Pozdrav drugari....
Dugo me nije bilo.....
Elem secate se one price o konverziji helikoptera na bezinski motor???
Epa zaboravite to....
Iako je to bila za nas krajnje poucna i uspesna prica resili smo da izvadimo benzinski motor i ponovo preradimo helikopter ali ovaj put na elektro pogon....
Mozda se neko pita pa cemu onda ona prva za.....cija oko benzinca!?!
Pa jednostavno to nam je bila zelja (jer je zahtevalo razmisljanje i resavanje problema) a najvise zbog trajanja leta koji nudi benzinac.
Medjutim problem je nastao oko obaveza vezanih za pripremu modela za let a mnogo faktora utice na rad motora a ja jednostavno zbog posla za to nemam vremena pa sam resio da kupim elektro motor, regler i onda je to to jer se kod struje prakticno uvek zna das gas i ne razmisljas.
Jedno vreme sam se opasno popalio da kupim T-rex 700E i za malo da to i uradim medjutim onda je doslo do preokreta jer se na UH pojavio konacno elektro motor za klasu 700 marke TURNIGY....
Motor je Turnigy HeliDrive SK3 Competition Series - 4962-480kv
http://www.hobbyking.com/hobbycity/store/__21869__Turnigy_HeliDrive_SK3_Competition_Series_4962_480kv_700_90_size_heli_.html Malo guglanja i svrljanja po inostranim forumima ohrabrilo me je u momentu kada sam procitao ozbiljne testove konkretnog motora a narocito kada je tip pokazao i dokazao da se ovaj motor proizvodi u istoj fabrici kao i SCORPION!
Ali tu nije kraj tip se kune da je to apsolutno identican po svim detaljima i karakteristikama kao neki gore pomenuti motor ali 3-4 puta jeftiniji....
Vreme ce pokazati.
Regler je takodje TURNIGY 120A radjen za helikoptere (Turnigy dlux 120A HV Brushless Speed Controller (OPTO)
).
http://www.hobbyking.com/hobbycity/store/__17982__Turnigy_dlux_120A_HV_Brushless_Speed_Controller_OPTO_.htmlSve u svemu motor i regler su me izasli oko 190$ sto je po meni odlicno ali ponavljam vreme ce pokazati.
Konverzija je bila idiotski jednostavna i jedina promena je bio nosac motora (krajnje jednostavan) (hvala Giletu na ustupanju CNC masine) i novi zupcanik od 12 zubaca (original ALIGN od T-rex 700E) koji me je kostao 7$!
I to je bilo to CAS POSLA!!!!
Sada kada pomislim koliko je jednostavno najezim se!!!!
Sve u svemu moja po prirodi ekstremna nestrpljivost me je ponovo zeznula pa nisam fotografisao koverziju jer sam sve montirao vrlo brzo ali ako nekoga interesuje moze sve da se objasni....
I eto danas je pao neplanirani prvi let i to sa 8S baterijama iako je planirano da se leti sa 10S ali to je bila samo proba jer baterije nemam trenutno...
Nema sta mnogo jednostavnije nego sa benzincem i bez vibracija i 10X tise a o odnosu snaga da i ne pricam jer ovakav helis sada moze da leti 3D ladno....
Znaci cela svrha je da zbog manjka slobodnog vremena imam masinu za koju mi treba 2 minuta da je spremim za let i odletim 7-8 minuta i zadovoljim dusu!!!
Znaci recimo ko kupi nov TZ V2 90 moze svetlosnom brzinom uz samo par modifikacija da ga preradi na struju!!!!
Sada mi prestoji da nabavim jedan komplet baterija (2 x 5S 4000-5000 mAh 30C+) moze cak i polovne i da se konacno vratim medju vas na livadu....
Na kraju kratki video prvog "leta" i elektro verziji: