Stevo,
direktan odgovor na tvoje pitanje je farbanje ili oblepljivanje donje strane krila trakama širine npr. 15cm (zavisno od raspona): crno-bela, crveno-bela, crno-roze itd. kombinacija. Ali i to vredi do neke visine ili daljine, a onda sve dobija tamno sivu boju. Ne verujem da bi ti reflektujuće trake naročito pomogle, mada nisam probao.
U poslednje vreme koriste se uglavnom na slobodno letećim modelima tačkasti izvori svetlosti koji blinkaju i daju izuzetno jaku svetlost. Montiraju se na trupu ili na donjoj strani krila. To se već vidi vrlo daleko i vrlo jasno. Ali ti na velikoj daljini ne daju pouzdanu informaciju o položaju modela u odnosu na ravan tla. (Ako te to bude zainteresovalo potražićemo neki link).
Kad je u pitanju ono što su članovi pre mene pisali, ono što ja praktikujem kad mi je model daleko, i ako nisam siguran gde je i da li je okrenut ka meni ili ne, je da ne pravim nagle pokrete, jer mi je teško da vidim šta treba da radim ako nakon toga krene da juri ka zemlji, da li je okrenut leđno i sl., a onda kad to krene tako, obično se refleksno zadaju energično komande da bi se model vratio u horizontalni položaj, što za velike raspone kod termičkih jedrilica može da bude pogubno. Jedrlice koje letimo visoko i daleko, zbog nalaženja i "držanja" termike, obično su mirne, stabilne letilice koje treba da su dobro natrimovane i često nisu brze.
Dakle, ne treba paničiti, ne treba praviti nagle pokrete komandama ako trenutno nisi siguran da li je model u stabilnom položaju i da li ga uopšte vidiš. Najverovatnije će nastaviti da kruži stabilno u termici, pa ćeš ga u pogodnom položaju uočiti ponovo. Meni se baš na tvom aerodromu kad smo se ove jeseni družili događalo da ne vidim model po 15-ak sekundi. Pustim da leti kako je natrimovan, objavim okolnim modelarima da ne vidim model i gde sam ga poslednji put video. Ono što je jako važno - praktikujem da tražim termiku kad modelom jedrim u termici licem okrenut ka vetru, dakle model je ispred mene u pravcu vetra, jer ako nešto krene po zlu (gubljenje modela iz vidnog polja, otkaz elektronike i dr.) najverovatnije će mi model polako prilaziti praveći krugove koje sam mu zadao dok je jedrio u termici. Ovo je sitnica za koju znam da veliki broj modelara koji jedre svojim modelima ne obraća pažnju. Ako je model okrenut od mene niz vetar, ako bilo šta krene kako ne treba, sve teži će biti za uočavanje, čak i ako je bočno u odnosu na mene.
Pozdrav od mene.