He, he, komšija Djoka može samo da moli Boga da zima potraje, jer će sa prvim lepim vremenom biti "kesanje" turbine.
No, do te "akcije" ima još par stvari da se odrade, a prva je da se ugradi izduvna cev.
Sa tim sam se zezao juče ceo dan...
Lepo sam molio one u Jet Cat-u da naprave cev prečnika maximalno 90 mm. Pogadjate, nije napravljeno tako...
Na gornjem delu trupa imam dva otvora (po planu treba jedan veliki) i kroz zadnji otvor (iznad turbine) nema teorije da se uvuče cevka.
Otvor na zadnjem rebru trupa (gde cev treba da izlazi napolje) je 90 mm i plan je da se kroz taj otvor provuče cev.
Pošto je aluminijumski "levak" mnogo širok, on se postavlja sa gornje strane trupa i u njega se postavlja cev koja dolazi od nazad...
To je bio plan montaže...
Izduvna cev za mlazni motor trebala bi biti različitih prečnika na početku i kraju.
Za P 80 razlika je 5 mm, s tim da je napred prečnik veći a sa zadnje strane manji (85 - 80 mm).
Čitajući na RCU i razmenivši i par mailova sa Jet Cat-om, rečeno mi je da suženja i ne mora biti. Nije loše da ga ima, ali može cev da bude i ravna...
Sa ravnom cevi, imao bi idealnu varijantu da je postavim u Panthera bez velikih muka. Potrebno bi bilo da unutrašnji prečnik izduvne cevi (pošto je izduvna cev sa duplim zidom) bude 80 mm, a spoljni 90 mm.
I otvor na zadnjem rebru je 90 mm i sve prolazi pasent...
Bar teoretski...
E sad, ko je zezno stvar ne znam, ali cevka je na mestu gde počinje dupli zid bila skoro 100 mm!!! Čak je i na kraju bila veća od 90 mm, ali neznatno...
Na zadnjem rebru trupa sam proširio otvor, ali samo toliko da izduvna cev može da izadje napolje.
Šta da radim, videh da nema druge nego da probam nekeko da cevku proturim od gore kroz trup...
U početku je falilo baš dosta mesta da cev udja, tako da sam prvo morao da proširim rebro iza turbine...
Ni to nije pomoglo...
...pa, je palo proširivanje narednog rebra , ali sa donje strane...
Sve u svemu, uspeo sam sve da odradim, zezajući se sa time pola dana...
I mesto gde dolazi i aluminijumski deo sam morao da proširim, usekavši sa leve i desne strane nosača turbine dva žljeba... Oni su usečeni tako da je početak alu konusa pozicioniran tačno koliko Jet Cat kaže da treba da bude udaljen od turbine (15-25 mm)...
Konus i cev sam spojio sa 4 kom. M3 vijka sa maticama, a sam konus za trup sa dva alu nosača.
Ovde sam vodio računa da turbina bude "u sred srede" izduvne cevi.
U sredini je sve moralo biti i sa prednje strane...
Pošto cev pasent izlazi nazad kroz trup, fiksirajući i aluminijumski "levak" preko nosača, dobio sam vrlo čvrsto postavljen izduvni sistem.
Sama cev izlazi oko 2 cm iz trupa. Na donjem delu vetrikalca ću postaviti jedan alu lim koji će služiti da se, ako dodje do izbacivanja plamena kroz cev (hot start), plamen ne dodje u kontakt sa farbom i samim tim da se ne upali zadnji deo modela...
Turbina, elektronika, tankovi, ventili i druge "drangulije" su povadjene iz modela i verujem da ću danas sve to postaviti na probni sto...
Pozdrav
Mirče