U zadnjih par dana odradio sam sve neophodne pripreme za paljenje turbine.
Sve komponente od Jet Cat-a i stanice su povezane, baterije napunjene, kerozin smućkan sa uljem...
Juče sam probni sto "prišrafio" na nogare i sinoć sam pristupio "setovanju" elektronike od turbine sa stanicom...
Čitajući uputstvo ranije, stalno sam mislio da će ovo biti prilično komplikovano, ali ispostavilo se da je stvar više nego jednostavna...
Pošto sam izabrao da ću kompletnu manipulaciju oko paljenja i gašenja turbine odradjivati sa trimerom i ručicom gasa, pristupio sam setovanju ECU-a.
U ECU se moraju uneti podatci o položaju trimera i ručice gasa pri minimalnom i maximalnom položaju na stanici.
Sa unosom ovih podataka, ECU prepoznaje vrednosti sa predajnika i "zna" šta treba da "odradi"...
Kad je ovo bilo odradjeno, probao sam da vidim da li sve radi. Naravno, proba je radjena bez propan-butan gasa i kerozina, ali Jet Cat je prve korake u paljenju odradjivao baš kako piše u uputstvu.
Danas su došli čika Dule i Bane i reši smo da "kresnemo" turbinu, pa šta bude...
Pošto je sve bilo naštelovano, jedina nepoznanica je bila da li će sistem za gorivo, kao i sistem gasa za paljenje turbine, dobro dihtovati.
Nakon sipanja kerozina video sam da on malo kaplje na filteru pre elektronskog ventila... Nikakav problem...
Sa gasnim delom instalacije nije bilo problema...
Upaljen je predajnik, potom prijemnik, spojena Li Po baterija sa ECU-om...
Trimer i ručica gasa nalazili su se na minimalnom položaju.
Kad sam trimer gasa "gurnuo" u maximalni položaj, dat je signal ECU-u i upalile su se led diode pokazujući da je sistem spreman...
Potom je ručica gasa gurnuta u maximalni položaj i turbina je krenula da se pali...
Elektro motor je zavrteo rotor do 3000 o/min, potom se otvorio elektronski ventil za gas, koji je krenuo u turbinu... Istog momenta se čulo "puckanje" varnice svećice...
Turbina je momentalno "oživela" i zavrtela se do 5000 o/min, kad je ECU, zatvorio gasni, a otvorio elektronski ventil od kerozina.
Motor je sad već uveliko radio, podizao je obrtaje do 55000 o/min, a kad je dostigao taj broj, spustio je obrtaje na ler od oko 35000 o/min...
Time je procedura paljenja završena i motor je spreman za letenje...
Palicu gasa možete odmah nakon davanja "signala" ECU-u, spustiti na ler. Čak i da ostane u "gornjem položaju" (na punom gasu) ništa se neće dogoditi, ECU će odraditi svoje i spustiti obrtaje do lera, kako sam malo pre opisao. Tek nakon spuštanja palice gasa na ler i njenim ponovnim dodavanjem turbina počinje da reaguje...
Kod elektronike koja se ugradjuje u nove Jet Cat motore, najvažnija stvar je da turbina bez ikakvog zakašnjenja prima gas. To do skoro nije bio slučaj i turbine su na dodavanje i oduzimanje gasa reagovale sa 2-3 sekunde zakašnjenja...
Bane se "dočepao" foto aparata i mislio sam da slika fotografije, kad ono, Bane je sve vreme snimao...
Video možda nija najboljeg kvaliteta, ali bar će vam malo dočarati utisak...
Turbinu smo palili i gasili dva puta i sve je proteklo u najboljem redu...
Gašenje je takodje veoma jednostavno...
Ručicu od gasa gurnete samo malo iznad lera (trimer je sve vreme u gornjem položaju)...
Potom spustite trimer u skroz donji položaj i nakon toga isto uradite sa ručicom gasa...
Time je turbina ugašena...
Svaki mali mlazni motor, nakon leta, meri temperaturu na izduvnom delu turbine i svakih par sekundi dok se temperatura turbine ne spusti ispod 100 stepeni, elektro motor zavrti rotor hladeći je na taj način...
Evo i par slika... Banetu su se, dok je slikao, malo tresle ručice...
Na kraju mogu reći da sam prezadovoljan kako je sve proteklo...
Jet Cat radi savršeno...
Pozdrav
Mirče