Pre nego pocnete da bacate pare na advokata razmislite o sledecem.
U Srbiji postoji Vazduhoplovni savez Srbije. Umesto da punite dzepove nekom mrsim..u od advokata, uclanimo se u klubove i pomognimo funkcionisanje kluba mesecnom donacijom od kutije cigareta, omasovimo klubove i preko klubova izvrsimo pritisak na savez da se zauzme za one kojima je namenjen. Savez je priznat od države i merodavan je da razgovara sa Direktoratom. Cemu neformalna udruzenja i peticije gradjana koje nemaju nikakvu tezinu? To je pogresno usmerena energija. Verujem da su mnogi koji su pisali na ovu temu clanovi nekog kluba koji je opet clan saveza.
Kada imamo dovoljan broj klubova koji su clanovi saveza, na skupstini saveza, ciji su clanovi predstavnici klubova, mozemo da donosimo odluke ako imamo vecinu. Ako donesemo odluku da savez krene u razgovor sa direktoratom eto i mogucnosti da se sve institucionalizuje. Jak savez moze da ima veliki usticaj, ali sve opet krece od nas.
Ako VSS postoji zasto je doslo do ovoga? Ne razumem se ja u sve ovo, ja sam obican covek koji se relativno kratko bavi modelarstvom, ali zasto je doslo dotle da obicni ljudi moraju da reaguju, ako postoji taj neki savez koji bi trebao da se bori za svoja prava koja su u stvari i nasa prava/interesi? A ako je VSS bio umesan, a ovo je krajnji ishod, onda .... ne znam sta dalje reci. Klubovi ne postoje svuda, pa da moze ko god hoce da se uclani, da plati clanarinu, dobije mesto za rad, druzenje, zabavu.... nije to bas TAKO. Ovo sto se sada desava nije trebalo nikada da se desi, dase ljudi udruzuju kao poslednji krik razuma onih koji se razumeju u oblast. Trebalo bi samo nekoliko ljudi koji vode te klubove (ako postoje) da okrenu telefon i cuju se sa nekim iz VSS i pokrenu nesto na zvanicnom nivou. Ali eto.... na zalost ljudi su primorani da pokusaju da se sami izbore tamo gde ne bi trebalo da ulaze u borbu.
Gledaj sad, ja se popnem na terasu prvog sprata i pljunem dalje od 15m, pokusajte svi, videcete da moze. Znaci ja sad pozovem Direktomurat i prijavim se za registracioni broj, jel da? Ili ponesem kamencic u dzep koji mogu da zavrljacim 50m, ili lopticu moje cerkice od 3god, pa i njih da registrujem? Ili ovi mali stiroporci koje siroti ljudi prave jer nemaju para - vole da prave sami, koji ni muvu u letu ne mogu da povrede, zasto to mora da se sve registuje. Ovde nema ni grama mozga, i za neko vreme bice t jedan od onih zakona kojima se ljudi smeju, kao kad vidite zakon iz 1900 i neke godine, gde je na primer zabranjeno nosenje gaca naopako. Ni grama mozga....
Zato nemoj nego da trlja na nos ljudima koji jos hoce nesto i da pokrenu, kad nema ko drugi, a kao ima ko drugi.... To je ruzno, i bezobrazno. Ako nema ko da se bori za nas, moracemo samo da se borimo, ma kako ogranicenim sredstvima. Jer ja zelim da za par godina izadjem sa cerkicom na livadu i lepo se zabavim, bez kazne zatvora od 60 dana, 1000e kazne, kisa i krompiri.... Ne svaljujte nista na obicne modelare JER NISU NISTA KRIVI. A najvise galame oni koji su najvise krivi, tako je to uvek. Svi imamo i oci i usi, citamo slusamo, sve se zna i vidi...