Main Menu

Zimska oprema u Mađarskoj?

Started by brainstorm, December 08, 2009, 01:08:30 PM

Previous topic - Next topic

englez

signatures are silly, read some, See what I mean?

magic

Veljko

brainstorm

Quote from: englez on December 08, 2009, 11:31:28 PM
Sad ja menjam do zimski gume

Čekaj čekaj, polako. Jel te gume imaju 'pahuljicu' ili ne ?  :_D

englez

Quote from: brainstorm on December 08, 2009, 11:43:41 PM

Čekaj čekaj, polako. Jel te gume imaju 'pahuljicu' ili ne ?  :_D

Ti znas ja neznam sta je 'Pahuljicu'   (giveup)

ivanmagd

ak

To su ocigledno letnje gume, vidi se po sari.
Jel ima tu 4mm?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

magic

Znam da mi necete verovati ali ove gume i nisu tako dobre po snegu  :sljus! Mislim da sam svojevremeno naleteo na test gde se meri trakcija guma slicnih ovima (tz. off road) po snegu i rezultati su bili neverovatni, mislim losi. Merena je sila u Nm koju auto moze da povuce. Ovakve gume su optimozovane za kretanje po zemlji, blatu ... ne po snegu, a katastofa su po mokrom kolovozu!

E sad postoji i tehnicko objasnjenje, naravno. Karakteristika snega je da je koeficijent frikcije najveci za slucaj sneg/sneg, znaci zimska guma treba da zadrzi sto vise snega na sebi da bi bila dobra, sto je u totalnoj suprotnosti kada je u pitanju kretanje po svim ostalim podlogama, tipa mokar kolovoz ili blato. Upravo zbog te karakteristke zimske gume imaju losije ponasanje po mokrom kolovozu od letnjih jer bez obzira na dubinu kanala ne dreniraju optimalno. U zadnje vreme taj problem je skoro sasvim prevazidjen i sa novim smesama koje se bolje "lepe" na nizim temperaturama su cak i bolje.

Isto tako zimske gume su obavezne i na automobilima sa pogonom na sva 4 tocka jer mi uvek kocimo sa sva 4 tocka! Znaci neki "quattro" ima bolju trakciju nego druga kola bez pogona na 4 tocka ali zato koci lose, 3 puta losije nego auto sa zimskim gumama.

I jos jedna stvar ako mislite da stavite samo 2 zimske gume, to moze i nekako da prodje u slucaju prednje vuce, u slucaju zadnje nikako, opet jer je kocenje pretezno na prednjoj osovini pa ako bi ste tu i dalje imali samo letnje ... Ovaj, a sta cemo sa krivinama i sta se u tom slucaju dogadjati na osovini koja ima letnje gume  mmmm?

Mozda Wintera nije najmodernije konstrukcije ali verujte mi da je apsolutno dovoljno dobra za zimske uslove i po snegu bolja nego bilo koji auto i sa pogonom na sva 4 tocka sa letnjim gumama.

poz
Veljko

englez

jrlotpi

Ljudi covek pitao sa kojim gumama da krene put Madjarske i da li mora da kupi zimske gume i sta spada u zimsku opremu .
A Vi dosli do teorije uticaja festektne na gutabi usled aquplaningutera.

tibeteagle

QuoteA Vi dosli do teorije uticaja festektne na gutabi usled aquplaningutera.

(thumb)

Slobodno idi u Mađarsku, ali sa lancima u gepeku u zimskom periodu. 900 dinara je na pijaci i nije važan kakav je, jer ga verovatno nećeš koristiti na dobrim putevima u EU. Važno je samo da imaš ne izlizane gume, na koje su svugde panduri osetljivi.

Ja mislim da na snegu jedino pomaže lanac. Ni jedna guma ne prijanja kao lanac. Većina puteva se brzo očisti (osim na planinskim putevima). Sve teorije o prijanjanju padaju u vodu kada neko naleti na sneg a da nema nikakvog iskustva sa klizavom podlogom.  mmmm

subotičanin

ivanmagd

sasa

A zna li neko neki link sa ovim novim zakonom o saobracaju, ali da ima sve sto obuhvata samo novi zakon

Poz...SASA
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

ak

Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

ivanmagd

Kupi novu reviju SAT u njoj imas potanko objasnjene prekrsaje , poene , cene, nove stvari...

Aleksandar

Postavio sam novi zakon na rapidshare pa ko voli nek izvoli.

http://rapidshare.com/files/320631949/Novi_zakon_o_saobracaju.pdf

Moje iskustvo od pre 3 dana.
Sa benzinske u Somboru krećem uveče nakon točenja, i u žurbi ne uključim svetla (budala baš).
I ne primetim jer pumpa svetli ko Njujork. I posle pumpe me snime i zaustave. Objasnim zasto nisam upalio. Kaže 10 000 kazna.
Šta ću, kriv sam nema govora. Nakon par minuta provere papira mi oprostio grešku, na moje čuđenje! Pošto se za to ide u ćorku.

Al me ovo iznenadilo. Pitam ga koliko da vozimo po selima jer sam se vukao kroz sela od Subotice do Sombora sa 50kmh.
Kaže da bi on vozio 60 jer tako znakovi kažu. A zamislite ovo reći kao opravdanje?! Reko prijatelju, pa nemoguće je promeniti za 2 dana sve znakove...ko bi priznao na sudu ovaj izgovor.
Ma biće tu svega... :-)