Main Menu

Zanimljivi klipovi ( YouTube, ... )

Started by SABURO, March 07, 2008, 01:17:34 AM

Previous topic - Next topic

branek

Branko

"Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. We have a small problem. All four engines have stopped. We are doing our damnedest to get them going again. I trust you are not in too much distress." - Captain Eric Moody, Jakarta incident

Lazo

Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

Gatti.Gatozza

atipičan ruski avion, ali mnogo lepo izgleda.

Lazo

Ne vidim ništa atipično. Ali, dali ste znali da je SSSR, a i Rusija danas, veeelikom podrškom i razvojem modelarstva, stvorila plejadu nenadmašivih aerodinamičara i konstruktora vazduhoplova? Kadrovi koji su bili ruski reprezentativci u svim modelarskim kategorijama, su vodeći ljudi u svim konstruktorskim biroima u Rusiji, u Boeing-u... A i ne samo u vazduhoplovnoj industriji. E, sada vam je jasno, zašto se i kod nas tliko mnogo pažnje posvećuje modelarstvu!?

(pijemo)

tataBulik

Lijep avion sa malo nesrazmjerno velikim vertikalcem  (:sok:) , naravno, pričam o vizuelnom efektu.

Pretpostavljam da je to sličan "problem" kao i kod utve75 - kratak trup, koja zbog sopstvenog "zasjenčenja" trupom prilikom upada u kovit, teško izlazi iz istog, tj. slabo reaguje na nožnu komandu.
Rješenje je bilo - veliki vertikalac, a bilo je čak varijanti i o produženju repnog dijela trupa za jedno rebro.
O ovome mi je pričao naš "Cvrle" Grubač, pilot - instruktor na Utvi.

tibeteagle

QuoteLepo uradjena prezentacija za YAK-130

Prezentacija na filmskom nivou je odlična  (:sok:) Ne znam koga su hteli zapanjiti, Holivud ili Otan ?  lol  Mislim da je informatička paluba sa džojstikom najveća novost, gde pilot ne može baš sve da radi šta mu se prohte ni da ga pusti u kovit, jer ga nadzire automatika... mmmm Treba odmah tražiti 3D crteže aviona, da se RC maketari ne muče sa crtanjem.  :big smile

Lazo

Quote from: tataBulik on February 17, 2012, 10:49:42 PM
Lijep avion sa malo nesrazmjerno velikim vertikalcem  (:sok:) , naravno, pričam o vizuelnom efektu.

Pretpostavljam da je to sličan "problem" kao i kod utve75 - kratak trup, koja zbog sopstvenog "zasjenčenja" trupom prilikom upada u kovit, teško izlazi iz istog, tj. slabo reaguje na nožnu komandu.
Rješenje je bilo - veliki vertikalac, a bilo je čak varijanti i o produženju repnog dijela trupa za jedno rebro.
O ovome mi je pričao naš "Cvrle" Grubač, pilot - instruktor na Utvi.

Višemotorni avioni imaju veliki vertikalni stabilizator, zbog lakšeg kompenzovanja asimetričnog potiska pri otkazu nekog od motora. Kod borbenih aviona je to još izraženije zbog kratke poluge repa.

(pijemo)

tibeteagle

baboher

Ne bih bio na ovu plažu kad ovaj probija zvučni zid...  :big smile
sonic boom at jones beach

Ovi nisu normali, kad bi ovo moglo ovako...  4e
Craziest Low Pass Ever ! MUST SEE !! [French Mirage F1]
Učenik Vazduhoplovne Akademije u Beogradu. Zaljubjen u avione od kad znam za sebe

Anakin

And this, ladies and gentlemen, is the very first Fokker airplane built in the world. The Dutch call it the mother Fokker.
â€" Custodian at the Aviodome aviation museum, Schiphol airport Amsterdam.

An old pilot is one who can remember when flying was dangerous and sex was safe.