broj ljudi koji prave sami modele iz kitova ili potpuno od pocetka (ne ARF I sl.). Ova informacija moze da posluzi onim osobama koje su potencijalno zainteresovane da preve kitove I eventualno ih prodaju sirom sveta. Ja u vezi te teme imam prilicno iskustava, kako vrlo pozitivnih tako I vrlo negativnih. Deo negativnog iskustva kreiran je na zalost, od dela nase etnicke grupe. Koliko su ljudi spremni da idu u "negativnoj energiji" je neverovatno. Pojedinci su spremni da sa PM salju toliko ruzne komentare o meni da su mi se neki javljali sa PM sa komentarom: " ... pa da si mu oca ubio ne znam da li bi mogao tako nesto da napise ....". No to je nazalost deo realnosti I na to se netreba obazirati previse. Zadnji deo komentara nije usmeren na coku I te.

misha

Ne bih se slozio da se modeli ne prave. Kriza jeste, ali i dalje se ozbiljni modeli prave. Cak i kod nas,
ali najprostije receno, ti modelari ne zele da izradu svojih modela objavljuju na forumu, i da ih na istom
prozivaju oni koji takve modele nisu ni videli uzivo, a kamoli pravili.
Niko ne ceni vreme i trud ulozen u prezentaciju izrade modela, tako da nema svrhe gubiti veme.

coka

Misho, pravo u centar.
Ti i ja znamo bar 20 zapocetih projekata i to samo medju ljudima koje znamo, a naravno ne poznajemo sve modelare.
Ako bi neko imao zelju da detaljno predstavi svoj projekat, trebala i mu bar 1\3 tog vremena za prezentaciju na forumu.
Pisi, slikaj, postavljaj,...a zatim se covek malo i zagreje za celu pricu, pa pocne da se stalno kaci na 4 um ne bi li video da li je ceo trud zaziveo ili ne.
Sve to se moze predstaviti i krace, u nekoliko postova, ali naravno, ne tako opsirno.

Za oba slucaja, zajednicki su ljudi koji ce iskritikovati , da ne budem vulgarniji, ceo rad, ne bi li se provukla ideja "ja sam pametniji od tebe".
Kritikovace se sve, od velicine modela, pogona, materijala, boje spenadli, radne ploce, vremena koliko projekat traje....pa do radionice ili stana gde se projekat odvija.
Juce sam u prici sa Prezom ustanovio jos jednu tuznu stvar, niko ne cita starije postove.
Pisano je vise puta o laserskom secenju, izvlacenju kabina, trimovanju modela.....ali se takva pitanja stalno iznova postavljaju.
Naravno, svadje izmedju Mike i Pere se pamte.

Mozda ipak i pravila 4 uma koja dozvoljavaju sve i svasta doprinose ambijentu gde se stvarno zapitas "da li o ovome sto radim, da pisem ili ne".