Posto vou temu uopste ne pratim (zato sto je u multikopterima i te vrste letilica me ne interesuju)
do sada sam da ojedan svoj komentar, a ako je ovo sto cu pisati vec neko pisao, izvinjavam se unapred
ali ovo je moje misljenje (dakle na osnovu zdravog razuma a ne na osnovu svega do sada pisanog jer nisam ni citao).
Ukoliko nisam u pravu, unapred se izvinjavam onima koji sebe u ovome pronadju.
Kao prvo sve ovo su zasra.. upravo multikopterasi. Lete gde god stignu i jos se time hvale.
Samim tim i tema je na pravom mestu jer u protinmo, tema bi bila negde u nekoj generalnoj temi a ne ovde u multikopterima.
Kao drugo, naravno da su neki plitki umovi pisali taj predlog pravilnika a verovatno su im jos plici
umovi pomagali u tome. Nista novo.
Kao trece, ovaj zakon je fenomenalan za nekoliko ljudi na forumu. Zasto? kao sto sam i rekao
sve se vrti oko multikoptera i snimanja iz vazduha. Jednostavnoi ako neko radi snimanje on
unapred ima dogovorenu tezgu tako da mu nije problem da najavi i mesec dana unapred letenje.
Takodje, cena dnevne prijave ili takse za letenje nije problem jer ce tu cenu preneti na krajnjeg korisnika
tj kupca. Drugim recima, ljude koji su sve ovo zapoceli, vodi samo licni interes.
Dakle, pravi avioni, jedrilice, sportska avijacija moze da leti u zoni aerodroma bez najave,
a mi ne mozemo? Zasto ti koji su pisali predlog nisu nesto ovako uvstili? Zato sto gospoda nemaju
sta da rade na aerodromima vec im treba da lete u sred grada. Da li zbog para ili zbog toga da
bi se pravili vazni.
Ti koji su bili savetodavci ocigledno ne znaju sta je modelarstvo, a i nema razloga da znaju jer
su to potpuno razlicite stvari. Neko mi uplaseno rece da je potrebno dobiti :vozacku dozvolu" za letenje,
i da je potrebno "registrovati" model. Porteban je RACUN?
??
Neuka i nepismena gospodo savetnici i pisaci predloga zakona, modelarstvo nije samo kupovina.
Neki od nas svoje modele i prave. Zato se i zove modelarstvo.
Posedujem 3 letna modela i sva tri su pravljena. Ko ce mi izdati racun?
Kako da ga registrujem? Da ga nosim na atest? Kome? Ne budalite.
DOZVOLA? KO ce tu dozvolu da izdaje? Ima li neko ime i prezime taj koji ima licencu da moze da izdaje
dozvole rc pilotima?
Evo jednog predloga koji je idiotski kao i ovaj predlog pravilnika.
Uvesti kategotije. kao sto imate dozvole za auto, kamion, autobus predlazem da se uvedeu sledece kategorije
- A kategorija - Osnovno letenje (poletanje, letenje u krug ili elipsasto, sletanje)
- B katogorija - isto kao A samo da zna i popreko preko piste
- C kategorija - A + B + da zna da leti na sve strane i da moze da mozda i napravi neki okret na ledja i sl. (akorobatsko nedefinisano letenje
)
- D kategorija - A+B+C + Skala letenje tako da sme da leti samo onako kako je taj tip aviona leteo.
- E kategorija - A+B+C+D + akrobatsko letenje kontrolisano
- F kategorija - sve gore 6+ 3D
- G kategorija - JET MODELI - ovo zavraniti totalno jer je moguce napasti ne samo svoju vec i obliznje drzave (izvini Mirce ali zakon je zakon)
- H katerorija- mukltikopteri nema nikakvih posebnih zahteva za letackim sposobnostima. Potrebno znanje programiranja i ukljcivanja GPS -a
a ostalo ce model sam raditi
- I kategorija - HELIKOPTERI i ovo bih ja zabranio. Mnogo je bre tesko za letenje. Pokusavao Sale da me nauci ali je bas zeznuto. Ma bavezno zabraniti
ukoliko neko i dodje da uopste trazi ovu dozvolu, odmah ga kazniti.
Dakle, ovako bi se dodatno mogli kazniti oni koji pokusavaju da lete akrobatski a nemaju dozvolu, ili recimo preletite pistu popreko
a imate samo A kategoriju, to je i za novcanu kaznu ili 3 dana zatvora.
Eto kao sto su ovi koji su pisali predlog zakona, i oni sto su im pomagali imali genijalne ideje, dodajem
i ja jednu podjednako genijalnu mada mislim da se ne treba zaustaviti jer je ljudska glupost beskonacna.