Obozavam dvokrilce!
Ultimate-a sa Fuji 50cc motorom zbog velicine nisam mogao doneti iz Egypt-a.
Tako da sam vec duze vreme nisanio neki ARF dvokrilca u klasi od 100cc.
Cak sam uspostavio kontakt i sa Kineskim prozvodjacem ARF-ova, ali koliko god avion bio jeftin tamo, dok doje ovde i dok svi PARAZITI uzmu svoj deo ispadne mnogo skupo.
Nije da nemam para, ali koliko god da sam bogat,`jel, postoji granica do koje sam spreman da nesto platim.
A pogotovo sto ovoga puta ne placam nista drugo do j.e.b.e.n.e. magle koju prodaju carinici i spediteri.
Nego da se vratim avionu.
Raspon je 2.2m i duzina 2.2m.
Planiran motor je DL(DA)111.
Evo ga (jos 100% nije zavrsen) u CATIA-i.
Originalni planovi su skinuti sa neta i uvecani su na 33% (po originalu su 25%).
Topolov sper je kupljen na NBG-u i potroseno je 3m2 na delove
Izabrao sam najlaksi topolov sper zbog toga sto ce i inace svi ti delovi biti u sedvicu od carbon-a.
Evo su delovi iseceni:
Kutiju od H9 Extra-e 260 sam postavio pored da bi se stekao utisak koje su velicine delovi.
Originalna konstruktivna resenja su veoma dobro odradjena, ali sam morao da unesem nekoliko izmena, kao na primer:
Po originalnom planu se prilazilo elektronici sa donje strane, skidajuci krilo.
To i nije mogo popularna metoda, specijalno kod velikih aviona.
Tako da sam izmanio kacenje donjeg krila, a prilaz elektronici je sa gornje strane, kabina ima ulogu i poklopca.
Pvrsina horizontalca i vertikalca je uvecana za 20%.
Ima jos puno izmena sto se tice vrsta materijala i njihovog koriscenja, ako nekoga zanima kako i gde neka me pita.
Prvobitna ideja da se avion farba je odbacena zbog nabacivanja nepotrebne tezine, tako da ce ipak morati da se primeni nuzno zlo-MONOCOTE.
Sema farbanja (dobro Monocote-iranja):
Sada cekam kubik
balze da mi stigne iz Indonezije, a za to vreme cu zavrsiti oblaganje sperke carbon-om kao i pravljanje nosaca gornjeg krila i stajnog trapa takodje samo izrada od carbon-a iz kalupa.
Takodje i svo carbon-sko platno ce biti iseceno na laseru.
Toplo bi preporucio svakome ko ima vremena i radionicu da batali "kupovanje" i posveti se "stvaranju".
Finansije su takodje na strani samogradnje (barem ovako velikog aviona), ako vas zanima mogu i tu stranu da predstavim na forumu (koliko sam sta platio).