Main Menu

RC Flying Team Becej

Started by Gabor, June 18, 2010, 07:22:18 PM

Previous topic - Next topic

srpska posla

Još da dodam, pretpostavljam da ti je Mireče već rekao, ali taj motor kao i svi koji imaju čelično čeličnu kombinaciju, cox i slični oldtajmeri u radu zahtevaju gorivo isključivo sa ricinusom i to jedno 22%.
Jednom Hobi, opet Hobi treci put...to su vec srpska posla

Gabor

Quote from: Gabor on November 26, 2011, 11:24:47 PM
Nestale su fotke, nadam se da će uskoro problem biti rešen. Sve mi se čini da ću par sati morati da budem pored tastature računara  :sljus

Problem je rešen oko slika. Hvala lepo moderatoru za mogućnost ispravke!!!  ()-()

tibeteagle

QuotePre neki dan su mi doneli mali glow motor O.S. MAX 15.
Ovakav je bio moj prvi RC motor nekada davno... :(
Najbolji način generalke je da se potpuno rastavi i stavi u ultrazvučnu kadu. Ne teba (skoro) nikakva hemikalija. Iskoroisti ponudu za to. Ako neće da se rastave neki delovi, ne treba da se sili već tako da se stavi u UZ kadu.  mmmm Dihtung na karter poklopcu će sigurno propasti ali može da se zadihtuje i sa dihtung pastom...

Ovde se govori da su delove čišćeni u antifrizu (Ethylenglykol, Polyglykole) na povišenoj temperaturi.
www.rc-network.de/forum/showthread.php/250435-Ultraschall-a?p=2205195&viewfull=1#post2205195

http://www.rcuniverse.com/forum/fb.asp?m=1976818

Nemam iskustva sa ovim postupkom pa treba probati  mmmm

Gabor

Juče, nakon šta sam skoro završio model Pink Stick 10e,

počeo sam rasklapanje motora. Na sreću, pre par godina, pre nego što je motor upakovan, namazali su ga redovno. Sa šrafovima nisam imao nikakvih problema

kao ni sa skidanjem poklopca kartera i glave motora

e sad, kako je TE napisao, dihtung nije ostao čitav

klip nema šanse da se pomeri, malo sam ga poprskao sa WD40. Videću danas, ako opet neće, onda sledi potapanje u metanolu

Gabor

Konačno, uspeo sam da pomerim klip u malom motoru... Sve delove sam lepo očistio...

Na Calmatu smo merili razne varijante motora i elisa. Odluka je pala, uskoro nastavljamo radove na modelu...

Gabor

U petak uveče dok je Piću ojačavao još neke delove na Calmatu, ja sam lepo očistio motorče, i spreman je da se sastavi

moraću naći neko rešenje što se tiče dihtunga od poklopca kartera i gumice što ide između karburatora i bloka motora...  mmmm

jake87

Mali off, jel moze neko da mi pojasni cemu sluzi onaj zub na klipu.
Inace avionce je super  (<--)
PozZ
Ko visoko leti izgubi domet.

sloba_b

Motorce je dvotaktno tako da u jednom taktu imas usisavanje smese i izbacivanje sagorelih gasova i ta dva procesa se mesaju. Posto je usisni kanal u visini izduvnog smesa ima tendenciju da krene napolje. Zato je mala ekonomicnost dvotaktnih motora u poredjenju sa cetvorotaktnim. Taj zub zapravo sluzi da vazdusnu struju (smesa gorivo-vazduh)
pretvori u turbulentnu koja ce kruziti po cilindru i u sto vecoj kolicini se zadrzati u njemu dok ne dodje trenutak da klip na putu (gore) ka gornjoj mrtvoj tacki zatvori izduvni a i usisni kanal.

Nisam iz beceja al eto da pomognem

jake87

Hvala na detaljnom odgovoru  ()-()
Bilo mi je cudno jer prvi put vidim ovakav klip...
Ko visoko leti izgubi domet.

Gabor

Quote from: sloba_b on December 13, 2011, 12:15:26 AM
Motorce je dvotaktno tako da u jednom taktu imas usisavanje smese i izbacivanje sagorelih gasova i ta dva procesa se mesaju. Posto je usisni kanal u visini izduvnog smesa ima tendenciju da krene napolje. Zato je mala ekonomicnost dvotaktnih motora u poredjenju sa cetvorotaktnim. Taj zub zapravo sluzi da vazdusnu struju (smesa gorivo-vazduh)
pretvori u turbulentnu koja ce kruziti po cilindru i u sto vecoj kolicini se zadrzati u njemu dok ne dodje trenutak da klip na putu (gore) ka gornjoj mrtvoj tacki zatvori izduvni a i usisni kanal.

Nisam iz beceja al eto da pomognem

Hvala za odgovor  ()-() Postao si počasni član našeg tima!  :mhm

@jake87, nije off... Sve što je vezano za modelarstvo, nije off. Slobno postavljajte pitanja...

Gabor

I ovih dana se radilo u radionici. Jeste da je malo drugačija tema od dosadašnjih, ali u par reči i slika ću da podelim sa vama...
Još negde prošle godine dobio sam jednu drvenu elisu, kojeg su davno koristili na motornom zmaju...

Pošto hoću da ga nakačim na zid, rešio sam da ga malo doteram...
Prvo sam počeo sa šmirglom, ali tako bi radio na njemu po koju nedelju, pa sam batalio taj način skidanja farbe. Po preporuci Karolja, pokušali smo sa SKID BOJOM. Prvo smo namazali samo jedno parče...

Pošto je počeo da nagriže boju, bacili smo se na mazanje i na skidanje boje

Posle mazanja smo čekali nekih petnaestak minuta, i lepo se skidala farba. Ispod farbe je bio sloj od staklene tkanine, ali ovaj preparat je nagrizao i to, pa smo i to sa lakoćom slinuli

Na kraju kad smo očistili elisu, ovako je izgledao

Sledi šmirglanje površine sa finom šmirglom, a posle ili samo lakiranje, ili nanećemo špric git i posle ofarbati sa neprovidnom bojom...

Gabor

Posle par dana odmora, u radionici se nastavljaju radovi...

Posle malog incidenta prilikom zadnjeg letenja JaK-a, uzeo sam da ga detaljno pregledam

Na Pink Stick sam nalepio nalepnice

Piću je doneo svog novog modela CAP 232 od Black Horse, da ojača neke spojeve i da premaže firewall. Model će da leti sa glow motorem

Sin je napravio svoj prvi model, i to samostalno. Još fali vertikalac

Gabor

Posle farbanja delova, ovih dana smo sastavili konzolu za razrađivanje SUS motora

Još treba da se našrafi ploča gde će se postaviti motor.
Početkom zime su mi dostavili jedan Soaring Eagle, kojeg treba da sredim malo i da zamenim elektroniku. Dobiće brushless motor i napraviću mu elerone

Posle ugradnje elektronike, proverio sam CG. Sa pomeranjem baterije može lepo da se namesti... U planu je baterija 1300-1500mAh 3S...

Gabor

:sljus pošto je plastika od trupa Soaring Eagle-a dosta mekan, na 70-80% gasa hoće da vibrira ko lud, pa ću morati da rešim neko ojačanje. Na par dana sam ga vratio na zid...
Juče je došao Piću da pogleda Thunderbolta, pa ako smo već bili u radionici, i radili smo malo. Stigle mu neki elektro komponenti za Calmato, ali i točkovi za CAP 232. Dok je on radio na prilagođavanju i montiranju točkova ( CAP 232 sad izgleda kao neki "bushplane"  :jaki: ),

ja sam počeo pražnjenje-punjenje NiMH baterije Thunderbolta i opet sam pregledao model od A do Ž

Gabor

Dok se vrši kontrola na NiMH baterijama od P47, radovi se nastvljaju...
Uspeo sam naći i nadam se da će i odgovarati gumica što ide kod karburatora na OS MAX motoru. Dok sam ja sastavljao motor, Karči je napravio zaptivač karter dekne

Motor je skroz sastavljen, još treba da se ubaci karburator i treba da proverim da li je svećica dobra...