Main Menu

postolje za model

Started by misha, December 30, 2009, 11:22:37 PM

Previous topic - Next topic

misha

posto se vec neko vreme "patim" sa prenosenjem thunderbolta i njegovog zdepastog trupa, dugo sam razmisljao
kako da napravim neku vrstu postolja za njega. postolje bi trabalo da ima svoju ulogu u "mirnodopsko" vreme kada
model treba da stoji prizemljen, kada se radi neka dorada i sl, kao i da posluzi za laksi transport i montazu modela na terenu.

naime, ovaj model ima krila iz jednog dela, tako da kada se skinu, model nema ni tockova niti neke ravne povrsine na
koju bi mogao da se stavi. upravo zbog toga je nezgodno staviti ga i na radni sto, u kola, montirati mu krila
na terenu bez dodatne pomoci.

elem, pre 10-tak dana, drugar sloba svrati kod mene da mu odstampam prospekt za neku novu masinu koju je kupio.
rec po rec, (posto sam ja jel glupi stampar, ai to je neka velika nauka, ta masina,  i da me ne bi mnogo davio tom modernom tehnikom...)
dodjemo mi do toga da je to u stvari cnc masina koju je on kupio za rezanje stiropora i slicnih stvari.

bilo mi je potrebno ne vse od 15 min da nacrtam sliku postolja i predam mu je na fles-u,  jer zaboga, mora u taj prospekt
da se stavi i slika necega sto je moguce napraviti na masini.

evo kako je to sve ispalo.

odlucio sam se za stirodur i u tih 15 min sam zbunjenom slobi koji nije znao sta ga je snaslo, uvalio fajlove i strodur neke roze boje
koji je imao u radnji preko puta.

sutradan je stirodur stigao

kada su kockice sastavljene dosao sam do konacnog oblika. stirodur sam zalepio drvofix-om, zatim ga malo ismirglao i prefarbao belom bojom.
trebalo je mozda prvo da se prelakira ali imalo se boje koja je pretekla od farbanja neke stolarije tako da se nije zalilo.

nakon treceg sloja boje, zakljucio sam da je dosta i na delove gde ce se model oslanjati duplofan trakom zalepio malo sundjera.
to je to. sada se trpu moze raditi i kada je okernut nadole, nagore kao i posluziti kao stalak za montazu krila na terenu.
takodje u dnu kutije ostaje dosta mesta za alat, delove, elise i slicne stvari koje je potrebno da budu pri ruci.

ovo postolje se moze i napraviti univerzalnije, (sto sada kada imamo masinu nije problem) ali meni je bas bilo potrebno
za ovaj model tako da su sve dimenzije prilagodjene bas njemu.

pozdrav svima sa zeljom  da vam deda mraz donese modele koje ste pozeleli.

mirce

Super ti je stalak ali, ona roze boja...  Šalim se, naravno, ali dobro da si ga ofarbao...
Bože šta mi je, da mi to nisu nitne udarile u glavu?

Stalak je odličan i sigurno će ti biti velika pomoć i u transportu i na terenu...

A, što se tiče Deda Mraza pa, ako si bio dobar, ko zna možda ti nešto i donese...

srdjan012

Stalak je perfektan, sve pohvale od mene  (res)

misha

jeste roze, ali je to bio manji problem. posto je do tog dana za mene i stiropor i stirodur bilo isto,
iako je preko puta moje firme fabrika stiropora, neznajuci da postoje razlicite vrste, kupim ja za tih 15
minuta prvi stirodur koji mi je pao saka. roze i rebrast. bio sam kao mlinar dok mu ona rebarca nisam
ostrugao. dakle kupujte (ako postoji) beli i ravan stirodur i nema potrebe cak ni za farbanjem.