Ovo sam napisao 15.06.2010. na veliku molbu Gileta:
"
Na Giletovu neizmernu žalos', Čehinja mi je, hvala na pitanju, verna do bola veliki osmeh. Izdala me je elisa, koja po preovlađujućem mišljenju na forumu, nikako ne može da se svrsta u "kinesko đubre".
Nije mi tu ovih dana foto aparat, pa nisam mogao da ilustrujem ono što se događalo u subotu. Zato još nisam postavio post na tu temu, što ću prvom prilikom i uraditi. Za sada, samo ukratko. Pre nego Gile ide da leči od traume krtice po kukuruzu veoma smesno.
Elem, u Subotu se dogodilo to da je pri penjanju pod motorom, na nekih dvestotinak metara, pukao krak nove novcijatističke elise Aero-Naut CAM Carbon 18x9 (toliko o brendovima), i to na desetak milimetara od osovinice za sklapanje kraka. Zbog trenutnog debalansa, a pri punom gasu, nastale su takve razorne vibracije i tako snažni momenti, da je to bukvalno "rascvetalo" nos trupa i izčupalo motor sa preostalim krakom. I to sve uz veoma jak prasak. Kakve su to sile, može svako da se uveri ako pokrene bilo koji motor na oko 6000-7000o/m sa samo jednim krakom elise približnih dimenzija. Garantujem da će izazvati takve tektonske poremećaje, da će da ih registruje i seizmološki zavod. To je oko 80kg poprečno na osovinu motora, i na oko 120Hz!
Kada je ostala bez motora, jedrilica je postala potpuno nestabilna, jer je težište otišlo makar 10-15cm iza aerodinamičkog centra. Samim tim je postala neupravljiva, što je rezultiralo kovitom do zemlje (tačnije do kukuruza).
Rezultat (koji će Giletu o'ma da rasuši preuranjene suze radosnice):
1. Osim "rascvetanog" nosa, na jedrilici NEMA NITI JEDNE JEDINE OGREBOTINE (kompozit je to);
2. Izdajnički krak sam pronašao na oko 30m od mesta prizemljenja jedrilice;
3. Motor sam, uz veeeeeeliku pomoć drugara Branka Bijelića i Vlade (poznatiji kao Saburov brat), posle 3-4 debela sata pronašao na oko 15-20m od jedrilice, na potpuno neočekivanom mestu - prašnjav ali neogreban;
4. Sva elektronika radi besprekorno;
5. Srce na mestu.
Naravoučenie:
Ko rano rani - sam upada u nju! U prevodu: Gile, prerano si se obradovao
Kada dođem do foto aparata, ovo ću postaviti kao poseban post na pripadajućem mestu."
Prošlo je od onda preko nekoliko meseci, tokom kojih me je preokupiralo rešavanje nekih veoma bitnih životnih i porodičnih pitanja, pa nisam stigo ni da pomislim na izlazak na livadu, a kamo li na opravke. Zato sam tek pre neki dan uspeo da odvojim malo vremena pa da rešim i ovaj problem sa Čehinjom. Dakle, ovako je sve izgledalo posle pada 12.06.2010:
Ovo je bilo jedino oštećenje van zone nosa. Naprslina u želkotu na boku ispod kabine. Niti ogrebotinica bilo gde drugde:
Znači, sve to posle vertikalnog kovita sa par stotina metara!? Ipak je kompozit - kompozit. I još kada je karbonski... Ma to ti je zaebalo vek!
Tokom poslednjeg vikenda sam za nekoliko sati popravio sva oštećenja, i - Čehinja je juče ponovo bila visooooko na nebu u punom sjaju. K'o da ništa nije bilo. Treba još par sitnih intervencija estetske prirode da uradim, ali to ću kasnije, kada se odlučim za kolor šemu.
pijemo