Koji motor za "Cessna 177 Cardinal" raspon krila 2000mm?

Started by Daky, November 21, 2015, 02:59:40 PM

Previous topic - Next topic

tibeteagle

Quotea taj drug koji zeli da ga zadrzi reko mi da mu motor nije bitan jer ne zna kad ce leteti sa njim a ja ne bih da ispadnem pi**a i da ku uvalim motor sa kojim  ne moze da ga pokrene iz mesta vec bi to skockao na neku minimalni cifru i prodao sa nekom minimalnom zaradom...
Ako stvari stoje tako onda evo i mog zadnjeg predloga iz velikog iskustva. Nije zahvalno, ne islpati se, a ni ne sme se sastavljati i opremati model drugima. Razlog je odgovornost. Ako nešto iskrsne loše, ti ćeš odgovarati, jer si nešto loše uradio ili ugradio, reći će budući pilot. Zato ga prodaj odmah ovako, ako nećeš da ti boli glava. Onu siću koju si planirao da zaradiš na složenom poslu, sa ulaganjem svog novca, možeš na bilo koji jednostavniji način da zaradiš.
Modelarsvo radimo samo za sebe radi zabave. Ako neko drugi hoće zabavu, neka uradi sam. Skoro nigde u svetu nema da se kupi poptuno sklopljen i opremljen model ove veličine, ali ni manje, upravo zbog odgovornosti. Ako ipak, potpisuje se izjava da graditelj ne odgovara za odkazivanje rada delova, pa ni za svoj rad. Odgovornost u potpunosti preuzima pilot, koji treba da je kvalifikovan za samoinspekciju svog modela, ili za to zamoli trećeg i to plati. Za takve usluge potpune gradnje se naplaćuje iznos koji je veći od vrednosti modela i opreme. Naravno to je u ozbiljnim zemljama tako praksa, zato i vredi to tako raditi nekim firmama.
;namig

zajko

A, sad da se malo uozbiljimo, napolju hladno i bljak vreme, pa ko velim da budem čovek od reči, a šta mi teško... uzeh da napravim jednu uporednu tabelu, lepse izgleda i preglednije je kao EXCEL file ili PDF, ali nisam znao kako to ovde da okačim, pa sam samo copy/paste... Neke podatke sam uzeo od proizvodjača, neke na net-u, neke iz nekog mog iskustva, ali aprox... tako mu dodje negde    (res)
Normalno/Naravno, u ovu kalkulaciju i odabir nisu uzeti u obzir i drugi elementi koji su jako bitni, stil letenja, želje stvaraoca ili pilota itd... onako uopšteno, mislim, ne znam da li je to uopšte moguće do u detalje odraditi takvu tabelu, bar ne za kratko vreme i na brzinu... Ali sam se vodio idejom da može negde možda nekad nekome od neiskusnih ili manje iskusnih da bude od nekakve pomoći, prilikom odabira agregata, uzimajuci u obzir ukupnu cenu setupa, orjentacioni, potrošnje i održavanja, koje je svakako komplikovanije od navedenog uopštenog....

Nadam se i priželjkujem da će biti i komentara, dopune, korekcije, a i drugačijeg mišljenja.... Živela DEMOKRATIJA  (photograf),
ako budemo konstruktivni, možda svi nešto naučimo, (rat će ljudi zbijmo redove)   :mhm

AVION, raspona krila 1650mm, Warbird, te_ine oko 5.5 kg (F4U-1A Corsair 20cc ARF)   

motor                    EVO .91NT      Saito 1.00           Zenoah 20 Gas EI              POWER 60 Bl
oznaka                    EVOE0910        FA-100                        ZENE20EI                     EFLM4060B
te_ina komplet Gr.       570 gr.                  595 gr.                    1162 gr.                            380 gr.
gorivo                    Nitro 20-30%      Nitro 20-30%          Benzin + 3% ulje                 Elektro
Stroke                      2 stroke                 4 stroke                2 stroke                           N/A
snaga                     oko 1.5 HP        oko 2 HP                oko 1.8 HP                        oko 2 HP
kubika_a                        15 cc                 17 cc                          20 cc                                  N/A
preporu_eni Prop.   13x7 - 15x6     14x8 - 15x6             14x6 - 16x6                     15x8 - 17x7
RPM                           up to 15000     up to 11000              oko 8500                up to 10500 (470KV)
ESC-BEC9/20A                 N/A                  N/A                          N/A                        90A (Castle Creation)
Te_ina ESC/BEC Gr.          N/A                   N/A                           N/A                                   85 gr.
Cena Bgd ESC                 N/A                  N/A                          N/A                                100 Eur
pogonska Batt                 N/A                  N/A                          N/A                         Li-Po 5000Mah 6S 10C
tezina pogon.batt  Gr       N/A                  N/A                          N/A                                 750 gr.
Cena batt. Bgd                 N/A                  N/A                          N/A                               cca 100 Eur
Ignation Batt. 2S        N/A                  N/A                   Li/Po 2000Mah +                   N/A
Cena batt Bgd                N/A                  N/A                     N/A                                    N/A
Start Stick   5 EUR         DA                  DA                          DA                                   N/A
potrosnja  300 gr.    oko 20 min.     oko 15 min.            oko 20 min.                       oko 4 min.
Cena  Bgd                   170 Eur            200 Eur             230+20= 250 Eur           120+100+100=320 Eur
                                                                                                               Li/Po punjac min. 50W od 50 Eur++
NAPOMENA          Donja granica   BOMBONICA!          BOMBONICA!                Dobro, kratko, cisto, skupo !
                          prevazidjeno !   10xskuplji let         naj..Jeftiniji let                  Nema zvuk/dim/miris

Cena goriva za 1
let cca 20 min.             cca 5 Eur            cca 6 Eur                      0.5 Eur                                cca 2 Eur
                         štelovanje često   štelovanje 1 god.      štelovanje 1 god.            samo održavanje baterije
                      1 lit 30% = 15 Eur   1 lit 30% = 15 Eur  1 lit 3% oil = 1.5 Eur     baterija 300 x charge/discharge

Kalkulacija se ne sme uzeti kao 100% tačna, radjeno na brzinu I orjentaciono, ali je odnos cene ugradnje, potrošnje i održavanja, tu negde !    mmmm   

Uzdravlje ()-()      
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

Anakin

Zajko, otkud ti ideja da sam na tebe pomislio u postu!? Pratim forum, dolazio sam u Ivanču, znam jako dobro šta letiš...

()-()
And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.

zajko

Shvatio sam.. ali da dam primer.. a drugo da ne kazu drugi sere ko foka a nije se predstavio ... sala !

()-()

Daky

Au, onda moram da razmislim dobro sta cu i kako cu..
Dalibor Daky Ilić

sasa

http://imgur.com/IZv6Qad

Ustvari,ne moze,ovaj je za autice   :hehe  :_D
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

Daky

Dalibor Daky Ilić

coka

Posto smo skroz zastranili i od potencionalno edukativne teme dosli do zezanja i moralisanja o tome kako se prodaje ili ne prodaje model, hajde da sa vama podelim neobicnu radost i zahvalnost sto sam nakon podosta godina shvatio da je specificna potrosnja cetvorotaktnih motora veca od potrosnje dvotaktnog motora, i da je samim tim let sa dvotaktnim motorom jeftiniji  (sa istim gorivom), nego let sa cetvorotaktnim motorom.

Poredjeni su Saito 100 i Evo 91.

coka

Cena goriva je sledeca:

Kupovno gorivo tipa Rapikon, Pelikan, .., dakle ono sto mozetev naci u Madjarskim prodavnicama je izmedju 25 i 30 e za kanticu od 4 litre.
U to gorivo, posto je pravljeno iskljucivo sa sintetickim uljem i procenat je oko 18%, uvek sam dodavao oko 2% ricinusa.

Cenu vam ne govorim egzaktno, jer u zavisnosti od ponude i toga da li kupujete vise ili manje, mozete ocekivati i neki popust u Budimpestanskim radnjama.
Dakle, cena po litru, 6-6.5e.

Pravljeno gorivo, kosta ovoliko:

2l Motul micro ulja, najkvalitetnijeg sto mozete naci je izmedju 30 i 40 e.
U Motulu u Beogradu ce te ga platiti 40e, dok je u Budimpesti cena bila nest oko 30e.
Kantica je od 2 litre.

Ricinus uvek nabavljam u apoteci i litar kosta izmedju 1000 i 1200din.

Metil vas kosta oko 1 e po litru.
Bilo da ga kupujete u Krusevcu, gde ga veoma retko ima, ili u Banatu... kada se uracuna i put do tamo, naravno na kolicinu od 200l, koliko uvek i kupujemo, cena je do 1e po litru.

Nitro metan je najteze naci. U inostranstvu ga ima, kod nas retko.
U madjarskoj sam ga placao oko 25e. Nikada ga nisam platio skuplje od 30e po litri i toliko kosta i u Austriji.

20 litara goriva, kada pravim, racunica je sledeca:

2 litre Motul micro..............................35e
2 litre ricinusa....................................20e
2 litre nitro metana  ..........................60e
14 l metil alkohola..............................14e

dakle, suma je 129e.
Ako zaokruzimo na 130e, litar vas kosta 6.5e.

Cisto radi price, uzimao sam maksimalne cene i najkvalitetnije komponente.
Moze se koristiti i tehnicki ricinus....onda je cena nest niza.

O recepturi se moze reci puno a ne reci nista.
Nekada je svako imao svoju recepturu, sada nas je malo koji sami muckamo goriva.
Bez zalazenja u tribologiju i termodinamicke procese, ova receptura sa 10% nitro metana i 20% ulja, koje je ravnopravno podeljeno na ricinus i sinteticko ulje, najbolje mi se pokazala.

Sa ovim gorivom letim sve svoje cetvorotaktne i dvotaktne motore, bilo da su na helikopterima ili avionima.
Nakon sezona i sezona rada, unutrasnjost motora je cista, lezajeve na saitu jos nikada nisam zamenio, a poprilicno se prica da su oni  kratkog veka na ovim motorima.

Ako je ovo prica u zimsko vreme, koja se moze smatrati duhovnom onanijom, shvatite ove redove kako god zelite.

marko.jovanovic

Prodam ti ja moj motor. Ugradiš ga sa poteznicom. Motor je težak 2 kg, DA bi ga kompletirao  treba da ti strugar napravi redukciju na koju ćeš staviti spiner, treba ti auspuh koji na vašaru košta 300 dinara. metar creva za gorivo koje je presmešno, rezervoarčić sa filter tegom takođe na vašaru 300 dinara, spiner i elisa. I eto ti motor sasvim dovoljan za taj model koji ćeš paliti kao i kod autića, nema zezanja oko startera i gluposti, cena goriva je cena benzina + ulje sthill za mešavinu koje je takođe nešto džaba a ide u 4%.
Sve u svemu avion kompletiraš sa motorom za manje od 50-60 eura. Vožnja skoro džaba, kvalitetan Nemački motor, Japanski karburator...
:jaki: :jaki: :jaki: :jaki: :jaki: :jaki: :big smile :big smile :big smile :big smile :big smile :big smile
The ground is the limit (or a water)

marko.jovanovic

Zaboravih još kill swich i servo za gas ali to ti treba i za ostale varijante....
Nije sve tako jednostavno i jeftino koliko izgleda...
Skupa je ovo NARKOMANIJA-ovaj ZAVISNOST u kojoj uživamo!
Baš nešto slušam kako napolju kiša udara o oluke a meni lepo da pišem......
The ground is the limit (or a water)

Daky

Mene zeza vreme, vreme sto ne mogu da se posvetim dosta ovome a rado bi, i onda ne gledam da budem precizan vec da zavrsim to i da se oslobodim, imam dosta modela i resio bih i ovo a stvarno mene ne interesuje da li je motor glow ili gas ili nitro ili benzin ili trt mrt... Ono sto mi najvise treba, da mi neko postavi link sa motorom do 150â,¬ i da ga odmah veceras narucim..
Dalibor Daky Ilić

zajko

i ... ONDA JE MRMOT ZAMOTAO ČOKOLADU U FOLIJU.....

i tako ja setam po svetskim prodavnicama..... i trazim gde da kupim jefitinije Glow gorivo.... milina jedna... i naletim na  ponudu distributera iz Louisiana USA mesto Batom Rouge, udaljeno 88,9 miles od New Orleansa, a od Beograda svega 16h 5 min. sa 3 presedanja ... ali ponuda izvrsna... ako se cenkas, zaviosno od ponude i potraznje.... i konacna ponuda
Morgan Fuel Sidewinder Race Blend 20% Nitro Fuel   za  US Gallon (3.78541 lit)   6.99 US
Byron Originals 20% RACE 2000 Gen2 Car Fuel         za  US Gallon (3.78541 lit)   7.99 US
minimum porudzbina 1 x 10Ft kontejner,  isporuka u metalnim buricima od 30 Gallon-a.....     (photograf)

Svet je cudo.. svasta se moze jeftino dobiti... "jer u zavisnosti od ponude i toga da li kupujete vise ili manje, mozete ocekivati i neki popust"

ili mozda da otvorimo novi topic, kako da se jeftino smucka gorivo, sa predjenih do 1000 km (prilikom nabavke)  :sljus

Al ajd dobro hladno je napolju, vreme lose, magla, uzas.....

tibeteagle

QuoteMene zeza vreme, vreme sto ne mogu da se posvetim dosta ovome a rado bi, i onda ne gledam da budem precizan vec da zavrsim to i da se oslobodim, imam dosta modela i resio bih i ovo a stvarno mene ne interesuje da li je motor glow ili gas ili nitro ili benzin ili trt mrt... Ono sto mi najvise treba, da mi neko postavi link sa motorom do 150€ i da ga odmah veceras narucim..
Ako su upitanju samo radovi na ugradnji motora, ja bih sebi uradio ovako. Postavio bih BL motor sa podešljivim nosačem, elisom i ESC-om. Sve navedeno bi koštalo ispod 100.- eura, u zavisnosti gde se kupuje. Akumulator se može i kasnije kupiti, kao što se  i gorivo pupuje. Montiranje ne iziskuje veliko umeće, kao ni ugradnja klupice za LiPo u prednji deo trupa od šper ploče. Izgledalo bi ovako nekako: