Ne mogu da verujem da je prošlo mesec dana od zadnjeg pisanja. Ala vreme leti...
Kako i možete predpostaviti Kombinat je radio, možda ne "punom parom", ali sasvim dovoljno da se vide neki rezultati...
Bakćao sam se sa Hellcat-om i MVVS motorom, išlo se na letenje ali, sam radio i na F9F-u...
Najgori deo posla na Pantheru, sa moje tačke gledišta, plankiranje trupa, je skoro gotovo. To "skoro" znači da je ostao još samo da se zatvori vertikalac, što je, u odnosu na trup, smešno...
Trup me je "smorio" jer sam ukrajao bezbroj letvica, svaku sam morao prvo doterati da se "pasent" uklopi uz susednu, potom je kvasiti i oblikovati i na kraju lepiti su belim lepkom. Znači jedna dve letvice levo i desno i do sutra, dok se sve dobro ne osuši si "libero"...
Plankovi su dobro legli, šta više, vrlo dobro i kad sam počeo da šmirglam trup, video sam da će git morati da "radi" smo na par mesta.
Problem kod trupa ovakvog oblika su mnogobrojni spojevi plankova na kojima je lepak a, lepak se teže šmirgla nego balza i prilikom obrade treba se biti suptilan jer se čas posla skine mekši deo. Zato se šmirgla i napred nazad a, još više po visini, gore - dole... Kvalitetnim šmirglanjem, bez žurbe, izgegavate naknadna gitovanja i nabacivanja nepotrebne težine.
Zato kažem da uzimajući u obzir količinu spojeva i broj letvica trup već sada veoma dobro izgleda... Svako će se morati špricgitovati i finalno izgitovati ali to nakon postavljanja staklene tkanine.
Krila veoma dobro leže spram trupa, flapsovi se lepo nastavljaju na karmane trupa...
Flapsove sam napravio kao na Top Flite-ovom Thunderboltu, postavljajući šarke excentrično. Time sam dobio da, kad se flapsovi spuste, imaju "prostrujavanje" u odnosu na krilo i samim tim model, u režimu leta sa flapsovima, stabilnije leti. Sem toga, mnogo je lakše postaviti šarke ovako, nego se "zezati" sa sistemom koji je na planu. Krajnju rezultat je isti...
U cilju pojednostavljivanja izrade na prednjem delu trupa sam napravio i "konus" od 10 mm balze na koji se nalepljuje plastični deo - vrt trupa.
Padale su mi na pamet "fix ideje" da se taj deo skida, pa se tu ispod nalazi prekidač, crevo za punjenje pneumatske boce, crevo za gorivo... No, težeći da ceo projekat pojednostavim, prosto ću ovu plastiku ulepiti sa dvokomponentnim lepkom za trup...
I servoi za repne površine biće vrlo jednostavno postavljeni, kao na planu, sa spoljne strane trupa. Pošto se nalaze tik ispod horizontalca, skoro da se neće videti ni na zemlji a, u vazduhu pogotovo...
Odustao sam od vazdušnih kočnica i oklopaca na točkovima iz prostog razloga jer je trup prilično nizak a, ja ovde letim sa trave, tako da bi te stvari verovatno vrlo brzo bile "otkinute" prilikom poletaja ili sletanja. Sem toga i ukupna masa modela će biti manja jer neće biti dodatnih servoa i pneumatskog sistema...
Na Pantheru ima još dosta da se radi ali, kako rekoh, najgore smo prošli...
Mislim da će u narednih mesec - mesec i po dana model biti spreman za postavljanje detalja i farbanje.
Ranije sam napisao da neću preterivati sa detaljima (kao na Hellcatu), ali će Panther imati sve panel linije, poklopce, nitne i Golub će ga ofarbati...
Pošto sam uspeo da zatvorim "finansijsku konstrukciju" za dosadašnje projekte, vrlo je realno da će turbina (Jet Cat 80) biti i pre nego što sam mislio. Računao sam da ću je kupiti dogodine ali, sudeći po svemu biće to još ove sezone...
Na pamet mi je pala i "suluda" ideja da Pantera napravim na struju, ali posle razgovora sa Magic-om i posete sajtovima koje mi je preporučio, shvatio sam da mlazni motor uopšte nije skup...
Ljudi moji, pa, elektro pogon, za ovakav model, izadje više nego mlazni pogon...
Pozdrav
Mirče