Koji motor za "Cessna 177 Cardinal" raspon krila 2000mm?

Started by Daky, November 21, 2015, 02:59:40 PM

Previous topic - Next topic

marko.jovanovic

:)aplauz :)aplauz :)aplauz
Samo ima tu jedna bitna stavka koje Coka nije pomenuo a to je NABAVKA METIL ALKOHOLA!!!!!!
Lakše ti je naći NUKLEARNO GORIVO nego METIL.
Takođe napraio bih malo poređenje JEDNOKLIPNIH motora.
Glow-zvuk=skuter od 50cc
Benzin-zvuk=motorna teestera ili trimer.
The ground is the limit (or a water)

coka

Igore,

tvoj primer poredjenja zvuka je slikovitiji od mog.
Naravno, ako pricamo o cetvorotaktnom skuteru....

Po pitanju nabavke komponenti, kriticnija je nabavka nitro metana nego metil alkohola.

U mom slucaju, imam neke svoje kanale, kako jos uvek uspevam da nabavim sve sto mi je potrebno.
Druga strana medalje je sto sam prisiljen da sve nabavljam, kada nabavljam, u vecim kolicinama.

Ako zaboravimo moj slucaj, i baziramo se na onome sto je vec i receno, a to je kupovina goriva, kako to vecina modelara  i radi,  gorivo se jos uvek moze kupiti po cenama koje sam naveo u Madjarskoj ili Austriji.

Poredjenje onoga sto tesko nabavljamo u nasoj zemlji sa onim sto narucujemo iz inostranstva i sto objektivno veoma tesko mozemo nabaviti kod nas, je neadekvatna.

Ako vec kupujemo esc, motor, bateriju u inostranstvu, mozemo naruciti i gorivo od Adama ili Vlade iz Rc Srbije.
Cinjenica je da nam je jedino narucivanje goriva i slanje postom, onemoguceno.

U kontekstu toga sto si rekao, jednostavna  nabavka goriva za benzince je veci plus od same cene kostanja  goriva.

zajko

Dobro... ni od cega se napravila tema.... koja je po meni dobra i korsna za celu hobby zajednicu avio-auto-brodo... helikopteri su izumrli kod nas, ili su to mali-mikro, koji su svakako elektro...
Juce sam poceo tekst sa uporedjivanjem pomenutih pogona za zadati avion, ali samo pomenutih motora ovde...iako smatram da je i taj SAITO 1.00 mali ili na granici za ovaj avion... imao sam obaveze napravio pauzu i pre punlikovanja, sam video da je smeker i jos neko, vec nesto dodao od postova... No, bez obzira sam kliknuo "post" kad sam vec kuckao...

elem, ono sto je bitno smeker kaze:

"U svakom slicaju, meni ne predstavlja probelm da ja stavim glow kinez ili slicno jer taj avion nece biti kod mene, jos sad ga je rezervisao drugar, a on zeli glow i onda sta drugo da kazem... Tako da eto to elektro neka bude ako bas ne nadjem nista od glowa, ali znaci ona moja dva linka ne bi bila dobra za ovaj avion, tj oni jesu kinezi i ja jesam na mustangu imao ASP dvotakni od 10cc i nisam imao problem... Opet razumem misljenje svih ovde i vidim i znacu gde pravim ili cu tek praviti gresku ako ne poslusam, ali treba mi jeftinija varijanta tog glowa jer avion cu samo srediti i prodati jer skupljam za nesto drugo.."

Tako da sva nasa kuckanja na temu izbora pogona, i zelji da malom pomognemo padaju u vodu, klasicno kao i mnogo puta do sada.... Prljava rabota..
Poenta je u tome sto je neko njemu zavalio taj avion uz neku dobru pricu, polovan i u ko zna kakvom stanju, ali se vidi da smeker nije bas totalni pocetnik, vidi se na snimku 2-3 aviona i neki auto... Kao sto sam kaze digao je ruke od ovog aviona, sa kojim se lepo slikao, sad i on hoce da ga zavali, ali u perfidnijoj varijanti, daj da ubacim bilo sta sto malo kosta... ne zanima ga nista, letenje svakako NE, samo da je sto jeftinije da ga valjda kompletira, jer ga je vec obecao "drugaru", bezecovao... A verovatno tek taj drugar nema pojima, svidela mu se slika gde je krilo duze od smekre za 1m+++ ... A i sam avion, pitanje kako je rascupan, kad je prodavan i u kakvom je stanju.... 
Ono sto moze da zabrine, je to sto ce se taj avion jednom, verovatno negde pojaviti i kako tako poleteti, i.... bilo bi dobro da to bude na nekoj pustoj livadi, sa svojih 8-10 kg... da bi se steta svela samo na taj avion, ruzno je to reci, ali deluje realno  mmmm

Metil Alkohol, se moze nabaviti kod nas, malo je problematicno, treba pismo-Memo, ali moze i jeftiino je, sinteteticko ulje takodje, Motul 2T, ali je malo problem sa NItro cistim i skupo, takoreci neizvodljivo... osim kad neko ima svoje seme..., kao i za sve onda je lako... Gotovo gorivo pa i sa minimum nitra 5 ili 10%, budimo realni, NE moze se nabaviti ispod 10 E, sa malo vise nitro vise i para, zavisi i koji brend itd... svasta nesto... pa taman da ti ga donesu Tata i Mama... Doduse mozda jesam preterao kad sam rekao 20 Eur, realno do 15 Eur litar, opet kazem zavisno brend koliko nitra u %....

Nekad je na Youtube bio clip, pre svega audio, SAITO SOUND.. kao jedan od najmilijih zvukova RC motora u ovom hobiju...

Sta reci... dobra tema na pogresnom mestu... i mislim da bi bilo bolje da se napravila kompletna komparacija za zaista odredjeni avion, kao primer, sa svim egzatnim detaljima i konkretnim cenama za sva tri ili vise setupa *pa i 2-stroke nitro*... da cene budu realne franko Bgd (recimo), jel poruciti motor sa HK, daleko je samo od cene motora, postarina nece biti mala, a na carini nece sigurno proci kao servo kablic ili konektor, pa lepo sloziti mane i prednosti svakog setup, odrzavanje koje je neophodno, troskovi eksploatacije, pribor itd..itd...

To sto neko od nas moze besplatno ili sa malim troskovima, pojedinu stvar nabaviti... to je ipak nerealno.. jer to NE moze svako, ne zna svako, cak vecina ne zna ni sta im treba.. :sljus

bio bi to jedana edukativna tema, politicki korektna, drustveno korisna (verovatno sa puno rasprava i svadjom na kraju)  ;namig

Veliki i skup avion se ne puni sto jeftinijom opremom, nekako mu dodje da je oprema bitnija od same letelice, da bi imalo svrhu..

Uzdravlje  ()-()
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

tibeteagle

Ma ljudi, bez nepotrebnih monologa, čovek lepo reče:
Quoteali treba mi jeftinija varijanta tog glowa jer avion cu samo srediti i prodati jer skupljam za nesto drugo..
Ako je bitno samo da se vidi da ima motori, onda lepo kupiš neki korišteni 2T ili 4T motor na pijaci u klasi 15cm3. Model je svakako već polovan. Ima u ponudi zbog konverzije ili zbog loma modela, čak i za pola cene novog kineskog.
Recimo pogledaj na ibeju.
Problem rešen.
(fiu)

zajko

Quote from: tibeteagle on November 26, 2015, 01:10:19 PM
Ma ljudi, bez nepotrebnih monologa, čovek lepo reče:
Quoteali treba mi jeftinija varijanta tog glowa jer avion cu samo srediti i prodati jer skupljam za nesto drugo..
Ako je bitno samo da se vidi da ima motori, onda lepo kupiš neki korišteni 2T ili 4T motor na pijaci u klasi 15cm3. Model je svakako već polovan. Ima u ponudi zbog konverzije ili zbog loma modela, čak i za pola cene novog kineskog.
Recimo pogledaj na ibeju.
Problem rešen.
(fiu)

NE problem nije rešen, problem tek nastaje... jer će kao sto rekoh taj neki neuki (verovatno) "drugar", mozda probati da poleti taj avion... i tu je problem...
A bez obzira da li je drugar ili NE, nije korektno ....

Problem je rešen kad prodaš avion u vidjenom stanju bez motora, taki kaki je... a kupac/drugar, kasnije vidi šta će ga i kako pogoniti...

Hvala na pažnji

()-()

marko.jovanovic

:)aplauz :)aplauz
Posebno je problem rešen kada kako je Zajko već rekao neko neuk i upali nekeko taj avion pa ga zauka sa njegovih 10 kg u nešto ma šta to bilo zbog lošeg setup-a....  mmmm
Apropo zvuka.
Pravi zvuk košta a pravi zvuk ima uvek više cilindara i izgleda kao ZVEZDA :big smile

tibeteagle

NE problem nije rešen, problem tek nastaje... jer će kao sto rekoh taj neki neuki (verovatno) "drugar", mozda probati da poleti taj avion... i tu je problem...
A bez obzira da li je drugar ili NE, nije korektno ....
Naravno i ja tako mislim, ali je čovek tražio jeftinu varijantu, a znamo da u modelarsvu toga nema, osim na mestima gde je nabavljen dotični model, na berzi polovnjaka.

Generalno, mnogi se preračunaju kada kupe neki polomljeni krš, jer nisu unapred uzeli u obzir koliko će da košta oprema u njega. Dobro je znati unapred kompletnu sumu, pa da se tako udlučuje o ulasku u bilo šta. Tako je barem normalno kod odgovornih ljudi.

Što se sigurnosti tiče, ja sam prvi predložio Saito motor od 17cm3 koji je idealan za ovaj model. Verovatno će odluka biti ona koja odgovara Smekeru.

;namig

zajko

Quote from: marko.jovanovic on November 26, 2015, 04:10:55 PM
Apropo zvuka.
Pravi zvuk košta a pravi zvuk ima uvek više cilindara i izgleda kao ZVEZDA :big smile
Slažem se... to vec spada u perverziju, sa cenom preko 1-2 tisuće jevreja... ja lično volim i neki veci MOKI kako zvuci  ;namig

a ovo je ta perverzija 7Cylinder 4st 260cc Gas Radial Engine

https://www.youtube.com/watch?v=2AUDGHAdnrs

https://www.youtube.com/watch?v=x0rxRcaEEcg    na primer!
()-()

marko.jovanovic

coka

tibeteagle

Dobro je ostati konzekventan u temi. Evo ima lepog i bučnog motora i za cesnu 1/4 skala klase u bokser izvedbi. Bilo bi lepše da ne viri cilindar iz kapotaža, a što je osnvno pravilo pri izboru pogona kod modela skala tipa. Naravno i ovo spada u moju konkretnu preporuku za Smekera za dotičnu Cesnu, pa neka on odabere šta mu je po volji.
;namig

Motor je Saito FA-100T Twin

zajko

i dalje tvrdim da je tema ODLIČNA, za ove zimske dane, mogla bi biti edukativna, za sve nas...
samo sto je u konkretnom slucaju beskorisna u ovom topicu, pa smo samim tim svi off-topic...  oo))

Daky

Ali problem je sto bih da ja ulozim u motor do 150â,¬ jer toliko imam i da ga prodam, tesko da planiram da cu da ga zadrzim, a taj drug koji zeli da ga zadrzi reko mi da mu motor nije bitan jer ne zna kad ce leteti sa njim a ja ne bih da ispadnem pi**a i da ku uvalim motor sa kojim  ne moze da ga pokrene iz mesta vec bi to skockao na neku minimalni cifru i prodao sa nekom minimalnom zaradom... Znaci to sto diskutujete o Saitu i motorima i 400/500â,¬ ja bi rado i znam o cemu pricate ali moj dzep nije toliko tezak..
Dalibor Daky Ilić

Anakin

Pitaj ove najaktivnije savetodavce na temi koliko su skala modela od 2+ metara leteli i na koji sve pogon...
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

zajko

Quote from: Anakin on November 26, 2015, 07:51:40 PM
Pitaj ove najaktivnije savetodavce na temi koliko su skala modela od 2+ metara leteli i na koji sve pogon...

EVO 7.5 cc Piper Pawnee              razmah krila 2m + neki cm
                 j-3 Piper CuB              razmah krila 2m + neki cm
                 ALFA/ARROW              razmah krila 1.6m
                 F-22 RAPTOR               razmah krila 1.45 m
2 x EVO 7.5 ccc  Dual Ace Twin      razmah krila 1.77m             itd..itd..

EVO 0.61 cc   Cherokee                 razmah krila 1.6 m              mora da je bilo još nešto al se ne sećam...

SAITO 0.72      Piper Pawnee           razmah krila 2m + neki cm
2 x Saito 0.62   B-52 Mitchel Twin    razmah krila 2.05        nije jos poleteo ali spreman  ;namig
Saito 1.00       Kyosho Phantom F1   razmah krila  1.24m Bi Plane
                      Sopwith Camel                              cca 1.4 m  Bi Plane

Zenoah 20cc    Sopwith Camel                              cca 1.4 m  Bi Plane
                      T34 Mentor                                    1.5 m   (odustalo se.. kao cigla)
                      J-3 Piper Cub                                 2.7 m
                      itd...itd...
Zenoah 26cc    H9 acro ne sećam se modela           2 m ++
China 26cc Gas  neka Cessna                                 2m  ++
Zenoah 38cc    Sundowner F1                                2.05 m
EVO 50cc         PA-18 Super Cub                            2.7 m   (spreman treba da poleti)

MVVS Twin 150cc   Sukhoi                                     3.2 m

Elektro AXI       Blanik L-13                                    4.2 m
Elektro             Carbon-Z Cub                                2.7 m

nešto je sigurno zaboravljeno, a one male ne vredi pominjti...

Ovo je od mene
()-()