Cenim i postujem sve savete koje si dobio /Dejan, trstenacanin ti je dao pravi savet!!/ u postovima oko startovanja motora RC autica; medjutim, još šezdesetih godina, kada je jedna grupa BG modelara pocela da se zabavlja RC vozillima (nije bilo start blokova niti nekog drugoga posebnog nacina paljenja motora) motori su imali zarez na zamajcu pa se motor palio delom namotanog šatorskog "kanapa" na povlacenje (kao sto se startuju i dan danas takmicarski motori camaca).
Da ne ispadne da previše pametujem evo ti saveta iz knjige "Model car racing by radio control";( strana 58-sma), autora George Siposs-a iz Engleske (mozda ti podje za rukom da je "izguglujes") fotografija "startera".
Da ne dangubis mnogo vremena oko "nauke" starta, evo kako se to /iz muke,naravno!/ radi.
Postavis bicikl obrnuto, naslonis ga na guvernalu i sic; nadjes dobrog druga, koji preko okretanja pedale odigra ulogu "pogona"zadnjeg točka! Time je "starter blok" priveden funkciji!
Na šasiji modela imas u osi zamajca otvor kroz koji delimicno proviruje nazubljeni deo zamajca.
Za start ti sada preostaje samo da zamajac prislonis na gumu tocka bicikla i podesen motor ce trenutno proraditi
Gospopdo; startujte motore!
Ovako se nekada obracao trkacima za start motora, pred trku, Direktor automobilskih trka...
Nakon ovog deljenja "pameti",( a ti si mozda problem vec resio);srdacan pozdrav
P.S. Ja imam dva startera za letece modele /preko spinera i gumenog uloska koji ima mali prestup/ kojim starujem autice, koji nazalost nisu u Srbiji ;sada sam se setio imam nekoliko poteznica ovde. Napisi koji motor ima auto. Imam dosta, doduse polovnih motora, pa ko zna mozda ti se posreci neocekivani poklon...