Main Menu

Izbacivanje (start) motornog modela iz ruke

Started by pnedic, May 14, 2015, 04:18:52 PM

Previous topic - Next topic

marko.jovanovic

@Anakin
Ok kada sam stručnjak preporučujem ti da uradiš sledeće.,
Napraviš perfektan model koliko god ti možeš da ga napraviš.
Postaviš motor u potpunu vertikalu znači da mu se osa potpuno poklapa sa uzdužnom osom trupa.
Postaviš vertikalac u nulu, horizontalac u nulu i ailerone takođe.
Takav model izbaci koliko god ti možeš jako i videćeš šta će se desiti.
A poređenje LUSTERA (odnsono multirotora) i aviona ima veze kao i poređenje juga i džipa ML 63 AMG
Niti sam ja stručnjak niti je pitanje zašto motor vuče na stranu očekivano od TAKO VELIKIH poznavaoca RC-a
Ovde se jedva čeka izgleda da se počne neka kavga. Nekima je to primarna delatnost izgleda.
Izuzimam se iz dalje rasprave!

The ground is the limit (or a water)

Gatti.Gatozza

firebird

@Pnedic, meni ovaj model izgleda (..izgledao je ) sasvim solidan i ok za izbacivanje iz ruke. Za modele ove velicine das pun gas, drziz ga rukom odozdole za trbuh, izbacis pravolinijski desnom rukom iz lakta ( skoro kao pikado), ispred sebe ili sa vrlo blagim uglom na gore. Nemoj da zamahnes svom snagom i iz ramena kao sto sam ti objasnio, ova tehnika je za vece i teze modele sa glow motorima.

Dobar je i ovaj klip sto je postavio banbo, ali ja sam sigurniji kad to odradim "desankom"   lol

Kad ga sredis probaj sa nekim asistentom da vezbate izbacaj, vidi kako se ponasa kad se pusti-izbaci iz ruke.

Anakin

Quote from: marko.jovanovic on May 15, 2015, 06:26:55 PM
Niti sam ja stručnjak niti je pitanje zašto motor vuče na stranu očekivano od TAKO VELIKIH poznavaoca RC-a

Ti sarkazam ne bi provalio ni u dupe da te udari, Igo..., ovaj, Marko...
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

nedbojsa

@Anikin ja ne verujem da su marko i igor ista osoba. Doduše jedino njih dvoje ovde na forumu korite neke reči npr. Aileron dok ostatak zajednice koristi standardne termine, marko je došao na forum odmah  nakon što je neki od igorovih naloga obrisan...

Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

misha

Svojevremeno smo m iz Kragujevca sve modele poletali iz ruke, do smo leteli u okolini Kragujevca.
Poletanja i nisu bila toliko lriticna koliko sletanja. Svako sletanje je bilo kao pod rucnom. U mestu.
Gde podel pipne zemlju tu i ostane. Bilo zbog uletanja u rupe ili visoku travu.

Najveci model koji sam samostalno poletao iz ruke je SUPER CUB raspona 2 m

Anakin

Quote from: nedbojsa on May 17, 2015, 10:43:46 PM
@Anikin ja ne verujem da su marko i igor ista osoba. Doduše jedino njih dvoje ovde na forumu korite neke reči npr. Aileron dok ostatak zajednice koristi standardne termine, marko je došao na forum odmah  nakon što je neki od igorovih naloga obrisan...

Markova IP adresa je skrivena itd...
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

sasa

Quote from: marko.jovanovic on May 14, 2015, 07:45:05 PM

Ja sam recimo T-28 trojan izbacivao iz ruke

Kakva neverovatna slucajnost,isti ovaj avion ima i Igor.  mmmm
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

pnedic

Quote from: firebird on May 15, 2015, 08:17:27 PM
@Pnedic, meni ovaj model izgleda (..izgledao je ) sasvim solidan i ok za izbacivanje iz ruke. Za modele ove velicine das pun gas, drziz ga rukom odozdole za trbuh, izbacis pravolinijski desnom rukom iz lakta ( skoro kao pikado), ispred sebe ili sa vrlo blagim uglom na gore. Nemoj da zamahnes svom snagom i iz ramena kao sto sam ti objasnio, ova tehnika je za vece i teze modele sa glow motorima.

Dobar je i ovaj klip sto je postavio banbo, ali ja sam sigurniji kad to odradim "desankom"   lol

Kad ga sredis probaj sa nekim asistentom da vezbate izbacaj, vidi kako se ponasa kad se pusti-izbaci iz ruke.

OK, prilepio sam mu trup, jos moram da ojacam taj spoj. Ccim to zavrsim (ovih dana) i nadjem vremena da izadjem na livadu, probacu. Uz podrsku i savete jednog starijeg modelara koji je tu u komsiluku (i vas) i to cu da naucim.

Daki

Jos jedna sitnica. Model uhvatis tik ispred tezista. Od tipa modela ce zavisiti i nacin izbacaja.
Life is easy eat,sleep, fly!

pnedic

Quote from: Daki on May 18, 2015, 11:10:51 AM
Jos jedna sitnica. Model uhvatis tik ispred tezista. Od tipa modela ce zavisiti i nacin izbacaja.

Hm, mozda glupo pitanje, ali sta ti znaci "ispred" tezista. Ako mislis izmedju tezista i nosa modela, onda je to malo problem jer ce u tom slucaju repna strana biti poprilicno "teza" pa necu imati korektnu kontrolu nagiba modela. Ako mislis izmedju tezista i repa, onda je to ok.
U pitanju je niskokrilac pa mogu ili ispred ili iza krila da ga hvatam, ako ga drzim od dole.

Daki

Ja takve modele uhvatim od gore ispred kabine. Onda ih jednostavno izbacim iz boka, posto ga uvatim nekoliko mm ispred tezista (to je izmedju nosa i tezista, iza tezista ti je izmedju tezista i repa) model mi vec u ruci ima odgovarajuci ugao 25-30 stepeni. I tako evo vec sedam godina od glow modela do ovih brusles miksera sa krilima. Ne volim da hvatam model iza krila jer je to previse daleko od tezista i model je samim tim nestabilniji u momentu izbacaja.
Life is easy eat,sleep, fly!

marko.jovanovic

Prosto rečeno sistem klackalice.
Ako ga uhvatiš ispred težišta znači da ti je u odnosu na tvoju ruku veći deo težine iza nje pa će manje šanse da bude da ćeš model zavrljačiti prema dole a veće sa blagim uglom prema gore,
Bravo Daki za objašnjenje!
The ground is the limit (or a water)