Pre nekih mesec-dva dana pozvali-dosli, dva mladja momka, civilni piloti, kupise neke stvarcice i modele aviona.. Jedan leti za Montenegro Airlines, znamo se od ranije, njegov drugar leti za Air Srbiju, nov u prici... Kupio poslednju mini Cessnu Riccs, sebe i dece radi da se malo zeza igra kad ima vremena...
Dodje pre neki dan, ponovo, ktija originalna, nema landing gear spakovan !? nije se do sad desilo, ali uvek postoji prvi put... Odmah smo nasli odgovarajuci, stavili, usrafili i krenuli pricu, vezano za pravilnik, inace on je nekako vezan, nesto preko pilota, nisam upamtio sa DCV, kazem mu je bice problem, vec je problem, okrene svog drugara u DCV, kad eto pravi covek na pravom mestu, on i jos jedan kolega se bave Pravilnikom... Vrlo opusteno smo malo popricali telefonom, kaze OK mozemo da popijemo kaficu i da popricamo... Inace, nas novi Hobby pilot, kad je poceo da prica objasnio mu je gde se nalazi, sta radi, da je cela prica OK, zabavna i interesantna... Nisam ni znao da je sediste DCV 150-200m od mog stana u Bgd, Skadarlija... VSS na 5-600m.... Rado sam prihvatio, ispruzenu ruku i nacelno dogovorenu kaficu (obozavam espresso sa malo mleka, bez secera), rekoh da idem na odmor 14 dana (Vietnam), te se dogovorismo da se javim kad budem bio u Bgd, krajem Feb. Nas novi kolega po hobiju, mi dade predlog, nakon zavrsenog tel. razgovora, da bi mozda bilo pametno, da ga/ih pozovem, ako se napravi neki iole skup Hobista-modelara-letaca.... Sto sam takodje oberucke onako napamet prihvatio, kao i svaku drugu slicnu akciju.... U tom nekom, neobaveznom, kratkom razgovoru, sa odgovornim covekom, mislim da je tema ipak ozbiljna i da ne ide "telefonski" bilo sta cackati, samo smo malo neobavezno procakulali, Pravilnik je donet i isti ce postojati od sad pa zauvek, prihvatljive su neke razumne izmene, koje ne ugrozavaju toliko vazdusni prostor i ozbiljne civilne, vojne, sportske, rekreativne aktivnosti na nebu, mislim na prave vazduhoplove i letenje od strane nas, "imitacije" vazduhoplovstva, da tako kazem, svi oni su na mestu br. 1, a mi smo tu sa strane, recimo br.2, hobisti, rekrativci sa kojekakvim sokocalima, koja se mogu lako zloupotrebiti i sa kojima zbog eventualne ne brige i ne znanja ili vec cega hoces, mozemo ugroziti, nebo, ljude, imovinu i svasta nesto... sto stoji, te se krenulo sa pravilnikom, kao nekom regulativom.... opet negde razumljivo... Pitan sam kolike su nase letelice, misleci na avione, rekoh uglavnom do 2 ili 2,5m raspona, ali takvih je malo, vecina je kod nas od izolacionih materijala do recimo 1 ili 1,5 raspona, pohvalio sam se da ja imam jedan avion (Sukhoi) raspona 3.2m sa velikim motorom, na pitanje brzine rekoh neznam, lupio sam do 150 km/h, da je u prethodnih oko godinu dana bio samo 5/10 min. u vazduhu, ispod 20 Kg, i da imam Blanika od 4.2 m raspona oko 13 Kg, elektro i da je on toliko bio u vazduhu, i da mislim da vecih aviona nema zasad u SRB, i tesko da ce ih biti vecih, uskoro, pre svega zbog cene kostanja istih i nase situacije i sto su oni zahtevni u svakom smislu, aerodrom prostor itd... Da, bilo je jos jedno pitanje visina i realna daljina od pilota, rekoh ne znam tacno koliko je sta u vazduhu ali recimo 500m levo desno od pilota i do nekih 300m visine... moj utisak sto je manje od zadatih vrednosti iz pravilnika...
Ali ostalo je na kafici, vrlo srdacno i nadasve mislim iskreno, kad se vratim sa puta...
Pravilnik NECE BITI UKINUT, moguce su neke manje dorade, ako su realne i ako ne ugrozavaju nebo, moramo biti REGULISANI.... to je neka moja impresija iz tog kratkog razgovora.. bumo videli... Imam neki osecaj da bi smo mogli korigovati nesto oko PARKFLAYERa, i da se izborimo za manje regulativa, ako letimo po klubovima, koji se racunaju u bezbedno mesto naseg letenja, sa letelicama ako se ne varam kako rekose do 25 Kg... Za Pro Snimanje, od cega je uglavnom sve krenulo, bojim se da je manje prostora za doradu, ali to nekako i nema veze sa ovom temom i ovim forumom, uglavnom...
Bilo bi po meni, lepo, ako bi smo, ako nas vreme posluzi, eto organizovali neko pokazno druzenje, letenje, sa razlicitim letelicama, koje su obuhvacene nasim hobijem, normalno i PRO su very welcome, da prisustvuju, ali bez neke suvi[ne i licne price, ja bih ovako, meni treba ovo ili ono, da nekako budemo malo civilozovani i normalni, nekako ujedinjeni, pa mozemo nakon toga da eventualno skockamo neke nase realne prohteve na belo papirce i da nakon upoznavanja sa nama i nasim letelicama, obicajima civilizovanog letenja i hobija, podnesemo to nase papirce na razmatranje.... I da pozovemo i VSS da prisustvuje tom nasem malom dogadjaju.... Mislim da bi imalo smisla ... Ne znam koliko je njih imalo prilike da uzivo to vidi, kako izgleda "live" ....
Uzdravlje pa razmislite