Main Menu

Izbacivanje (start) motornog modela iz ruke

Started by pnedic, May 14, 2015, 04:18:52 PM

Previous topic - Next topic

pnedic

Juce sam izasao na livadu (oko 19h) i ustanovio da je trava suvise velilka da bi model poleteo sa zemlje. Elem posto je pogonska grupa dosta jaka, rekoh da bacim model iz ruke.
Odmah sam ustanovio da cu imati problem jer sam desnoruk, nemam traku da okacim stanicu oko vrata, a stanica je (klasika) V2 verzija, dakle eleroni i elevator na desnoj rucici. Tako odlucih da levom rukom bacim model kako bih mogao odmah da korigujem ponasanje modela. Dao gas, malo potrcao (koliko mi stomak dozvoljava) i kada sam osetio da ima uzgona, potrudih se da ga izbacim kako valja.
Krajnji rezultat je da sam skrsio model jer se "nisam snasao" nakon izbacivanja: levo, desno, gore, dole i fjlas. Trup mi se prepolovio. Nije strasno, "lako ce se opravi".

Elem, moze li neko da ukratko opise sta sve treba da se odradi/poseduje (neki princip) kako bi izbacivanje modela iz ruke (samostalno) bilo bez obavezne lomljave, kao kod mene. Pri tome ne mislim na jedrilice posto su one znacajno sporije i imaju vecu uzgonsku silu.

Ja to ocigledno ne znam  mmmm

firebird

Evo da ti ja prenesem svoja iskustva, takodje sam desnoruk i isto sam tako kao ti hteo da izbacim model levom rukom da bih mogao da ga upravljam desnom i doziveo sam isto to sto i ti. Posle toga sam uvek izbacivao desnom rukom i nisam imao tih problema. Zakljucak : das pun gas , malo se zaletis i punom snagom pravolinijski pravo ispred tebe izbaci model DESNOM rukom. Imaces dovoljno vremena da uhvatis komandu i korigujes ga.

Nas narod kaze: "Levom rukom ne mo'z ni du.pe da obrises"

rajker

Quote from: pnedic on May 14, 2015, 04:18:52 PM
Juce sam izasao na livadu (oko 19h) i ustanovio da je trava suvise velilka da bi model poleteo sa zemlje. Elem posto je pogonska grupa dosta jaka, rekoh da bacim model iz ruke.
Odmah sam ustanovio da cu imati problem jer sam desnoruk, nemam traku da okacim stanicu oko vrata, a stanica je (klasika) V2 verzija, dakle eleroni i elevator na desnoj rucici. Tako odlucih da levom rukom bacim model kako bih mogao odmah da korigujem ponasanje modela. Dao gas, malo potrcao (koliko mi stomak dozvoljava) i kada sam osetio da ima uzgona, potrudih se da ga izbacim kako valja.
Krajnji rezultat je da sam skrsio model jer se "nisam snasao" nakon izbacivanja: levo, desno, gore, dole i fjlas. Trup mi se prepolovio. Nije strasno, "lako ce se opravi".

Elem, moze li neko da ukratko opise sta sve treba da se odradi/poseduje (neki princip) kako bi izbacivanje modela iz ruke (samostalno) bilo bez obavezne lomljave, kao kod mene. Pri tome ne mislim na jedrilice posto su one znacajno sporije i imaju vecu uzgonsku silu.

Ja to ocigledno ne znam  mmmm

Prvo ne znamo o kom modelu je rec.Naveo si da nije jedrilica.Koliko ti je tezak model,jesi dao pun gas i tako bacio?Ja odkad sam poceo sa modelarstvom (pre dve godine ) skoro svaki model aviona koji posedujem bacam iz ruke.Naravno to su avioni teski do 1.3 kg ,a 90% su menje tezine (otp 0.5 do 0.9 kg)E sad ja nikad nisam bacio iz leve ruke,,,samo sa desnom,,,jest da imam traku oko vrata.Ma i ako nemas traku vezi kanap,vazno je da stignu prsti na vreme do komande.Desilo se i meni da sam zakasnio,ali to su bile obicno maiden flight-vi kad jos neznam kako se ponasa avion pri izbacaju.Uglavnom prvi izbacaj ide sto vise i sa ful gasom,pa onda vidi kako se ponasa, i korigujes odma na manji gas. Pogledaj moje snimke

http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,11481.705.html

linkovao sam trenutno zadnju stranu,ali idi malo unazad pa potrazi snimke od Speed XS ,lepo se vidi skoro svaki izbacaj iz ruke.

Sto vise izbacis iz ruke imaces vise prakse ! Da ne zaboravimo,svaki avion drugcije se ponasa pri izbacaju  mmmm
Nije sramota učiti !!!

marko.jovanovic

Prilikom izbacivanja iz ruke jako je bitan ugao motora da bude kako treba u protivnom model će ti uvek ići u levu stranu.
Ako je to fabrički pravljen model uglavnom su uglovi korektni a ako si ga ti pravio obrati pažnju strogo na ovaj detalj.
Ja sam recimo T-28 trojan izbacivao iz ruke tako što sam dao pun gas, držao ga za gornji deo trupa i malo ga samo gurnuo nosmo prema gore i napred. Naravno tada model ide dole ali uvek sam uspevao da ga iskorigujem.
Što se tiče bacanja ne peporučujem baš da se trči kao manijak i da se što jače izbaci nego onako osećajno napraviš par koraka i samo ga polako gurneš.
The ground is the limit (or a water)

gizmo

Quote from: marko.jovanovic on May 14, 2015, 07:45:05 PM
Prilikom izbacivanja iz ruke jako je bitan ugao motora da bude kako treba u protivnom model će ti uvek ići u levu stranu.
A sto ce uvek ici u levu stranu?  mmmm

nedbojsa

Nisu svi modeli za start iz ruke. Nije loše imati asistenta koji će izbaciti mode umesto tebe posebno ako je jedan prvih pokusaj takvog poletanja. Model se izbaca blago ka zemlji ili u horizontalnom položaju, ako izbaciš ka nebu model naglo gubi brzinu...
Isto tako ako model nije mogao da poleti zbog visoke trave, sigurno je da će mu ta visoka trava još više smetati da sleti. Osim ako ne iscuriš svu brzinu tik iznad zemlje pa model samo čučne na travu...
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

pnedic

Model je niskokrilac, tezine 700gr na poletanju. Krila su 980mm, trup oko 700mm. Stajni trap tipa tricikl. Stavio sam mu jaci motor nego sto bi mu verovatno trebalo. Propeler 10x5. Kada sam mogao da poletim sa zemlje, odmah po davanju gasa sam navuko palicu na sebe kako bi mu digo nosni tocak. Poletao je sa 3-5 m "rulanja" (mozda i manje.
Sto se sletanja tice, kao sto rece nedbojsa, iscureo sam brzinu skroz, tako da se samo preturio preko nosa ali bez ikakvih lomova.
Rajkeru, pogledacu ove linkove koje si naveo.

Naravno da sam dao pun gas pre izbacaja.

Evo modela (pre loma):

I da bi videli velicinu:
[/URL]

pnedic

Quote from: firebird on May 14, 2015, 04:52:49 PM
Evo da ti ja prenesem svoja iskustva, takodje sam desnoruk i isto sam tako kao ti hteo da izbacim model levom rukom da bih mogao da ga upravljam desnom i doziveo sam isto to sto i ti. Posle toga sam uvek izbacivao desnom rukom i nisam imao tih problema. Zakljucak : das pun gas , malo se zaletis i punom snagom pravolinijski pravo ispred tebe izbaci model DESNOM rukom. Imaces dovoljno vremena da uhvatis komandu i korigujes ga.

Nas narod kaze: "Levom rukom ne mo'z ni du.pe da obrises"

Lepo kaze nas narod :)
Jeb... trebalo je ovo da postujem ranije, da bih cuo ovaj savet

marko.jovanovic

Quote from: gizmo on May 15, 2015, 12:59:51 AM
Zbog zbog samih zakona fizike gde  imate motor kao  koji se obrće  i vuče u jednu stranu.
Kod multikoptera je to rešeno obrtanjem još najmanje jednog motora koji se vrti u kontra smeru dok je kod aviona to rešeno tako što se motor krivi namerno prema desno i prema dole (prema dole da bi se izbegla situacija naglog podizanja nosa kada se doda gas)
I zato je nezgodno svaki model bacati iz ruke jer kako je neko rekao nisu svi modeli za bacanje iz ruke ali se daju prepraviti i podesiti.
A kod običnih helikoptera imate repni pripeler koji ne dozvoljava da se helikopter vrti po yaw ili rudder osi.
Kod multikoptera što je više rotora do je gubljenjem jednog motora manje šansi da će model da odmah padne dole ali će svakako biti nestabilan.......

The ground is the limit (or a water)

banbo

https://youtu.be/S3Ho3qE9Tys
Ja mog bixlera omlatio 3x i pogledao ovo i od tad sretno polecemo  ()-()

Make things as simple as possible, but not simpler.

rajker

Quote from: pnedic on May 15, 2015, 09:48:53 AM
Model je niskokrilac, tezine 700gr na poletanju. Krila su 980mm, trup oko 700mm. Stajni trap tipa tricikl. Stavio sam mu jaci motor nego sto bi mu verovatno trebalo. Propeler 10x5.
Rajkeru, pogledacu ove linkove koje si naveo.

Pa da ovaj motor najverovatnije je slabije od ovih mojih ali i prop je veci.Ja obicno koristim motore od 1400 kV sa 7*5 prop. Imao sam Lill ripper i SU 31 od izoflora gde sam koristio motor od 1000kV sa 10*5 - 9*6 ali su bile laksi modeli.( do 500g )

https://www.youtube.com/watch?v=svmqDSaardo

https://www.youtube.com/watch?v=c19-4_RGL5o

Ovaj model po mom misljenju tesko moze da se izbaci iz ruke,a da ne propadne.Ovom avionu treba dosta zaleta da bi dobio dosta potisne snage.
Necu puno da pametujem ali mislim da bi bilo naljbolje da odustanes od narednih pokusaja iz ruke baciti ovaj model.  mmmm

Recimo EFX Racer moj je nesto slicnih dimenzija ali ima motor od 2300kV i prop 6*4.Malo sam se plasio od prvog izbacaja,a sad vec drugi put kad sam bio,sa pol gasa moze lepo da se pokrene.

https://www.youtube.com/watch?v=fPNGusH7xN8

Kazem ja svaki dan se nesto novo nauci  ;namig
Nije sramota učiti !!!

pnedic

Quote from: rajker on May 15, 2015, 01:08:59 PM
....
Ovaj model po mom misljenju tesko moze da se izbaci iz ruke,a da ne propadne.Ovom avionu treba dosta zaleta da bi dobio dosta potisne snage.
Necu puno da pametujem ali mislim da bi bilo naljbolje da odustanes od narednih pokusaja iz ruke baciti ovaj model.  mmmm

Recimo EFX Racer moj je nesto slicnih dimenzija ali ima motor od 2300kV i prop 6*4.Malo sam se plasio od prvog izbacaja,a sad vec drugi put kad sam bio,sa pol gasa moze lepo da se pokrene.

....

Pa znas sta, ovaj motor je definitivno dovoljno jak za ovaj model (mozda prejak).
To je ovaj 3536/1100KV (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__34225__Turnigy_D3536_8_1000KV_Brushless_Outrunner_Motor_EU_Warehouse_.html?strSearch=3536) - sad napamet govorim (mozda i nije).
Na punom gasu skoro hoce vertikalno na gore da ide (sa ovim propelerom). U jednom postu sam naveo da je sa trave poletao kao metak sa ne vise od 4 m rulanja.
To me je i potaklo u razmisljanju da imam dovoljno potisne sile da poleti iz ruke. Mislim da ga nisam dovoljno jako bacio, pored levrukog "hendlovanja".

rajker

Quote from: pnedic on May 15, 2015, 03:14:12 PM
Quote from: rajker on May 15, 2015, 01:08:59 PM
....

....

Pa znas sta, ovaj motor je definitivno dovoljno jak za ovaj model (mozda prejak).
To je ovaj 3536/1100KV (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__34225__Turnigy_D3536_8_1000KV_Brushless_Outrunner_Motor_EU_Warehouse_.html?strSearch=3536) - sad napamet govorim (mozda i nije).
Na punom gasu skoro hoce vertikalno na gore da ide (sa ovim propelerom). U jednom postu sam naveo da je sa trave poletao kao metak sa ne vise od 4 m rulanja.
To me je i potaklo u razmisljanju da imam dovoljno potisne sile da poleti iz ruke. Mislim da ga nisam dovoljno jako bacio, pored levrukog "hendlovanja".

OK onda probaj ako smatras da ima dosta snage motor.Puno srece  ;namig
Nije sramota učiti !!!

pnedic

Quote from: banbo on May 15, 2015, 12:56:37 PM
...
Ja mog bixlera omlatio 3x i pogledao ovo i od tad sretno polecemo  ()-()

Kako ovo deluje jednostavno :)

Anakin

Quote from: marko.jovanovic on May 15, 2015, 12:20:53 PM
Quote from: gizmo on May 15, 2015, 12:59:51 AM
Zbog zbog samih zakona fizike gde  imate motor kao  koji se obrće  i vuče u jednu stranu.
Kod multikoptera je to rešeno obrtanjem još najmanje jednog motora koji se vrti u kontra smeru dok je kod aviona to rešeno tako što se motor krivi namerno prema desno i prema dole (prema dole da bi se izbegla situacija naglog podizanja nosa kada se doda gas)
I zato je nezgodno svaki model bacati iz ruke jer kako je neko rekao nisu svi modeli za bacanje iz ruke ali se daju prepraviti i podesiti.
A kod običnih helikoptera imate repni pripeler koji ne dozvoljava da se helikopter vrti po yaw ili rudder osi.
Kod multikoptera što je više rotora do je gubljenjem jednog motora manje šansi da će model da odmah padne dole ali će svakako biti nestabilan.......

Gizmo, sada kada ti je strucnjak objasnio, mozes one tvoje lustere da utrimujes kako treba.  lol
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.