Main Menu

Takmičenje jedriličara

Started by Milos 94, October 30, 2017, 12:50:06 PM

Previous topic - Next topic

pnedic

stevapn

Bravo!!!

Nego da pitam. Jel čitao neko FAi F5J pravilnik? Ako sam dobro razumeo, imaš ogranjičenje samo na krila do 4m i raspon opterećenja po dm2. Sve ostalo je leti šta imaš, i moraš da koristiš propisane visinomere.

"Maximum Surface Area  150 dm 2
Maximum Flying Mass 5 kg
Maximum wingspan  4 m
Loading 12 to 75 g/dm 2
Type of battery Any type of rechargeable batteries
Type of motor  Any type can be used"

adam

stevap  tako je! sve moze da leti samo mora da ima visinomer priznat od strane FAI

Milos 94

Stevapn,

da ne bude zabune, to je tako po FAI pravilima baš tako kako ti je Adam objasnio. Jedini problem sa FAI priznatim visinomerima je cena.

Moja ideja je bila od početka da se barem u startu, izuzme samo to pravilo i da se leti bez visinomera. Samo zbog cene i ni zbog čega drugog. Pa kad se to naše takmičenje (nazvali ga kako god) raširi i rasprostrani lako ćemo vratiti visinomere.

Bojim se da bi cena odvratila mnoge još u samom startu. 

Ima tu još jedan razlog. Naime, mislim da mi nismo ni kadrovski ni tehnički sposobni da se u svemu držimo FAI pravila kada su klase F5j i F5J-400 u pitanju. Čast izuzecima koji već dugo lete i takmiče se.

stevapn

Slažem se. Motor radi tolko sec, let traje tolko min i sletanje u tačku. Bez visinomera. Rado bih učestvovao na takom takmičenju. Samo treba odvojiti one sa "profi" makinama, jer onda nemamo šanse :)

adam

slazem se da bez visinomera treba kod nas leteti,  (pijemo)

pnedic

Quote from: Milos 94 on November 08, 2017, 05:51:33 PM
... Samo zbog cene i ni zbog čega drugog....

Eh, ja bih sebi odavno vec kupio neki visinomer za rad svog zadovoljstva. Al, jos nisam :)

stevapn

Ameri lete tako, to zovu ALES ako sam dobro shvatio. Motor radi 30s, let 7min i sletanje na cilj. Leti ko šta ima :) i dobro se provode.
Btw, kolko koštaju ti visinomeri?

adam

https://www.hyperflight.co.uk/products.asp?code=ALTIS-V4-PLUS
ako neko hoce da uzme ja cu resavati jer i meni treba jos jedan ,

marko.jovanovic

A jel može da se koriste visinomeri kao senzori telemetrije koja ide uz neke frsky prijemnike?
Kao što je ovo
https://hobbyking.com/en_us/frsky-variometer-sensor-w-smart-port-high-precision-version.html?___store=en_us
Mislim da bi mogli ovo da koristimo iako možda nije po pravilniku FAI ali čisto za naše potrebe, ko naravno ima ono što ide po FAI može i to recimo ali nije obavezujuće....
The ground is the limit (or a water)

adam

ne moze, samo  priznate od strane FAI, ovaj koji sam postavio koriste barem 90% takmicara, ali svakako u nasem slucaju  nam ne treba ,treba da letimo bez visinomera

Milos 94

Izgleda da je tema malo zamrla. Zanima me da li će još neko da se javi sa nekim predlogom.