Main Menu

Potrebna pomoc oko ARDUINO

Started by uros2002, January 10, 2017, 09:24:55 PM

Previous topic - Next topic

uros2002

Pozdrav svima.

Da li ima neko ko zna dobro oko programiranja u ARDUINO.

Znam da nije Pitanje za ovaj forum ali mi treba pomoc.

uros2002@gmail.com
Viber 0631170412
ili PM

Hvala svima

tibeteagle

Pitaj ovde, ako nije neki super tajni projekat. Mnogi modelari ga dobro poznajemo, kao i dosta toga oko programiranja MCU.

uros2002

Pozdrav,

Da li neko moze da mi pomogne oko izrade coda i seme za napravim ova dva projekta.
https://youtu.be/KNw5iiyp6Ww

I ovo sa linka
http://arduinoprojects101.com/arduino-rpm-counter-tachometer/

https://youtu.be/L-2Zj2SU9mg

Ovde imam i kod i semu ali neznam koje IR LED i IR Phototransistor da stavim.
Kao i da li ovaj potenciometar sluzi za podesavanje (kalibraciju) Tahometra.

Hvala unapred

Inace treba da ugradin na ovo
https://youtu.be/uGhlOqn8Wkw

tibeteagle

Da je samo kodiranje  Arduina u pitanju, bilo bi jako dobro i već bi CNC strug radio za nekoliko dana.

Vaš ručni strug i strug na klipu se jako razlikuju. CNC strug treba da ima obezbeđene linearne klizače, uzdužno i popreko u bilo kojoj odgovarajućoj izvedbi a koji nosi nož u dve dimenzije. Treba i radno trapezno vreteno za posmak. Na vretena se priključuju step ili industrijski servo motori. Na njih ide upravljačka elektronika snage, drajveri, a njih upravlja Arduino sa specijalnim kodom ili PC računar sa softverom. Dakle ima šta da se prepravlja, dokupije od delova, ako uopšte vredi to započeti.

Ako drugi navedeni Arduino projekat treba za prvi, to se može zaboraviti. Za regulaciju okretaja motora radnog predmeta kod struga za drvo je potpuno nepotrebno, a za upravljanje posmaka koračnim motorima trebaju specijalni industrijski drajveri.

Moj generalni savet svakome amateru u svakoj oblasti je da pre bilo kojeg zamišljenog projekta napravi približno tačnu kalkujaciju krajnje sume, zajedno sa uslugama drugih i utrošenog svog vremena. Bez toga je neozbiljno pristupiti. Računica obično pokazuje mnogo više od zamišljenog na brzinu. Dobro je postaviti i krajnji datum završetka, jer pristup tipa kad-tad ću završiti se obično nikada ne završi.

Na netu predstavljenim projektima većinom ljudi znaju sve oko toga dovoljno ili baš isto ili islično rade na radnom mestu u nekoj fabrici, pa je potpora za svoju izradu dovoljna.

;namig

uros2002

Pozdrav

Mislim da si me pogresno razumeo.

Kao prvo regulacija broja obrtaja na strugu za drvo je obavezna a ne kako si naveo nepotrebna.

Regulacju broja obrtaja radim preko dve remenice na motoru i dve remenice na vratilu prebacivanjem kaisa dobijam dve brzine. Posto motor koji je ugradjne ima dve brzine u sebi tako dobijam cetiri brzine koje su mi potrebne u zavisnosti od posla koji radim (veoma bina stvar)

Video koji sam postavio je od pre par godina kada je strug bio u fazi izrade.

Normalno je da mora imati vodjice po obe ose kojima zelim da vodim alat. To ovde nije jos uvek uradjeno.
Vodjice nemoraju biti kako si rekao linerne klizače vec se moze resiti na drugi nacin.
Na tome trenutno radim.

Za pokretanje nece koristiti Step motore kao pogon vec DC motore sa prenosnim odnosom koje sam vec nabavio i testirao rad u manuelnom modu sa 4 relea i 4 tastera.
Ti motori rade na 24V.

Nisam hteo mnogo da detaljisem u prvim postovima posto ovo nije forum za to vec da vidim da li moze neko da pomogne u projektu.

Tahometar koj isam pokazao na video klipu maze da se napravi i ima kod u prilogu samo me interesuje koji IR LED  i IR Phototransistor da stavim.

Ima na internetu dosta ovih video snimaka da to funkcionise. Ocitavao bih samo broj obrtaja iz navedene cetiri brzine. Cisto kao informacija.

Mahanicko pomeranje motora je reseno samo sam pozeleo da napravim da radi i u automatskom modu ako recimo imam nesto da radim vise komada.

Nije ovo CNC strug niti nameravam da napravim. Ovo je jdna hobi sprava na kojoj pravim razne sitnice i posle ih posaljem u sporet na lozenje. Za mene je to nacin odmora posto nisam stolar niti imam veze sa stolarstvom.

Hvala na odgovorima nisam mislio nista lose.
Pozdrav Dejan

tibeteagle

QuoteKao prvo regulacija broja obrtaja na strugu za drvo je obavezna a ne kako si naveo nepotrebna.
Mehanička promena stepena prenosa  se podrazumeva, samo elektronsko merenje obrtaja je suvišno.

QuoteVodjice nemoraju biti kako si rekao linerne klizače vec se moze resiti na drugi nacin.
Naravno, tako sam i napisao. Sve se zove linearni klizač na radnim mašinama, bilo kako da je on izgledan.

tibeteagle

Za pokretanje nece koristiti Step motore kao pogon vec DC motore sa prenosnim odnosom koje sam vec nabavio i testirao rad u manuelnom modu sa 4 relea i 4 tastera.
Nije ovo CNC strug niti nameravam da napravim.
Na klipu je CNC strug. Netačno je navedeno ispod klipa u tekstu da nije CNC strug, pošto numeričko upravljanje koračnog motora za dubinski posmak radi sa PIC 16f877A mikro kontrolerom. Mikrokontroler je mini računar u jednom čipu. Tako se sa pravom zove Computer Numeric Control. Treba mu reći.

On je vođenje  noža za fazonski oblik rešio tako da dubinski upravlja koračni motor sa MCU a koji je preprogramiran tako da se dobije željeni oblik u više zahvata, dok je uzdužni motor konstatne brzine. To program u čipu treba da zna, inače ne bi se stvorio tačan željeni oblik.To je jedno alternativno rešenje, ali se nigde u profesinalnom svetu ne primenjuje. Navedeni PIC MCU može istovremeno da upravlja sa 3 i više motora, a on to nije iskoristio. Baš glupo.

tibeteagle

QuoteOvde imam i kod i semu ali neznam koje IR LED i IR Phototransistor da stavim?

Sa komponentama se radi samo u laboratorijskim okolnostima. Za praktičnu upotrebu su razvijeni optokupler kapije što je isto samo upakovano u kućište. Šema.
Da se ne mora ništa lemiti, najbolje je upotrebiti neki optkupler senzor modul za Arduino uradi sam projekte. Priključuje se na isti način kao da su komponente posebno, a dodatna elektronika na pločici pomaže u kvalitetu izlaznog digitalnog signala.
Ima da se kupi i kod nas:
http://www.kupujemprodajem.com/Arduino-Speed-senzor-module-41105586-oglas.htm?filter_id=9349701

Korisno:
https://www.google.rs/search?q=optocoupler&biw=1920&bih=961&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwju19nt_LrRAhVGMlAKHcN9AVkQ_AUIBigB#tbm=isch&q=encoder+wheel+software

uros2002

Hvala na odgovoru i savetima za delove.

Ipak mislim da nije u pitanju CNC posto zeljeni oblik ne radi preko napisanog G-code vec preko kalupa koji se nalazi sa zadnje strane.

Ako samm dobro razumeo CNC masina radi odredjeni oblik preko G-code koji se definise na osnovu crteza.

Ovo saa linka gore mislim da je obicaan kopir stugkoji radi po sabloni sa zadje strae. Prilikom pomeraja noza po dubinni (napred nazad) motor ostaje iskljucen. lager koji se nalazi na kraju klizi po sabloni i pomera celu osu.

Mislim da je Program napisan da odredjeni vremenski period ukljuci svaki motor.
po duzini na osnovu koraka navoja moze da se izracuna vreme potreno da alat ide iz pocetne u krajnji polozaj. A za pomeraje napred nazad moze da se pomeri za po nelp;iko milimetara u yavisnosti koje se drvo obradjuje odnnosnno tvrdoce materijala koji se radi, recimo 2s da pomera motor napred.

Mozda gresiim i mozda je stvarno koriscen neki mikro kontroler  aldpostavvljja da mozee  a se odrdi reko Aduino UNO ili slicno. So bi opet moglo  da se  kaze CNC Konttrola.

Hvala jos jednom.

tibeteagle

Ovaj strug na klipu gore jeste u osnovi ručni kopirni strug sa ručnim uzdužnim pomeranjem preko "volana", dok se dubina noža vodila sa šablonom. I sada može tako da radi ako se odkače motori sa prenosom koji sinhrono pomeraju obe ose suporta noža. Elektornika sa MCU je u onoj kutiji ispod crvenog dugmeta. Verovatno sa SD kartice čita putanju noža, a može i da se flešuje u sam MCU dosta toga.

Arduino moduli su izmišljeni izrazito samo da bi se učilo programiranje mikrokontrolera, primena MCU elektronike za mini robotiku i napravi prototip nečega. U nekim manjim amaterskim projektima se Adru moduli mogu primeniti, ali samo ograničeno. Kasnije se sve to isto napravi od industrijskih modula...

Automat mašina nije samo onda CNC tipa ako ima klasični računar sa Intel procesorom, monitor i tastaturu ispred njega i trči listing G koda, već i onda ako to upravlja neki MCU čip. MCU kao kompletan mali računar u jednom čipu je već preobrazio celo naše modelarstvo, a polako će bukvalno sve što je do sada bilo samo ručno biti upravljan sa njime.

tibeteagle

QuoteOvo saa linka gore mislim da je obicaan kopir stugkoji radi po sabloni sa zadje strae. Prilikom pomeraja noza po dubinni (napred nazad) motor ostaje iskljucen. lager koji se nalazi na kraju klizi po sabloni i pomera celu osu.
Pardon.  :'(
Sada sam pogledao video klip skroz do kraja i stvarno je tako kako ste zapazili. Šablon u zadnjem zahvatu noža funcioniše.  ")
On je mikrokontroler programirao samo za postepeno probližavanje suporta do šablona koji je na zadnjoj strani, a na poslednjem zahvatu dubina prati šablon. Baš je ovako glupo, jer u suštini ima sve na raspolaganju da strug radi bez šablona. Treba samo programski osposobiti za to, ako već nije od tada to izveo. Naravno i ovako se smatra kao CNC kontrola zbog upotrebe MCU, ali na niskom nivou.
Ako uzmemo u obzir da je ovaj projekat pravljen kao diplomski rad verovatno jednog srednjoškolca ili studenta programera,  sve mu je oprošteno ako je samo to bio cilj, a možda već i radi na programu za punu automatizaciju.

Još jedan pardon.
(pijemo)

uros2002

Nema nikakvih problema.

Mozda je ovo i CNC na niskom nivou ali je mnogo jeftinija varijanta izgradnje i nema potrebe za znanjem 3D crtanja ili izrade G-code. Takodje radi bez racunara i samim time je veoma pristupacan za hobi projekte struga za drvo.

Mislim da je ovo idealno resenje za moje potrebe.

Vec sam porucio potrebne delove i pronasao kolegu sa ovog foruma koji ce mi pomoci u izradi koda i povezivanja motora za ovu svrhu.
Nadam se da cu u skorije vreme postaviti neke slike ili snimke kako napreduje projekat i da li sam uspeo da uradim dodatnu mehaniku na vec postojecem strugu za drvo.

Ipak ce biti uradjen i prikaz broja obrtaja na displeju. Jos se dvoumim da li da radim sa LCD 16x2 ekranom ili po predlogu kolege koji mi pomaze  "nextion display" a mozda i jednostavnim sa 4 sedmosegmentna broja.

Videcemo kako ce se dalje odvijati.

U svakom slucaju hvala na pomoci i savetima svima.
Ako ima neko jos neki predlog sta moze da se uradi slobodno predloyite.

Pozdrav

mikula

Potenciometar služi najverovatnije za podešavanje kontrasta na displeju.

banbo

Make things as simple as possible, but not simpler.

uros2002

Pozdrav,

Hvala svima na pomoci,

Pokusao sam da ga kontaktiram vise puta li bezuspesno.

Znam da ima da se kupi jeftinije resenje, ali mi je opet draze da napravim nesto sam.
Porucio sam Arduino, IR senzor, mikro prekidace, LCD 16x2 displej, 4 rele modul, i jos nekih sitnica.

Brojac obrtaja sam nasao kod i testirao u Proteus 8 i radi.

Sada pokusavam da smislim sta mi treba i kako da napravim semu za rele i prekidace.

Postavicu sliku onoga sto sam nameravao da napravim.