Zajo, hvala na lepim rečima...
Eto, skoro da je došao kraj pravljenja Panthera... Kombinat je za sada odradio svoje...
U zadnjih dva tri dana, doterivao sam poslednje "finese" na modelu, zafarbavao zadnje detalje, završio kabinu...
Iz Jet Cat-a sam naručio usisnik i izduvnu cev sa dva zida... Već se pravi a, deloveće mi doneti Majina rodjaka koja se krajem februara vraća iz Nemačke...
Do početka marta ću "natanane" nabaviti još par stvari koje mi nedostaju (veliku bocu sa propan-butanom iz koje ću puniti onu malu ugradjenu u model, ventil za tu veliku bocu, kerozin i ulje od Amidže...), do tada će biti naštelovan ECU i onda, ako Bog da, palimo turbinu...
Bilo bi lepo da održimo tradiciju i da, kao i prošle godine, rodjendansko veselje, "uveličamo mlaznim zvucima"... Mislim, čisto zbog komšiluka, navikli se ljudi...
Od tanke plastike, na koju sam nalepio crnu tapetu, napravio sam male poklopce za servoe ugradjene u vertikalcu i sa duplo lepljivom trakom ih zalepio.
Karbonsku šipkicu koja je pokretala kormilo vertikalca, ipak sam zamenio sa čeličnom šipkom od 3mm. I tu i onu drugu šipku (mislim na onu od horizontalca), ofarbao sam sa crnom bojom kao i hornove od tih pokretnih površina. Sad se sve to "slilo" u jednu celinu i mnogo manje "upada u oči"...
Nekada...
...i sada...
Napravljena je i kabina...
Na pod koji je mnogo dugačak, od napred sam napravio instrumente, iznad kojih je nišan...
Za instumente sam prvo odradio nosač od balze, na koji su nalepljeni "cageri"... Satove sam imao od Hellcat-a, samo sam im malo modifikovao veličinu da bi stali. Odštampani su na laserskom štampaču i od gore je, na papir, prelepljena brovidna tapeta, koja daje sjaj "staklu" satova...
Preko toga je prelepljena crna mat folija sa otvorima spram satova...
Od tanke plastike, juvidur od 0,3 mm, napravljen je gornji poklopac prednjeg dela kabine... Par kružića od crne tapete, prečnika 2mm, "glume" nitne...
Sve su ovo sitni detalji koji su laki za napraviti ih, a podižu utisak realnosti...
Pilot je malo prefarban pa, je ružnu plavu jaknu zamenio za zelenu...
Dobio je i sedište sa katapultom i ploču da ga štiti "sa ledja"...
U zadnjem delu kabine dodao sam dva detalja, čisto da popunim prostor...
I na kraju, model je premeren.
Kantar kaže da Panther ima 9570 gr a, težište je blago napred.
Ovo je dobro jer kad dodge izduvna cev trebalo bi sve da bude baš kako treba i verovatno će težina biti malčicko ispod deset kila.
To je težina o kojoj sam čitao u postovima o ovom modelu...
Sa još dve litre goriva, na poletanju Panther treba da bude 12 kilograma.
Jet Cat P 80 namenjen je za modele od 8-15 kilograma...
Puno pozdrava iz Kombinata
Mirče