Juče je u Kombinatu bilo mnogo živo... Imao sam celodnevnu posetu modelara iz drugih Kombinata i verujte mi na reč, načisto smo se "upropastili"...
Ranom zorom došao je Bata, da proveri kako stoje ti trapovi na Pantheru. Popili smo kaficu, malo se popričali ali, na žalost, Bata se nije dugo zadržao, jerbo je imao nekih obaveza.
Nije prošlo ni petnaest minuta kad evo stižu Drugovi iz Kragujevca i Beograda... Miša, Coka i Draganče (Poseidon)...
Neposredno potom evo i delegacija iz Šapca, Beli sa sve sinom Pedjom...
Posle kafice i malo "divana" izvadi Coka helikopter i napravi jedan start i dvorištu, čisto da komšiluk vidi da na Salajci helikoptere nema samo "Ciklonizacija" nego takih sprava ima i u našem Kombinatu...
By the way, naši i ne padaju...
Demonstracija letnih sposobnost je bila prilično impresivna ali, kako oku foto aparata ništa ne može da promakne, nekako se stiče utisak da su se neki delegati sigurnije osećali iza tuja...
Kokoške, komšije Djoke, su prosto "dobile fras" kod su na nebu iznad svog dvorišta ugledale ovog moćnog leteće - mehaničkog pevca... Kukurikale su sve do kasnog popodneva u nadi da će nešto biti...
Taman sam misli od da su "vratolomije" gotove kad ono medjutim...
Izvadi Miša onog svog lepog Thunderbolta, mislim, bio je lep dok je bio moj, i rešiše on i Coka da mu, časkom, promene fire wall...
Kad sam video da se sprema bonsek, oma' sam otrčao po foto opremu da ovekovečim ovu operaciju...
Par slika govori više od 1000 reči...
Kako bi im olakšao posao, predlagao sam im da probaju sa taj deo odstrane koristeći neku drugu visoko softificaru spravu, iz alatnice našeg kombinata, ali začudo, predlog nije prošao...
Prilažem ove slike kao dokaz kako NE TREBA modelariti dok, je Beli morao sinu da pokrije oči, kako dete ne bi imalo modelarske traume iz detinjstva...
Ni Dragan nije mogao da veruje svojim očima šta vidi...
Za divno čudo, prednji kraj Thunderbolta je odsečen i pristupilo se izradi novog fire wall-a.
To da nisu imali šper pa, sam im morao da ti od svog (4mm najtvrdji avio šper, he, he, he...), skoro da ne moram ni da pomenem, ali da je Coka zamešao epoxy sa "tamo nekom letvicom", za koji se kasnije ispostavilo da je deo od Panthera, moram spomenuti...
Onako usput, skenjali su mi testericu na ubodnoj testeri, dve četkice, imbus, kamen na Proxonu... Kad su sve sje...i, na kraju im je i testerica za tehničko bila dobra...
Sve u svemu, operacija je bila baš uspešna, što dokazije i ova slika...
Obratite pažnju na pogled, koji kao da govori:
- Ja sam ga rastavio, a ako ga Miša sastavi, svaka mu čast...
Kad sam video da se stvar otela kontroli, prešli smo u "letni pogon"...
Komisija je pregledala radove na Pantheru a, potom se prišlo demonstraciji rada novog rashladnog sistema.
Iako smo svi u početku strepeli, vremenom je postalo jasno da za brigu nema mesta, jer ako "ventilator" i padne u bazen, ko na vreme zaroni ostaće ne povredjen a, i struja nas neće ubiti pošto je jednosmerna...
Negde oko pola tri, preselili smo se u firmu kod Goluba, gde je zet Mile...
...u jednoj maloj vanglici (tako recimo jedno, fi 80 cm) kuvao Vojvodjanski gulaš, sa sve makaronama...
Dakle, tu smo se načisto upropastili...
Sreća da je Miša imao kašiku, jer kako je zinuo, mogao je da proguta i Coku...
Bilo je predloga da se posle ručka, malo "brčnemo" u Golubovom bazenu, ali je ipak preovladao "glas razuma" pa, smo završili na Čenejskom aerodromu...
Vlada što kosi travu, dobio je ujutro "direktivu direktno iz baze" da "picne" pistu, te nas je zatekla sveže potšišana poletno sletna staza..
E, tu smo se dotukli...
Golub je prvi put samostalno poleteo, leteo i sleteo Showtime-a od firme Hangar 9. Baš mu dobro ide...
Aleksa iz Indjije je imao prve startove sa svojim novim Spitfajerom. Naravno, te prve letove je načinio Coka...
Inače Aleksa je juče umalo "zaginuo" (pu, pu, daleko bilo) od sopstvene ruke, kad je sa modela otkačio maketu bombe koja je pala na 1,2 metra od njega... Zanet letenjem nije ni primetio šta se desilo a, tek kad je sleteo postalo mu je jasno da je baš bilo blizu...
Ja sam "flajao" (ne znam da li se flajao piša sa j ili y ) Thunderbolta a, Coka je "ubio" još 2 baterije na heliju...
Već je uveliko bio mrak, kad smo se razišli, puni utisaka...
Ta šta da vam kažem... Kao što se da zaključiti, nije nam bilo lako...
Pozdrav...