Zgodna stvarcica-Futaba Battery checker BR 2000

Started by coka, September 23, 2009, 06:11:45 PM

Previous topic - Next topic

coka

Odlucio sam da u svoj flite box uvrstim i sledeci uredjaj.
Rec je o Futabinom battery checker-u koji vam digitalno prikazuje napon baterije, pri opterecenju.

Moze se koristiti za NI-CD, NI-MH I LI-PO baterije, ali samo za varijante napona od 4.8, 6.0 I 7.2V.
Posto u modelima obicno imam pakete od 4 ili 5 celija NI-CD ili NI-MH baterija, kao i nameru da predjem na 2C LI-PO, ovo ce  mi biti sasvim dovoljno.

Struja praznjenja se moze odabirati od 1-3A, kontinualno.
Ako ga ostavite prikljucenog, moze se koristiti i za praznjenje baterija, s tim sto se mora pratiti napon, koji ce vremenom opadati.
Bateriju morate skinuti sa praznjenja kada napon padne na minimalni, za taj tip baterije.
Uredjaj je opremljen i malim ventilatorom za hladjenje.

Checker bi mogao da se smesti u avion, ali kako u radu, bateriju  trosi poprilicno, namenjen je za zemaljsku upotrebu.

Prikljucni konektor je standardan, Futaba-JR.
Ovako to u prirodi izgleda:

Kao rezime onoga sto bi svaki RC modelar morao da zna o baterijama, navescu sledece.

Zamislite bateriju kao rezervoar vode,

Ako izmerite napon, znacete samo da li u njemu ima vode, a ne i koliko.
Ako bateriju napunite modernim punjacem koji vas obavestava o kolicini struje koju je baterija primila, znacete koliko vode imate u rezervoaru, ali ne i kojom brzinom mozete da je trosite.
Ako bateriju, pomenutim punjacem, ispraznite, znacete koliko vode iz rezervoara mozete koristiti.
Ako izmerite napon baterije pri opterecenju (bateri checker-om), znacete koliko cesmi mozete otvoriti, a da voda i dalje tece nekim intenzitetom .

Ovo poslednje je vrlo bitno ako vam je avion opremljen sa vise, jakih servoa, koji pod opterecenjem mogu povuci podosta struje.

Svoje baterije testiram pri struji praznjenja od 1-1.5A.
Potpuno puna, 5-o celijska NI-MH baterija, pri 1A opterecenja, obicno pokazuje oko 6.2V,
dok 4-o celijska NI-CD baterija pri istom opterecenju pokazuje oko 4.6V.

magic

Coko,

baci pogled na ovo http://rcfly4um.org/index.php?PHPSESSID=d588941c61e409487ee4b09570cf9653&topic=2669.0 , moze i u model, samo ga zakacis na kablic za balansiranje i ocitava napone za svo vreme lete, bilo da je glavna ili pomocna baterija. Ultra korisna spravica!

poz
Veljko

Dejan Dobricki

jos jednostavnije
baterija -rezervoar
napon  - pritisak
amper  - litraza ili kolicina
i na kraju wat tj snaga koji je proizvod napona i ampera
inace coko jako pametna stvar medjutim nije bas jeftina a kao sto biva u zivotu da dobre stvari treba platiti tako i ovo
poz

coka

Magic, stvarcica ti je "vrh brate".
Posto je dzabana, mozda se odlucim za takvo nesto....medjutim...Zaboravio sam da kazem mozda i najvaznije, ovaj checker je namenjen iskljucivo za prijemnicke baterije.
Za tu upotrebu, ova tvoja sega mega stvarcica, osim ako letis sa li-po baterijom, nije bas upotrebljiva.
Da budem precizniji, jeste, ali bi dobio dijagram u zavisnosti od upotrebljavanja servoa...a to iako je interesantno kao razmatranje, uzivo, ne bi bas puno pomoglo.
Mislim da bi bila savrsena kada se avion tek napravi, pa u probnim fazama da se snimi sta se u vazduhu desava i koji su opsezi potrosnje baterije.
Razmislicu sada kada dodju JET-ovi na red.
Kod 3D aviona, ne verujem da bi ikada imao potrosnju vecu od 1-1.5A.
Sve u svemu, svaka cast na GADGETU.

Dejo, u pravu si. Korisno jeste, a i nije tako skupo kada pocnes da letis skupe avione, pa u poredjenju sa time...

Goran

Ispravka:

Baterija -rezervoar
Napon  - pritisak
Struja - Veličina rupe kroz koju ističe tečnost (jačina struje).
Litraža - kapacitet baterije. Zavisi od veličine, konstrukcije i tipa baterije.

Ova tema je interesantna i vredi je razraditi.

Upravo otvaram novu temu:
http://rcfly4um.org/index.php?action=post;board=12.0
u kojoj ću da pojasnim stavove.

Pozdrav Goran

magic

Coko,

spravica moze da se poveze i na sve ostale tipove baterija posto ima jos jedan ulaz i da belezi potrosnju i NiMh baterija za vreme leta. Evo uputstva pa se tu lepo vidi sta sve moze da radi: http://www.hillrc.com/UploadFiles/CellLog_8S.pdf  Inace porucio sam jos jednu spravicu, MicroPower V3 E-Logger http://www.eagletreesystems.com/MicroPower/micro.htm na koji moze mnogo toga da se zakaci a jedna od jako korisnih stvari je i Servo Current Monitor koji prati koliko koji servo vuce tokom leta. Kao sto ti rece neke spravice nisu skupe kada su modeli skupi  :big smile.

Inace, punjac koji imam ima naravno i funkciju praznjenja. Lepota je sto crta grafikon na kraju sa svim podacima, pa podesim jacinu praznjenja i pratim kako se baterija prazni!

poz
Veljko

Dejan Dobricki

izvinjavam se sto trujem post ali bio sam opomenut da ne pisem gluposti tako da cu se malo nadopuniti ili ispraviti
amper ili kolicina kroz jedinicu vremena