Pošto sam još u ranom predškolskom uzrastu shvatio zaje…ciju sa deda mrazom, tako sam i ovom prilikom rešio da samog sebe častim za novu godinu. Čime? Pa čime bi se jedan večiti modelar želeo da časti – jednom prelepom letilicom. Tačnije kompozitnom elektro-jedrilicom Thermik-XL od češke firme ValentaModel. I ne bih ja sada tu baš udarao na velika zvona, ali sam popustio pod pritiscima Gileta (koji je inače poznat kao „pasirani ljubimac“ jedrilica) da otvorim ovaj topic, te podelim svoja iskustva sa članovima foruma.
Elem, posle dugog preganjanja, letos sam uspeo da sa ValentaModel-om postignem dogovor oko jedrilice koju hoću da kupim od njih. Inače, njihov veoma široki asortiman kompozitnih modela mogu da se nabavi širom sveta, ali bez mogućnosti detaljisanja oko konačnog izgleda i konfiguracije modela, pa na šta naletiš. Znači, dogovorili smo se da model bude u D-Box izvedbi, odnosno da od ramenjače napred krilo bude od karbona, da krilo ima ugrađene aerodinamičke kočnice, a da trup bude u kabinskoj verziji i od kevlara, a ne karbonski, zbog 2,4gHz sistema. Dogovorili smo i kolor šemu i rok isporuke kraj Oktobra, kao i da ću lično doći po model. Jedva sam dočekao taj rok, kada je, zbog njihove zatrpanosti poslom, sve pomereno za Januar, eventualno kraj Decembra. Potpuno iznenada, 18. Decembra uveče sam dobio od njih e-mail kojim me obaveštavaju da je moj model gotov, kao i da će ga, ukoliko ne dođem po njega pre katoličkog božića (25.12.), prodati drugom kupcu, jer mnogi žele baš taj model. Sva sreća, te mi je kardio-vaskularni sistem u top formi, i praktično nepoderiv.
A napolju kijamet katastrofalnih razmera. Temperatura -1500⁰C, magla, sneg do pupka, a vrapci idu peške! Svi se sećate, šta da vam pričam. Na zabezek supruge i brojne mi dečice, doneo sam executive decision da, bez obzira na sve, forsiram ono malo Evrope, „pregazim“ tri zemlje, i stavim tačku na i. Tako i bi. U gluvo doba noći 21. Na 22. Decembar, na graničnom prelazu Horgoš, k’o staru šupu sam Evropi razbucao njenu šengensku nevinost. Sami su ga tražili, nisam im ja kriv. A i morali su ipak da se raspitaju s’kim se kače.
I, nakon desetak sati vožnje (napravio sam pauzu samo u Brnu da sipam plin) po neverovatno lepom sunčanom vremenu, i prevaljenih oko 850 kilometara, evo moje Lajke parkirane ispred kapije ValentaModel-a u mestu Licibořice u Češkoj. Iza ove kapije je modelarski raj, u svakom pogledu.
Teško su poverovali da sam stvarno došao. Na kraju smo zajednički konstatovali da u celoj modelarskoj populaciji nema normalnih, te da stvarno nema smisla da se baš od mene traži taj kvalitet. Kada su se pomirili sa tom nepobitnom činjenicom, pristupili su montaži moje Thermik-XL, da bi mi pokazali da je sve u redu.
I kako su momci iz ValentaModel-a sklapali ovu lepoticu, tako sam ja zaboravljao na umor od popriličnog parčeta puta. Ma, ko je izmislio drogu - taj je stoka obična! Daj čoveku dobar model, pa da vidiš čuda medicinskoga!
Tu je bila i gospođa Miroslava Valentová, koja me je lično primila. Ona inače vodi administrativne i finansijske poslove ove porodične firme.
Gospodin Vojtěch Valenta na žalost nije bio tu (švrćkao se negde po Nemačkoj), ali sam mogao da vidim da je svoju modelarsku nenormalnost uspeo da veoma lepo materijalizuje. Odsustvo gospodina Vojtěcha, me je sprečilo da sa njim porazgovaram o modelarskim temama. Zbog toga me je gospođa Valentová i zamolila da ne slikam po radionicama u njegovom odsustvu. Ta joj molba, naravno, nije u potpunosti uslišena.
I, pošto sam jedva nekao uspeo da se otkačim od Čehinjica (mlogo bre navalentne ženske), posle drugih desetak sati vožnje i plin-pauze u Brnu, 23.12. u ranim večernjim časovima sam bio Beogradu. Učini mi se, ponovo uz zabezek supruge i brojne mi dečice. Ali, to mi se ipak valjda samo učinilo. Bio sam jako umoran pa...
Evo i nešto "sirovih" podataka:
Thermik XL – D-Box verzija (karbon od ramenjače napred)
Tehničke karakteristike:Raspon krila 4000 mm
Raspon horizontalnog stabilizatora 660 mm
Dužina trupa 1700 mm
Profil krila SD 7037 mod/MH 32
Profil horizontalnog stabilizatora 9% simetrični
Površina krila 81,7 dm2
Površina horizontalnog stabilizatora 9,2 dm2
Poletna težina 4501 g (u mojoj izvedbi)
Specifično opterećenje krila 55,01 g/dm2
Motor Feigao 540XL, 2084KV, 6,7:1
Akumulator LiPo 6S 5000mAh 30C
Maksimalna struja 100 A
Maksimalna snaga 2,2 kW
Elisa 18.5 x 12
Kontrolne funkcije visina, pravac, nagib, flaps, vazdušne kočnice, motor
Težine:Trup 489g
Kabina 35g
Centroplan (sa vazdušnim kočnicama) 1073g
Vanjski deo krila 440g x 2
Horizontalni stabilizator (sa bajonetima) 126g
Sitni delovi (nosači servoa, poklopci…) 100g
UKUPNO 2667gSetup:Motor (sa reduktorom) 506g
Elisa (sa turbo spinerom) 64g
Kontroler 114g
UBEC 31g
Servoi (8 komada) 167g
Prijemnik JR R921 15g
Akumulator LiPo 6S 5000mAh 30C 778g
Kontrolor akumulatora i alarm 23g
Produžni kablovi, konektori, poluge… 100g
UKUPNO 1798gSetup sam dimenzionirao tako da na kraju dobijem "aždaju" koja može da snažno "ždere" nebo, ali i koja može da pitomo satima jedri. Pogonska grupa sa navedenom elisom ima vuču od nekih 6,6kg, a sa elisom 20x12 - preko 8kg.
Evo i prvih ovdašnjih slika, a ostalo u narednim nastavcima o montaži.
Pravi filigranski rad, verujte mi na reč. Ali snažno do bola.
Ovo je oprema koju ću tokom duge i hladne zime da ugrađujem u nju:
Ma ima da se "smaram" samo tako.