Main Menu

JANTAR 5m

Started by promat, November 28, 2012, 12:55:01 PM

Previous topic - Next topic

promat

Nacinio sam gresku koja se odnosi na realnu mogucnost da osetljivost po dubini bude velika i izostavio da pomenem glavni problem ,obstrujavanje horizontalnog stabilizatora.

pozdrav svim modelarima

Dusan Papic

promat

Uz pomoc mojih prijatelja i kolega,pokusao sam da poletim ovu jedrilicu dana 31.08.2014.Vreme je bilo idealno.Kao sto se vidi sa fotografija izvrsena je priprema za probni start i nakon toga pokusaj da poletimo sa trave.Taj pokusaj nije uspeo zbog neravnog terena visoke trave i malog precnika tocka stajnog trapa.Nakon nekih podesavanja pokusali smo start sa betonske piste stajanke aviona.Napravljeno je tri pokusaja .Drugi i treci su bili neuspesni i doslo je do ostecenja nekih delova jedrilice.Nakon analize dogadjaja zakljucio sam sledece:Tocak stajnog trapa je bio malog precnika i pod opterecenje mase jedrilice se deformisao i tako spustio prednji deo trupa za oko 20mm.To je dovelo da smanjenja napadnog ugla krila i potrebe za vecom brzinom  modela koja je omogucila dovoljan uzgon te se model naglo podigao i sa visine oko 2,5m je pau kovit i model se ostetio.ovome je doprinela i cinjenica da je Horizontalni stabilizator bio klateci i sa prevelikom degradacijom uglova.Ostecenja nisu velika ali je iskustvo iz ovog pokusaja znacajno.Ocekujem da u narednim danima to dovedem u red.Zahvaljujem se mom prijatelju Bati stepanovicu,Bojanu Jovanovicu i Branku Golubovicu na pomoci kod ovog pokusaja.Sa zakljuccima koje sam doneo moji prijatelji su se takodje slozili

Pozdrav svim modelarima

Dusan Papic

promat

Neopravdano je bilo zastoja na ovom poslu ali je dosta u medjuvremenu uradjeno.Postavljen je novi stajni trap,koji je povecao napadni ugao modela sto ce omoguciti krace rulanje pri poletanju modela.Osim toga zamenio sam horizontalni stabilizator sa Pendel-klateceg na fiksni i tu sam napravio proracun za degradaciju uglova ili ti EWD i provere kod vec postojecih slicnih modela,dosao do zakljucka da je EWD 2,5 - 3 stepena.Svakako je sada postavljena i pokretna komandna povrsina horizontalnog stabilizatora kao i mehanicki prenos za to.Jos samo treba da se proveri stvarni polozaj EWD i nakon toga da se pokusa jos jedan start sa betonske  piste na Ceneju.Kao i svaki puta ocekujem pomoc druga Bate Stepanovica ,druga Branka,druga Bojana i druga Julija.

Pozdrav svim modelarima

Dusan Papic

promat

Posle prvog pokusaja poletanja Jantar-a ,konstatovao sam da je tocak glavnog stajnog trapa malog precnika i da je kao sto se vidi pod opterecenjem deformisan tezinom modela.Sada sam stavio tocak veceg precnika  a i deformacija pod opterecenjem je neznatna.Toce ocekujem povecati napadni ugao krila pri startu za oko 3 stepena a time skratiti duzinu poletanja.

Da bi se mase Jantara bolje raspodelile povukao sam motornu grupu u nazad i time se oslobodio dodatnog balasta na repu od oko 300gr.Istotako sam obezbedio potisak u osi motora za oko 2,4 stepeni u odnosu na osu trupa.

Na osnovu konstatacija koje su uocene na prvom pokusaju poletanja,zameniosam funkciju horizontalnog stabilizatora sa Pendel-klateceg na fiksni polozaj sa komandnom povrsinom.Ocekujem da ce to doprineti preciznijoj efikasnosti komandovanja dubinom.Degradacija uglova  ili EWD je priblizno 3 stepena.To je ono sta je uradjeno na osnovu gore pomenutih zakljucaka . ostaje da se sve jos jednom proveri i krene na drugi probni let

Pozdrav svim modelarima

Dusan Papic