Ne bih da ispadne da imam želju da ti rušim sneška ali te male letelice do 500gr, gotovo je nemoguće leteti van propisanih granica, na 50m visine i 100m daljine one su tačka, te je teško odrediti položaj letelice u prostoru, samim tim je veoma teško bezbedno upravljati istim. naravno ovo ne važi za neke modele jedrilica, no npr. DLG jedrilicu je veoma teško izbaciti na visinu od 50m, stvari se menjaju ako se uhvati neka termika... takođe retko ko od nas koliko ja znam tera svoje modele u propisanim kategorijama preko propisanih visina, o tome da pilotira takvim letelicama u propisanim granicama doleta, koliko ja znam baš niko, tj. može ali uz FPV opremu na drugi način je fizički ne izvodljivo.
Druga stvar, a i ko bi merio i kako da li je model u nekom trenutko prešao propisane granice, niti nas teraju da imamo telemtriju, visinometre, brzinometre... ima nas koji imamo telemetriju ali opet niko nas ne obavezuje da dostavljamo logove sa letova.
Baš razmišljam da li sam i koliko puta video da neko pilotira modelom preko propisanih granica i iskreno da kažem ja se ne sećam, naravno ovo ne važi kada su jedrilice u pitanju.
Kada pročitaš brojke izgledaju male, ali kada realno pogledaš model u vazduhu stekneš sasvim drugi utisak.