Main Menu

Пројекат М 1723

Started by presko, April 12, 2019, 10:31:11 PM

Previous topic - Next topic

presko

Најзад почињем са пресвлачењем модела.

За пресвлачење користим ORATEX фолију. Основни разлог је тај, што ова фолија може да се фарба (прихвата боју). Лично искуство ми је показало да се фолије овог типа, лети на високим температурама, врло мало опуштају за разлику од фолија монокот типа, а што је добра особина.

Пресвлачење сам започео вертикалном крмом.

Нормално, прво сам искројио материјал.

За рад користим обичну мини пеглу за путовања.
Њу користим од кад сам почео ове послове и навикао сам се на њу.

Почетни посао сам релативно лако урадио и лева страна крме је била пресвучена.

На исти начин сам урадио и десну страну крме.

Након пресвлачења сам уградио репно позиционо светло.

На месту уградње сам прво скинуо фолију да би лепак хватао за основну конструкцију, ...

... а потом сам петоминутним епокси лепком залепио позиционо светло.

Прирубницу светла сам направио од самолепљиве фолије.

Како се фолија на кривини излазне ивице подизала (лепак није добро хватао), овај спој сам појачао супер лепком. Овде сам дошао до новог сазнања, да супер лепак одлично лепи за фолију. Ово ће ми добро доћи у даљим радовима.

Овим је вертикална крма спремна за уградњу и завршно фарбање.

presko

Наставио сам са пресвлачењем.

На реду је непокретни део вертикалног репа.
За почетак све је исто као и код вертикалне крме.

Реп је скоро готов и на крају радова имамо један новитет. Ивице отвора за затеге на репу су неприступачне за пеглу и њих сам радио лемилицом.
Прво је уследила проба односно налажење одговарајуће температуре (да залепим фолију, а не оштетим делове са 3D штампе).

После овога реп је врло брзо завршен.

presko

На ред за пресвлачење је дошла вертикална крма.

Овде не треба ништа коментарисати.

https://www.youtube.com/watch?v=KNimsFl00sE

presko

Завршен је и непокретни део хоризонталног репа.

presko

Наставио сам радове на хоризонталном репу.

Започео сам уградњу серво покретача.
У ствари прво сам урадио замену поклопаца кућишта покретача.
У првој варијанти сам их направо од авио шпер дебљине 1.5mm. Како су ми се учинили предебелим, данас сам направио нове од композитне плоче дебљине 0.3mm. Стари су ми послужили као шаблони.

Како свака страна крме има свој покретач, пре њихове уградње сам морао да активирам и подесим ови функцију.
Ово нисам скоро радио па сам морао мало да се подсетим, а што ми је одузело нешто времена.

Подесио сам нулте позиције полуга покретача и онда ове уградио на своје позиције.

dejan_ts

Prezo lepo napredujes ,zimska odila za modelarcenje.  (res) (res) (res)

Gde si nabavio oratext

Koje servoe si ugradio u horizontalac

presko

Наставио сам са уградњом система за покретање хоризонталне крме.

За ове радове сам морао прво да се консултујем са рачунаром, то јест да се мало подсетим како сам то испројектовао.

Прво сам обележио позиције управљачких ушки на крми, левој и десној.

Избушио сам отворе за монтажу ушки и ...

... монтирао их.

Потом сам направио потисне полуге.

Коначно сам све монтирао.

https://www.youtube.com/watch?v=xHRsQF41mC4

Како сам раније подесио крилца и мотор, сад хоризонталну крму, а вертикална крма нема ништа битно да се подешава, овим је процес подешавања управљачког система завршен.

drjack

Presko , da li si pravio kompozintu ploču 0,3mm ili si je negde kupio?

presko

@drjack

Нисам је ни правио ни купио.

Направљена је у Београду по мојој наруџби.

presko

Враћам се на труп.

Одлучио сам да сад уградим хладњак уља.

У почетној варијанти сам мислио да га залепим за труп, међутим, у међувремену, док сам уграђивао издувни систем, показало са да је корисно имати на овом месту отвор (ту је и уградња резервоара за гориво), па сам се определио за монтажну варијанту, односно да ми хладњак послужи као поклопац.

С тога сам на задњи део хладњака, за почетак, уградио две металне чауре унутрашњег пречника 2 милиметра као вођице за бајонете за спој хладњак-труп. Прво сам одредио положај хладњака, све лепо премерио и обележио.

На предњој страни ћу уградити завртањ за везу.

presko

Наставио сам са израдом делова за спој хладњак уља-труп.

Чивије за везу сам поставио у чауре у хладњаку. На њих сам поставио чауре које се лепе у трупу. Лепи ћу их у склопу јер ми то обезбеђује тачну позицију.

Пре лепљења сам још једном проверио положај хладњака у односу на труп, пре свега по дубини.

Чауре сам овог пута лепио петоминутним епокси лепком помешаним са аеросилом.

Лепак сам нанео на труп и чауре да бих био сигуран да сам га добро нанео јер је место лепљења прилично неприступачно и слабо видљиво у току рада.

По наношењу лепка, хладњак сам добро учврстио, а придржавао сам га рукама што наравно нисам мога да сликам.

Када се лепак осушио то је изгледало овако.

Следи израда предње везе која ће бити изведена помоћу завртња.

presko

Идемо даље.

Као што сам већ рекао, следи израда предње везе.

Делове за предњу везу сам већ имао, практично сакупљене на ,,отпаду". На располагању су ми били једна четвртка са навојем М3mm извађена раније из поквареног зидног прекидача за бојлер и једна лустер клема.

За почетак сам позиционирао делове и обележио места за уградњу.

На хладњаку сам урезао и обрадио рупу за уградњу четвртке.

Залепио сам је петоминутним епокси лепком помешаним са аеросилом.

По сушењу лепка на хладњаку, монтирао сам другу страну везе, која иде у труп, да би обезбедио саосност у склопу  по сушењу лепка у трупу.

Ово сам монтирао у труп, намазао сам лепком (смолом) и оставио да се осуши.

Делове које сам уградио као да су прављени за мене, уградио сам их без икакве дораде.

presko

Лепак се осушио.

Завртањ за демонтажу хладњака је врло приступачан тако да сам га скинуо са лакоћом

Како нисам сигуран да ће смола добро држати елементе за везу (имам лоше искуство са лепљењем метала епоксиси смолом на кант), све сам их ојачао композитом (епокси смола и три слоја стаклене тканине од 50gr/m2). Једна је ствар лепљење на површину, а друга је лепљење у ,,сендвичу".

Пошто сам завршио са ојачањем, почео сам припреме за следеће радове.
На хладњаку постоје детаљи које нисам дефинисао на виртуелном моделу па ћу то сад да урадим.
Један од детаља је заобилазни вод (бар претпоставаљам да је то).

За почетак сам одштампао цртеж зоне и слободно ручно скицирао део за израду.
Разрада следи.

presko

Данас сам обрадио ојачања елемента за везу.

Хладњак уља је лепо ,,легао" на своје место. Врло сам задовољан сам што сам успео да га монтирам, а да не нарушим спољни изглед.

Пошто сам ово брзо завршио, мало сам се још позабавио дефинисањем заобилазног вода.

presko

Данас сам се мало ,,играо" на рачунару и завршио сам виртуелни модел хладњака уља.

Још само да довршим и стварни модел.