Main Menu

Zimska oprema u Mađarskoj?

Started by brainstorm, December 08, 2009, 01:08:30 PM

Previous topic - Next topic

brainstorm

Pošto je trenutno poplava kontradiktornih informacija o tome da se obavezno moraju imati zimske gume da bi se putovalo po Mađarskoj ili su dovoljne ispravne (>4mm dubina šara) letnje gume plus lanci, molio bih drugare iz Subotice koji često putuju da nam malo objasne ako znaju kakva su iskustva sa 'terena'.

Hvala puno!

Dejan Dobricki

ako je potrebna a potrebna je i kod nas zimska guma, nema veze koliko su dubine sare ako je ona letnja guma, od kako je vozila zna se da od 15 novembra nastupa zimska sezona i potrebno je imati zimski pneumatik barem na pogonskim tockovima , e sad ako te zaustave pitanje je dali ce te zezati zbog toga a 10 ovog meseca ce kod nas biti sigurno obavezno jer ce gledati svaku sitnicu da bi ti uzeli pare, tako da uzmi ti te gume ne zbog madjarske nego zbog srbije

poz

adam

u madarskoj trenutno sigurno te nece dirati zbog guma ,jedino ako bude bilo snega mogu ti traziti lance za sneg na granici,sve u svemu slobodno idi niko te nece dirati !!sretan put i pozdrav

Lazo

Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

chupko

Danas sam na radiju cuo sta vozac u Srbiji mora da ima obavezno u svom autu.To su:Zimske gume na pogonskim tockovima(nisu obavezni na ona druga dva?????????)Lanci za sneg(u gepeku),Prva pomoc,Obavezno onaj zuti prsluk sto sija u mraku(kazna za njega je 5000dindži)i trougao.Za inostranstvo se razlikuje od zemlje do zemlje.Negde moras uz sve ovo da imas i aparat za gasenje pozara.I da znate da u srbiji mora da vozite sa upaljenim svetlima i preko dana.

saxpg

Quote from: Dejan Dobricki on December 08, 2009, 01:19:12 PM
ako je potrebna a potrebna je i kod nas zimska guma, nema veze koliko su dubine sare ako je ona letnja guma, od kako je vozila zna se da od 15 novembra nastupa zimska sezona i potrebno je imati zimski pneumatik barem na pogonskim tockovima , e sad ako te zaustave pitanje je dali ce te zezati zbog toga a 10 ovog meseca ce kod nas biti sigurno obavezno jer ce gledati svaku sitnicu da bi ti uzeli pare, tako da uzmi ti te gume ne zbog madjarske nego zbog srbije

poz

Jutros sam gledao nekog na RTS-u. Ne secam se ko je bio gost ( moguce Alvirovic iz SAT-a) ali je pricao o novom zakonu o saobracaju idjela o gumama. Rekao je da u Srbiji moras imati 2 zimske gume ILI sve 4 letnje sa dubinom sare vecom od 4mm + lance za sneg u opremi. Mene je to interesovalo jer planiram da provedem januar u Beogradu, a kod nas u Podgorici niko nikada ne kupuje zimske gume.

brainstorm

Quote from: saxpg on December 08, 2009, 03:26:25 PM
Quote from: Dejan Dobricki on December 08, 2009, 01:19:12 PM

poz

Jutros sam gledao nekog na RTS-u. Ne secam se ko je bio gost ( moguce Alvirovic iz SAT-a) ali je pricao o novom zakonu o saobracaju idjela o gumama. Rekao je da u Srbiji moras imati 2 zimske gume ILI sve 4 letnje sa dubinom sare vecom od 4mm + lance za sneg u opremi. Mene je to interesovalo jer planiram da provedem januar u Beogradu, a kod nas u Podgorici niko nikada ne kupuje zimske gume.

Da to sa tim "ILI" sam i ja pročitao na nekoliko mesta, recimo:

http://www.budimo-sigurni.com/index.php?option=com_content&task=view&id=197&Itemid=57

http://www2.autoportal.hr/200911056944/Vijesti/Na-snijegu-je-najsigurnije-voziti-zimskim-gumama-a-po-potrebi-koristiti-i-lance-za-snijeg/menu-id-63.html

ak

Dobro ja da nije "morate imate zimske gume ili letnje sa celicnim siljcima". Danije 4mm malo mnogo?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

englez

Moja iskustva je, 10 euro novac u svaki jap.
signatures are silly, read some, See what I mean?

jrlotpi

Pogledaj na svojim gumama da li su varijanta samo letnje ili samo zimske.
Proizvodjaci su se prilagodili poslednjih godina pa proizvode gume koje su za zimu i za leto(kombinovane)
imaju na sebi  utisnutu pahulju i sunce .(m+s)
Sa takvim putujes po Evropi.
Normalno da nisu istrosene dubina sare ne manja od 4mm
i lanci u gepeku pored svega ostalog sto treba.

Yu-men

Quote from: JRlotpi on December 08, 2009, 09:33:50 PM
Pogledaj na svojim gumama da li su varijanta samo letnje ili samo zimske.
Proizvodjaci su se prilagodili poslednjih godina pa proizvode gume koje su za zimu i za leto(kombinovane)
imaju na sebi  utisnutu pahulju i sunce .(m+s)

oznaka M+S na nemackom znaci "Match & Schnee"
sto u tacnom prevodu znaci za Glib (juzavan sneg,blato itd.) & Sneg
Zimske i All Season (za celu godinu) gume moraju na sebi da imaju utisnuto M & S da bi bile priznate kao zimske gume.
Sto ne znaci da ste sa All Season gumom koja ima M & S sigurni po snegu kao sa pravom zimskom gumom, jer sastav gume nije isti.
Sigurnije je traziti gumu koja na sebi ima "pahuljicu"
U "putnickom programu guma" mozemo sa pahuljicom biti sigurni da imamo zimsku gumu.
Pahuljica nije zakonska obaveza, vec je industrijski standard koji se utiskuje na zimske gume.

prava guma glavu cuva, zato birajte pametno  :mhm

pozdrav svima
Evo mene opet .....

\\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )
               (    )      )  /
                \  (      (_/
                 \_)

magic

Ajmo sad malo edukacije na ovu temu.

Mozda zvuci samo kao otimanje para ali nije, time sto vas neko tera da imate i zimske gume. U zadnje vreme doslo je do specijalizacije letnjih i zimskih guma i totalno su razlicite, ne samo po sari nego i po tipu "gume" koja se koristi. Tako da na temperaturi od +7 je zimska vec u prednosti u svim uslovima u odnosu na letnju, cak i po kisi. Isto tako zimske se mnogo vise trose ako spoljna temperatura predje 20 stepeni i mnogo manje drze i mnogo losije koce, tako da ih na prolece treba skinuti. Zimske gume imaju nacrtane pahulje i oznaku M+S (mud + snow) na boku. Ono gde zimske imaju OGROMNU prednost je trakcija i KOCENJE  na snegu. Pri brzini od samo 50 km/h ako zakocite na snegu zimske ce stati posle 27-28m a letenje posle 75m  (:sok:)!!! tj. auto na letnjim jos uvek ide 35km/h u trenutku kada je onaj na zimskim stao. Razmislite o ovome!

Isto tako zimske samo na pogonskoj je bolje nego ih nemati uopste ali je to nedovoljno dobro, po svim parametrima.

Gume za 4 godisnja doba su kompromis, a kao i svaki drugi kompromis nisu dobre!!! Dali nosite istu obucu i zimi i leti?

Ako imate 4 zimske i 4 letnje gume, iste ce vam i duplo duze trajati nego da imate samo jedan set, samim tim trosak je isti, na stranu mnogo veca bezbednost.

Ako imate kasko osiguran auto, procitajte da ste u zimskom periodu obavezni da na kolima imate zimske gume, u suprotnom nista od otplate stete!!!

Ja vec 10 godina menjam gume 15.10 i skidam zimske 15.3. , vrede svaku paru!

poz
Veljko

englez

signatures are silly, read some, See what I mean?

ak

Slazem se za magic-om, nema poredjenja letnjih/univerzalnih i zimskih guma pogotovu zimi pa makar to bila i tigrusa wintera.
Mislim da zimske imaju i bolje karakteristike pri akvaplaningu sto nije zanemarljivo pogotovu sa nasim putevima koji imaju prilicno duboke "kanale" i koji se lako napune vodom. Izgubis kontrolu za tili cas.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine