Da Nikola, po evropskom zakonu modeli ispod 20kg ne podlezu osiguranju i to DCV zna i ne spori to-cak se i zalaze da nas zakon bude uskladjen sa Evropskim zakonom (jer mi celo nase zakonodavstvo moramo da uskladimo sa Evropskim). Druga je stvar sto su osiguravajuce kuce kod nas podigle kvote za osiguranje nasih modela na visok nivo ( neznam u kojim mernim jedinicama se racuna sve to) ali evo jednog primera osiguranje za pravog Blanik-a ili Vuk jedrilicu ili bilo koju sportsku jedrilicu je 25 evra na godisnjem nivou u Srbiji a nasi modeli su usli u 3-4 puta vecu kategoriju sto cenovnu sto bezbedonosnu.
Mi trebamo kroz klubove ali iskljucivo kroz klubve i pretstavnike klubova da delujemo da se zakon-propis kod nas uskladi sa Evropskim propisima-zakonima, ne mozemo da gledamo ni Kanadske ni Americke jer hteli ne hteli ceo nas zakon mora da se uskladi samo sa Evropskim..naravno i tu ce verovatno biti odstupanja i tolerancije a na nama je da izvucemo sto bolje uslove i sto bolje propise.
Izvini, ali ne znam odakle ti to da se DCV zalaže da zakon bude usklađen sa EU. Ne tvrdim da to nije tačno, ali oni su pisali ovaj nesrećni Pravilnik, pa mi nešto baš i nije logično. OK, jasno mi je da je Zakon nešto drugo, ali tvoja konstatacija meni zaista zvuči nelogično. Jasno mi je i da se u izradu Pravilnika umešala Vojska sa svojim stavovima zauzetim sredinom prošlog veka. Na žalost, svojim zahtevima samo pokazuju koliko im je zapravo nizak tehnološki nivo opreme, mada ovde ima indicija odsustva prepoznavanja realnog sveta.
Kako god, gizmov gest/pismo je za svaku pohvalu, mislim da na odličan način demonstrira glupavost pojedinih odredbi Pravilnika, elem
Ovde bih se "naglas" zapitao oko još jedne stvari - prijava letova. Mrzi me da tražim, ali čini mi se da je ovde ranije napisano nešto u stilu da DCV baš i nema ljudskih resursa da se zavitlava sa nama i našim zahtevima (pismima, porukama, ...). Složio bih se sa time, ali čini se da DCV smatra da u Kontroli letenja sede besposleni, pošto se zahtev za letenje podnosi njima. Samo da podsetim na neke stavove iz Pravilnika (Član 6.):
... Оператер беспилотног ваздухоплова подноси, за сваки лет, захтев за алокацију ваздушног простора јединици за цивилно-војну кооординацију у оквиру Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд...
... Захтев из става 2. овог члана подноси се писаним путем, поштом, факсом или електронском поштом, на обрасцу из Прилога 1, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део ...
... О захтеву из става 2. овог члана, јединица за цивилно-војну координацију одлучује на основу расположивости захтеваног дела ваздушног простора ..."
Po logici stvari, ako se već traže i koordinate prostora u kojem se leti, trebalo bi da neko proverava i dostupnost tog prostora, odnosno da učitava i analizira date koordinate. Evo stiže sezona i živo me zanima ko i kako bi obradio sve zahteve za letovima. Realno je pretpostaviti da bi od hobista trebalo da stiže na stotine zahteva dnevno - da li je uopšte moguće da svi budu propisno obrađeni?!? Po svojoj prilici neko će uskoro raspisati konkurs za prijem u radni odnos par desetina nekakvih "verifikatora"
Sve u svemu, neko je baš jeo nešto pokvareno, kada je pisao Pravilnik.
Uzdravlje!